Ure Huawei Watch GT (in Fit) so se v dveh letih zasidrale, a tudi malo stagnirale (#video)
Matjaž Ropret 28. januarja 2021 ob 06:20

Proizvajalci »pametnih« ur so več let iskali pravo formulo, kakšne naj bodo te naprave, kaj naj omogočajo uporabnikom in na čem naj bo poudarek. Ta proces še ni nujno končan, smo pa pri večini vodilnih vendarle lahko že pred časom ugotovili, na kaj se osredotočajo. V Huaweiju so bili sredi leta 2017 prepričani, da so z modelom Huawei Watch 2 splovili uro, ki zna vse in ki jim bo odprla vrata v prvo ligo. Ni se izšlo po pričakovanjih in že naslednjo jesen so povsem zamenjali smer. Namesto Googlovega operacijskega sistema Wear OS so zasnovali lastno strojno nezahtevno platformo, postavili prioriteto na čim daljšo avtonomijo baterije in lepo zunanjost (s spodobno velikim zaslonom OLED v osrednji vlogi), pamet pa potisnili malo vstran ter tokrat uspeli.

Na družino Watch GT zdaj verjetno pomisli vsak potencialni kupec ure, ki zmore kaj več od zgolj prikazovanja časa in datuma. Z Marjanom sva preizkusila vse in redno uporabljala nekatere od njih, zato je tukaj preglede tega, kaj nama je všeč in kaj ne.

Razmišljanje o dobrih in manj dobrih plateh Huaweijevih ur, pa tudi o tem, kar gre lahko ta proizvajalec z njimi v prihodnje, si poglej v videu. Ure so v osnovi prijetne, tako za oko kot za uporabo, znajo marsikaj in zadovoljijo osnovne potrebe. Toda po daljši uporabi se daljša tudi spisek tega, kar začne uporabnik pogrešati. O vsem tem tule:

Vsekakor je kar nekaj točk, ki bi jih podjetje moralo počasi nasloviti in tudi – znova – razmisliti o nekaterih odločitvah in splošni smeri. Kajti morali bodo ali zaviti še bolj v športno področje in pri tem odpraviti mnoge pomanjkljivosti ali pa poudariti kaj drugega. Apple denimo stavi na zdravstveni vidik, poudarjati ga je začel tudi Samsung, ob tem, da je njegova platforma precej bolj zmogljiva in bogata od Huaweijeve. Lani pomladi sem naredil dolgoročen test prve generacije in v njem naštel nekatere zadeve, ki me po malem nervirajo. Vse žal še vedno držijo, saj podjetje ni odpravilo nobene od teh slabosti. Določenih v tokratnem videu niti nisem omenil, že tako je dovolj dolg, kar samo nakazuje na to, da bi imel lahko Huawei že samo s tem, da bi uslišal želje uporabnikov, dovolj dela. Ni najboljše znamenje, da tega ne počne, temveč zgolj izdaja občasne posodobitve, ki nimajo zveze s pripombami uporabniške skupnosti. Pri marsičem bi bilo dejansko dovolj le nekaj dobre volje in programerskega dela. Toda, o vsem tem v videu, poglejmo si še enkrat katere modele sploh obsega ta družina naprav (mimogrede – vse je še vedno mogoče kupiti).

Watch GT

Prva generacija, ki je že vsebovala procesor Kirin A1, zaslon OLED z diagonalo 1,39 palca in ločljivostjo 454 x 454 pik, sprejemnik GPS (in Galileo), merilnik srčnega utripa in dovolj veliko baterijo za do 14 dni delovanja z enim polnjenjem.

Watch GT 2

Dodala je možnost telefoniranja, saj ima mikrofon in zvočnik (večja različica, ne pa tudi manjša, namenjena ženskam), predvajanja glasbe neposredno z ure zaradi 4 GB vgrajenega pomnilnika ter merjenja vsebnosti kisika v krvi (SpO2).

Watch GT 2e

V bistvu dvojka brez zvočnika in mikrofona ter »športnim« dizajnom.

Watch GT 2 Pro

Prinaša bolj prefinjen dizajn, safirno steklo, možnost brezžičnega polnjenja (Qi) in nekatere nove športne in programske možnosti, kot je »najdi pot nazaj.«

Watch Fit

Pravokoten namesto okroglega zaslona, bolj podobna zapestnici kot uri, lažja in malce bolj preprosto izdelana, ohranja pa večino lastnosti ostalih »dvojk«, z izjemo zvočnika in mikrofona.

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Katero naj kupim?

Te ure so bile ves čas cenovno dokaj ugodne, izstopa zgolj najnovejša Watch GT 2 Pro, ki je (precej) prebila mejo 300 evrov in se še ni spustila pod njo. To se zdi preveč, razen morda z vidika mode, kajti v tem cenovnem razredu se že dobi resne športne pripomočke ali prave pametne ure. Glede na trenutne cene je verjetno najboljši nakup Watch GT 2e, saj jo mogoče dobiti za manj kot 150 evrov in ji z vidika tega, kar omogoča, zares manjka le možnost telefonskih pogovorov. V primerjavi s prvo generacijo pa ima prostor za glasbo in, še bolj koristno, pulzni oksimeter oz. tipala za merjenje vsebnosti kisika v krvi. Kdor bi rad bolj klasičen izgled, naj za čim nižjo ceno poišče Watch GT 2. V enem od prihodnjem videov oz. člankov pa bom pogledal še alternativne možnosti.

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.