Ura s povezovanjem v mobilna omrežja, ampak za nekaj drugega, kot si predstavljate
Matjaž Ropret 8. junija 2021 ob 11:06

Za Garminovo športno-pametno uro Forerunner 945 LTE iz imena verjetno ne bi uganili, da uvaja kaj posebnega. Pač še ena, ki so ji dodali povezljivost v mobilna omrežja in čip za eSIM, bi si lahko mislili. Toda LTE so temu pripomočku dodali s povsem drugačnim namenom!

Ura je v osnovi enaka kot že znana Forerunner 945, model z vrha ponudbe za tekače in plavalce. Ponuja napredno spremljanje omenjenih in še kakšnega športa, merjenje vsebnosti kisika v krvi, izračunavanje učinkovitosti porabe kisika in drugih telesnih parametrov, prikaz zemljevida, shranjevanje glasbe, uporabo plačilnega sistema Garmin Pay. Za dodatnih sto evrov (649 namesto 549) z različico LTE prihaja še varnostni (zdravstveni?) vidik.

Dodatne povezljivosti niso vgradili, da bi lahko med tekom ali drugim športanjem »telefonirali«, pretakali glasbo ali objavljali napredek na družabnih omrežjih, vse brez prisotnosti telefona, temveč zaradi obveščanja o neljubih dogodkih.

»Če se uporabnik počuti slabo oz. v nevarnosti ali če ura zazna nezgodo, pošlje sporočilo z natančno lokacijo na izbrane kontakte iz imenika. Poleg tega lahko samodejno pošlje uporabnikovo ime in lokacijo Garminovega centru za nujne primere, ki deluje 24 ur na dan in vse dni v letu. Center pokliče reševalce in druge ter ostane v stiku z uporabnikom ure, dokler situacija ni razrešena.« Tako ključno funkcionalnost opisujejo v Garminu.

Poleg klica na pomoč ura omogoča še spremljanje rekreativčeve oz. tekmovalčeve lokacije v živo, pa tudi načrtovane poti. Med tekmo lahko uporabniki pošiljajo podatke o napredku svojim bližnjim in dobivajo spodbudo od navijačev.

Za vse to je potrebna naročnina, ki v ZDA stane šest oz. sedem dolarjev na mesec (odvisno, ali plačuješ sproti ali enkrat n leto) in ki vključuje tako storitve mobilnega operaterja kot Garminovega centra za ukrepanje. Iz tega je že mogoče sklepati, da zadeva ne bo na voljo povsod. V Evropi bodo zadevo na začetku uvedli v Belgiji, Franciji, Nemčiji, Španiji, Švici, na Danskem, Nizozemskem in Norveškem. Poleg tega pa še v nekaterih ameriških in azijskih državah.

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

V Slovenski podružnici Garmina so potrdili, da ure Forerunner 945 LTE ne bodo prodajali in da bo za zdaj naprodaj le v določenih državah. Tistih, za katere bo podjetje zagotovilo omenjeni center in dogovore z mobilnimi operaterji. Glede na sprejem storitve, ki jo bodo nedvomno v prihodnje ponudili še v kakšnem dodatnem modelu ure, pa se bo verjetno širila še kam drugam. Ali pa tudi ne.

Fotografije: Garmin

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.