V nemške gozdove so se vrnila germanska plemena! (#videonapovednik)
Marjan Kodelja 3. marca 2021 ob 06:16

Kakšen bi bil svet, če bi civilizacija propadla in bi neskončne nemške gozdove spet poseljevala med seboj sprta germanska plemena?

Avtorja Philipa Kocha je menda navdihnil brexit. Leta 2029 se zgodi katastrofa, ki civilizacijo potisne tisočletja nazaj. Razlog ni jasno opredeljen. Preživeli govorijo o skrivnostnem kolapsu tehnologije »črnemu decembru«, kar je pripeljalo do dobe »ugasnjenih luči in teme«. V postapokaliptičnem svetu spremljamo sorojence, brata Kiana in Elja ter njuno sestro Liv iz miroljubnega in v naravo verujočega plemena Origine, katerih mirno življenje se spremeni, ko so priča padcu naprednega letala. Ni ostanek stare, temveč primerek sodobnejše tehnologije. Poleg med seboj sprtih frakcij, ki se borijo za prevlado nad kontinentom, očitno obstaja civilizacija, na katero kolaps tehnologije ni vplival. Kako zgovorno. Šlo naj bi za sodobno Atlantido. Ranjeni pilot letala preda mlademu Elji skrivnostno kocko, ki skriva pomembno sporočilo o nevarnosti, ki se bliža iz Vzhoda, ter ga prosi, naj jo nese njegovim. Medtem pripadniki militantnih Vran v njej vidijo sredstvo vojaške moči in jo kajpada hočejo zase!

Ideja, da dobri ljudje dobijo v posest skrivnostni predmet in se nato junaško odpravijo reševat svet, ni pretirano originalna in v prvih treh uvodnih epizodah ni nepričakovanih obratov. Namesto tega dobimo predstavo sveta z namigi o večjih in bolj razburljivih skrivnostih, zaradi česar se splača ostati zvest tej visoko proračunski seriji. Toliko bolj, če prva sezona ne bo edina. Da so v ospredju brata in sestra vse skupaj do nekje spominja na Igre prestolov v kombinaciji z Iztrebljevalcem, kajti porušena mesta Vran so popolno nasprotje lepoti neskončnega gozda. Tozadevno je serija podobna zgodovinskima igranima sarijema Britannia in Barbarians, ki prikazujeta boj keltskih oziroma germanskih plemen proti Rimljanom. Zadnjo prav tako lahko gledate na Netflixu. Ve se, kdo je takrat zmagal. Ne vemo pa, kdo so sodobni Rimljani in kakšna grožnjo predstavlja Vzhod. Sicer ločeni sorojenci odkrivajo razloge propada civilizacije, ustroja sveta, medtem ko jim grozi velika nevarnost. Bomo videli ali ima namig iz prve epizode, članek o kibernetični vojni med Združenimi državami in Severno Korejo, kaj pri tem?

Odlično posneta serija, na vsakem koraku je očitno, da Netflixu ni bilo žal denarja, tozadevno spominja na serijo o Marku Polu iz pred let, prikazuje svet iz nočnih mor sodobnega človeka. Svet brez tehnologije, ko je naša normalnost postala zanašanje na takojšno dosegljivost, splet in raznovrstna družbena omrežja. Življenje v razmerah pandemije, ko se na vse to zanašamo mnogo bolj kot kadarkoli prej. Gotovo ena boljših serij današnjice, katere ogled toplo priporočam.

Kaj: Distopična znanstvenofantastična serija Tribes of Europe

Kje: Netflix

Ocena 4: Čeprav so vzporednice s starejšimi distopičnimi serijami, je dovolj originalna in ni narejena na prvo »žogo« ugajanja gledalcem tabloidne kulture. Ampak! Čemu obstaja angleško govoreča različica, ko je zgodba vendarle postavljena v germanski nacionalni prostor?

Priporočilo: Bi rekel, da je za zrele, kajti kot se za barbarska plemena spodobi, najdeš preobilje nasilja in spolnosti!

Avtor Marjan Kodelja
mm
Marjan se s tehnološkim novinarstvom ukvarja od leta 1997 in v tem času je videl že mnogo stvari, ki se nikoli niso uveljavile ali pa so imele kratek čas trajanja. Začel je pri računalniški reviji Moj mikro in ter 2000 postal njen urednik. Veliko kasneje je bil urednik naprej tednika Stop in nato še tednika Vklop, trenutno pa kruh služi s pisanjem tehnoloških člankov.
Marjan Kodelja - prispevki
1 komentar
  • Pozdrav
    Gozdni del je posnet na Hrvaškem in Originis bolj spominjajo na partizane in Vrane na okupatorja. Seveda po padcu male Prage. Tukaj so še Američani-Atlantis z visoko tehnologijo. Zgodbe o rešenih pilotih poznamo tudi sami iz partizanskih filmih

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.