Uporabniki A1 se zdaj lahko v 5G povežejo tudi z iPhoni
Matjaž Ropret 14. decembra 2021 ob 12:59

Androidni proizvajalci so glede tega večinoma bolj liberalni, Apple pa omrežja pri vsakem operaterju posebej potrjuje. Tako je s posodobitvijo na iOS 15.2 uporabnikom A1 Slovenija omogočil povezovanje v omrežje 5G.

Posodobitev operacijskega sistema iOS na različico 15.2 je na voljo od sinoči, z njo pa lahko uporabniki telefonov iz serij iPhone 12 – s to je Apple v strojno opremo dodal modem za 5G in ustrezne antene – in iPhone 13 s karticami SIM operaterja A1 Slovenija vključijo povezovanje v omrežja 5G. V domačem omrežju in tistih, s katerimi ima omenjeno podjetje že sklenjene pogodbe o gostovanju tudi za peto generacijo.

Tako se z najnovejšo mobilno tehnologijo lahko, kjer je signal, povezuje osmerica modelov iPhone. Približno toliko je tudi uradno podprtih androidnih telefonov, znamk Samsung in Xiaomi, vendar smo se v 5G pri tem operaterju že povezali tudi še s kakšnim drugim androidnim modelom. Slednji namreč v nastavitvah omogočajo izbiro te tehnologije, če njihova strojna oprema omogoča priklop v 5G.

Že pomladi je Apple »odobril« omrežje 5G Telekoma Slovenije, ki ga je kot prvi operater v Sloveniji vzpostavil lani poleti oz. jeseni. Telemachovega, kolikor nam je znano, za zdaj še ni na seznamu podprtih v sistemi iOS.

Pri A1 je ta čas omrežje pete generacije na voljo v štirih mestih – Ljubljani, Mariboru, Celju in Kranju. Drugam ga bo ta operater širil prihodnje leto in do konca 2022 napoveduje 60-odstotno pokritost prebivalstva.

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja