V Applu so žalostni, ker ne damo za vsak računalnik vsaj tisočaka
Matjaž Ropret 21. marca 2016 ob 21:52

Apple še naprej poskuša izriniti klasične osebne računalnike iz naših predstav in zavesti. Pred kratkim je predstavil še drugi model iz družine tablic ipad pro, naslednjo od tistih naprav, ki naj bi po mnenju vodilnih korporacije iz kalifornijskega Cupertina nadomestile PC-je. Phil Schiller, Applov šef marketinga si je na odru celo privoščil zasmehovanje vseh uporabnikov starejših računalnikov. Izjavil je namreč, da je žalostno, da več kot 600 milijonov ljudi uporablja PC-je, starejše kot pet let.

Vsem tem bi Schiller in njegovi sobogataši iz Silicijeve doline prodali ipad pro in podobno »sodobnejše« izdelke. Ob tem pa pozabljajo na razloge, zakaj se marsikdo oklepa starejšega računalnika. Med drugim na to, da si težko privošči novega. Odzivi na twitterju so zgovorni. Od pojasnil, da se je včasih treba odločiti med hrano, šolanjem otrok in zdravili ali ipadi. Do razočaranih vprašanj, če je žalostno to, da mu ne namenimo dovolj »drobiža« za nakup nove jahte.

Tudi sami lahko malce računamo. Kot pišemo v drugem, svetovalnem prispevku, je običajna cena novega prenosnika v Sloveniji nekje okrog 600 evrov, mogoče celo nižja. Za tak denar novega ipada pro niti ni mogoče kupiti. Predvidoma bo osnovna različica stala 700 evrov – brez tipkovnice. Zanjo bo treba doplačati še približno 170 evrov. Konfiguracija z (za nadomestek računalnika) za silo uporabnimi 128 GB prostora za podatke in tipkovnico bo že presegla tisočaka. Večji, 13-palčni ipad pro je še 200 evrov dražji.

To so izdelki za premožne kupce, ki niti slučajno ne bodo spremenili statističnih podatkov o novih in starih računalnikih v uporabi. Če je kaj žalostno, je to nezmožnost Applove uprave, da bi ponudila izdelke po razumnih cenah. Še bolj pa njena ujetost v bogataški mehurček, v katerem bi očitno morali kar vsako leto nadomestiti vse naprave, ki jih uporabljamo, z novimi, najbolj naprednimi. In zlatimi ali rožnatimi.

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja