Ustvarjalne počitnice ob programiranju, video igrah in poeziji
Tehnozvezdje 25. junija 2019 ob 10:54

Dosti je takih in drugačnih poletnih šol, tudi računalniških, malo pa jih združuje programiranje, video igre, etiko uporabe digitalnih orodij in poezijo. Taka počitniška šola bo prihodnji teden in nato še v enem od avgustovskih tednov potekala v kreativnem centru Poligon v Ljubljani.

Dvajset deklet in fantov, ki so vključeni v programe Zveze prijateljev mladine Moste-Polje, bo del počitnic namesto na morju preživelo med ustvarjanjem digitalne poezije, oblikovanjem računalniških iger in pisanjem programske kode. Brezplačno poletno šolo programiranja organizirata Zavod vsak in kreativni center Poligon v sodelovanju z iniciativo Code Week, Zavodom Državljan D, FabLab mrežo Slovenije in Mestno knjižnico Ljubljana. Generalni pokrovitelj Poletne počitniške šole je Zavarovalnica Triglav. Udeleženci, osnovnošolci bodo v ustvarjalnem in sproščenem vzdušju spoznavali programiranje računalniških iger, se preizkusili v izdelovanju semaforjev, ki skrbijo za varnost v prometu, na spletu pa bodo objavljali svojo digitalno poezijo. Poleg tega bodo ustvarili spletni angleško-slovenski slovar za mlade programerje in postavili razstavo svojih izdelkov v galeriji ter na spletu. V avgustovskem terminu bo kot mentorica sodelovala tudi mednarodno uspešna medijska umetnica Vesna Krebs, ki ustvarja med Londonom in Ljubljano. Dekleta in fantje bodo pod njenim vodstvom programirali lastne umetniške animacije.

Znanje za dekleta in fante v informacijski družbi

Poletna počitniška šola programiranja je po besedah organizatorjev nastala kot odgovor na pomanjkanje sistematičnega digitalnega opismenjevanja med slovenskimi mladimi in zaradi majhne zastopanosti deklet na tečajih računalništva. Polovica mest je tako rezerviranih za punce, ki jih, tako pravijo v zavodu vsak, programi digitalne vzgoje premalokrat nagovarjajo.

Program počitniške šole programiranja vključuje veščine za ustvarjalno in odgovorno rabo tehnologije. Poleg t. i. temeljnih znanj, kot so računalništvo, informatika, ali računalniško mišljenje, celovita digitalna vzgoja obsega tudi izobraževanje s področij digitalne kulture, umetnosti, etike in odgovornosti do drugih uporabnikov ter medijske pismenosti.  »Fantom in dekletom, ki imajo manj priložnosti, da se seznanijo z digitalno tehnologijo, omogoča, da bodo uspešno krmarili med informacijskimi tokovi in tehnologijo spretno uporabljali v svoj prid,« so zapisali organizatorji.

Povezovanje tehnologije in umetnosti

Digitalna vzgoja, ki poteka v počitniški šoli, povezuje umetnost s tehnologijo. Na delavnici e-literature bodo udeleženci pisali in programirali svoje pesmi ali kratko prozo. Spoznali bodo marsikaj o e-poeziji in jeziku HTML, ki ureja podobo spletnih strani. V svojih e-pesmih pa bodo tehnologijo HTML uporabili tudi kot sredstvo pesniškega izražanja.

Ob zaključku Počitniške šole programiranja bodo učenke in učenci postavili razstavi svojih del: prva bo na stenah v galeriji, druga pa na spletu. Otvoritev fizične razstave bo v petek, 5. julija, ob 15. uri v kreativnem centru Poligon (Tobačna ulica 5, Ljubljana).

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Fotografiji: Zavod vsak

Avtor Tehnozvezdje
mm
Prispevek je skupno delo uredništva. Tudi, če je tematiko predlagal kateri od oglaševalcev, je vsebina v celoti plod naše presoje.
Tehnozvezdje - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja