V Fordova vozila prihaja Google
Matjaž Ropret 3. februarja 2021 ob 13:17

Googlu je končno uspel preboj v avtomobilsko industrijo, za kakršnega si je podjetje prizadevalo že nekaj let. A tudi uporabniki prihajajočih Fordovih vozil (od l. 2023 naprej) si verjetno lahko obetajo boljše infozabavne izkušnje.

Ford je namreč z Googlom sklenil šestletno strateško partnerstvo, ki »bo pospešilo Fordovo preobrazbo in postavilo nove temelje izkušnji povezanih vozil.« Med drugim bo Googlov oblak postal ponudnik storitev v oblaku za tega avtomobilskega proizvajalca, s poudarkom na umetni inteligenci in strojnemu učenju. Ključno za kupce vozil znamk Ford in Lincoln vseh cenovnih razredov po celem svetu pa bo nedvomno dejstvo, da bo od l. 2023 uporabniški vmesnik osrednjega zaslona temeljil na sistemu Android in bo opremljen z Googlovimi aplikacijami in storitvami. Predvidevamo, da bo šlo na nadaljevanje projekta Android Auto, ki je sicer na voljo kot dodatna možnost ob priklopu telefona, v peščici avtomobilov (denimo znamke Polestar) pa je že oz. nameščen kot osnovni operacijski sistem.

V Fordu navajajo naslednje prednosti prehoda na Android. Za navigacijo bodo primarna možnost Googlovi zemljevidi s sprotnimi informacijami o prometu, samodejnimi obvozi, vodenjem po voznih pasovih in drugimi funkcijami. Že tako ali tako jih marsikdo uporablja na telefonu in tudi v avtu čez Android Auto ali Carplay ter prisega nanje kot na najboljšo izbiro. Potem bodo na voljo priljubljene aplikacije za poslušanje glasbe, podkastov, zvočnih knjig in drugih vsebin. Kot poudarjajo v Fordu, so te aplikacije optimalno prilagojene in integrirane za uporabo v vozilu. To tudi sam trdim že ves čas, saj je veliko bolje na zaslonu v avtu ali glasovno izbirati, kaj bi rad poslušal, kot pa med vožnjo »drsati« po zaslonu telefona. Nenazadnje pa je tu še Googlov pomočnik (Google Assistant), ki omogoča glasovne ukaze. »Voznikom omogoča vožnjo brez preusmerjanja pogleda s ceste in odmika rok z volana,« pravijo v Fordu.

V tem podjetju novo vodstvo zagovarja partnerstva in povezovanja. »Medtem ko Ford z elektrifikacijo, povezljivostjo in avtonomno vožnjo nadaljuje z najtemeljitejšo preobrazbo v zgodovini, povezovanje z Googlom vzpostavlja inkubator inovacij, ki bodo zagotovile vrhunsko izkušnjo našim uporabnikom in posodobile naše poslovanje,« je v pripravljeni izjavi poudaril Jim Farley, predsednik in izvršni direktor Forda.

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Prvi mož Alphabeta in Googla Sundar Pichai pa je izpostavil Fordovo 120 let trajajočo vlogo pri inovacijah v avtomobilski industriji in dodal: »Kot partnerji bomo zagotovili najboljše s področij Googlove umetne inteligence, analize in obdelave podatkov ter platform storitev v oblaku, ki bodo pomagali preobraziti Fordovo poslovanje in razviti avtomobilske tehnologije za varno in povezano uporabo v prometu.«

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja