Uredba o enotnem priključku za polnjenje telefonov gre v končno usklajevanje
Matjaž Ropret 27. januarja 2022 ob 06:15

Svet evropske unije je potrdil svoje pogajalsko izhodišče za končno usklajevanje besedila uredbe, ki bi v Evropski uniji zapovedala priključek USB-C za polnjenje pametnih telefonov in drugih elektronskih naprav. Naslednji korak je usklajevanje z evropskim parlamentom in evropsko komisijo, nakar bi o evropske poslanke in poslanci glasovali o dogovorjenem besedilu uredbe. To bi se lahko zgodilo še v prvi polovici leta, če bo zadevo obravnavali podobno prioritetno kot pred nekaj leti ukinitev roaminga.

Kot je znano, je septembra lani Evropska komisija predstavila predlog uredbe o enotnem polnilniku za elektronske naprave. Še bolj natančno povedano gre predvsem za fizični priključek (vtič), s katerim bi polnili pametne telefone, tablične računalnike, digitalne fotoaparate, slušalke, prenosne zvočnike in igralne konzole, hkrati pa še za standarde, ki naj bi se jih držali napajalniki. Pristojni ministri so o tem zavzeli stališče in včeraj so ga potrdili veleposlanice in veleposlaniki v Odboru stalnih predstavnikov Sveta (Coreper). To francoskemu predsedstvu Sveta EU omogoča, da začne pogajanja z Evropskim parlamentom. Slednji dogovora o stališču glede enotnega priključka in polnilnika še ni sprejel, zato se pogajanja še ne bodo začela čisto takoj.

Sporočilo za javnost ne omenja vrste priključka, a jasno je, da gre za USB-C. Tole so sicer sporočili: »Namen predloga je zagotoviti, da nakup novega polnilnika ni več potreben vsakič, ko kupite nov mobilni telefon ali podoben izdelek, in da se lahko vse naprave polnijo z istim polnilnikom.« Poleg zapovedi vtiča USB tipa C bo uredba vsebovala še tehnične specifikacije za univerzalni polnilnik. Pomembna namreč ni zgolj združljivost priključka, ampak tudi napetosti, tokov in stalih parametrov, da se vsaka naprava lahko polni z enim napajalnikom.

https://twitter.com/EUCouncilPress/status/1486328379301371906

Po eni strani bodo torej proizvajalci morali v omenjene naprave vgrajevati USB-C, po drugi strani pa jim polnilnikov v prodajne pakete ne bo treba prilagati, temveč jih bodo ponujali posebej. V Svetu EU pojasnjujejo: »S tem novim zakonom bo prodaja polnilnikov ločena od prodaje elektronskih naprav, tako da novi polnilnik ne bo nujno vključen v nakup nove naprave. To bo zmanjšalo količino elektronskih odpadkov, povezanih s proizvodnjo, prevozom in odstranjevanjem polnilnikov.« Potrošniki se sicer na tovrstne poteze Appla in Samsunga niso odzvali z velikim navdušenjem in tudi potrošniške organizacije, združene v BEUC, med njimi Zveza potrošnikov, napovedujejo prizadevanja, da polnilniki ostanejo ali da so brezplačno na voljo kupcem telefonov in ostalih naprav iz uredbe, ki si jih želijo. Koliko bi to res zmanjšalo količino e-odpadkov je vprašljivo, kajti vsakdo bi verjetno kupil več polnilnikov in trg bi lahko preplavili cenejši »neoriginalni«.

Svet EU sicer za »izboljšanje obveščanja potrošnikov« še predlaga piktogramom, iz katerega je razvidno, ali je polnilnik na voljo skupaj z napravo, in oznako s specifikacijami polnjenja.

Po sprejetju uredbe bi po zdajšnjem predlogu proizvajalci imeli dvoletno prehodno obdobje, v katerem bi se morali prilagoditi, nato pa ne bi več smeli prodajati telefonov, tablic, fotoaparatov, slušalk, zvočnikov in konzol s priključki lightning, mikro USB in morebiti še kakšnim zgodovinskim, ki je še kje v uporabi.

Naslovna fotografija: DepositPhotos

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.