V digitalnem etru še lokalni radijski programi
Matjaž Ropret 19. oktobra 2020 ob 06:29

V Sloveniji po novem delujejo tri omrežja digitalnega radia DAB+. V petek je namreč RTV Slovenija zagnala drugi nacionalni multipleks (R2), ki je razdeljen na dva dela in je primarno namenjen lokalnim programom.

Prvi multipleks DAB+ je zaživel septembra 2016 in je po štirih letih obstoja polno zaseden. Na njem oddajajo štirje nacionalni radijski programi RTV Slovenija (Prvi program, Val 202, program ARS in Radio SI) in petnajst komercialnih programov. Aprila je začel delovati »tretji« multipleks, na katerem je ta čas ena komercialna radijska postaja. To omrežje je lokalno, saj z oddajnika Ljubljana – Šance (ljubljanski grad) pokriva glavno mesto in nekaj njegove okolice.

Zaradi interesa izdajateljev radijskih programov je Agencija za komunikacijska omrežja in storitve (Akos) podelila frekvence za novo omrežje, tudi tega, kot ostala dva, upravlja RTV Slovenija prek svojega oddelka Oddajniki in zveze. »Ko smo 2016 štartali DAB, nismo vedeli, kako hitro se bo tehnologija uveljavljala. Vidi pa se, da so jo izdajatelji sprejeli kot nov pot do poslušalcev,« je ob zagonu novega multipleksa dejal vodja Oddajnikov in zvez Miran Dolenec.

Miran Dolenec. Foto: Adrijan Pregelj/RTV Slovenija

R2 je razdeljen na vzhodno in zahodno regijo, vanj pa so na začetku vključeni regionalni radijski programi in programi narodnostnih skupnosti, ki delujejo v okviru nacionalke (Radio Koper, Radio Maribor, Radio Capodistria in Pomursko-madžarski radio). Prostor je kajpak tudi za druge lokalne radijske programe, ki pa morajo najprej pridobiti pravico do digitalnega oddajanja na razpisu Akosa.

Pokritost s signalom pri omrežju R2. Vir: RTV Slovenija

Omrežje ima devet oddajnih točk, pet na zahodu in štiri na vzhodu. Zahodni del omrežja pokrivajo oddajniki na Belem križu, Kuku, Nanosu, Skalnici in Tinjanu, vzhodni del pa na Boču, Plešivcu, Pohorju in Trdinovem vrhu. Precejšnja luknja v pokritosti zeva v osrednji Sloveniji in na Gorenjskem. Kot je pojasnil Dolenec, namreč točki na Krvavcu in Krimu še nimata oddajnikov za R2, ju bodo pa dodali. Direktorica Akosa Tanja Muha je izrazila še upanje na čimprejšnji dogovor med RTV Slovenija in Darsom za slišnost digitalnega radia v predorih na avtocestah. Dozdajšnja investicija v novo omrežje je znašala 400 tisoč evrov, kar je nekaj manj kot pri R1, predvsem zato, ker obe omrežji uporabljata iste antenske sisteme.

Za zdaj ni kakšnega govora o tem, da bi sčasoma ugasnili analogno oddajanje (FM) in prešli izključni na digitalnega, kar je v Evropi doslej storila zgolj Norveška, na tovrstno potezo pa se pripravlja še Švica. Predsednik Sveta za radiodifuzijo Aleš Lipičnik je sicer ocenil, da bo verjetno izdajateljem postopoma postalo predrago vzdrževati obe platformi za oddajanje.

Naslovna fotografija: Matej Kolaković/RTV Slovenija     

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.