Upam, da si v Samsungu podrobno ogledajo Oppo Find N
Matjaž Ropret 21. decembra 2021 ob 06:33

Skozi moje zapise in videe o Samsungovih telefonih s prepogljivim zaslonom iz družine Galaxy Z Fold sem poudarjal enako opažanje, ki ga takrat ni delilo veliko drugih ocenjevalcev. Vendar je zdaj prišlo na plano v videih o podobnem, a vseeno drugačnem izdelku Oppo Find N, vsaj na začetku namenjenemu kitajskega trgu. Po preizkusu tega konkurenta se namreč marsikdo strinja, da so velikostna razmerja Samsungovega telefona (oz. tablice) napačna.

Visoki in ozki Galaxy Z Fold3.

V vseh testih sem ob številnih dobrih plateh in navdušenju nad tehnologijo omenil, da je Fold – velja za vse tri, ker so dimenzije bolj ali manj enake – preozek. Dodati bi mu morali minimalno pol, lahko pa tudi cel cm širine. Obenem bi ga lahko še malo znižali, da bi bilo razmerje sprednjega zaslona bolj podobno običajnim pametnih telefonov, hkrati pa bi še na notranjem pridobili precej širine in ne bi bilo treba ves čas obračati naprave za najboljšo izkušnjo ali dveh aplikacij naenkrat ali videa. Točno to, kar opisujem, je storil Oppo pri modelu Find N.

Kitajskega telefona resda nisem imel v rokah, toda iz tega, kar sem videl v opisih tujih kolegov, je zaprt kot malo nižji iPhone. Dokaj kompakten telefon z zaslonom, ki izkorišča pretežni del sprednje površine, in ima dokaj standardno razmerje stranic (18:9). S tem daje dovolj širine za praktično uporabno, tako  tipkanje kot ogledovanje vsebine, hkrati pa kot tablica, z razprtim prepogljivim zaslonom, ponuja vodoravno usmerjenost. Še vedno je kar blizu kvadratnemu razmerju stranic, vendar je širine vseeno nekoliko več kot višine, pri Foldu pa je ravno obratno. Zelo verjetno niti Find N ni idealen za ogled video vsebin oz. pri tem ne ponuja bistvene prednosti v primerjavi s klasičnimi telefoni, razen morda zvočnikov in drugačnega držanja, toda ob dveh sočasnih aplikacijah sta ti dve lahko precej bližje ali celo povsem na svoji klasični širini, kar je seveda perfektno. Ker je naprava nižja, četudi za kakšen mm debelejša, gre zagotovo lažje v precej več žepov. Seveda bi bilo treba reč preizkusiti, po videnem in slišanem pa so v Oppu na pravi poti in lahko le upamo, da bo njihov izdelek pod takim ali drugačnim imenom (Oneplus?) kdaj zašel tudi v naše kraje in da se bodo še ostali proizvajalci tovrstnih naprav dodobra seznanili z njim ter morda razmislili o dimenzijah svojih prihodnjih modelov.

Pravzaprav je že Huawei z napravo Mate X2 pokazal, da je prepogljiva reč lahko širša, res pa je tudi ta zelo visoka in s tem nič kaj žepom prijazna. Se pa Mate X2 bistveno lepše zapira, saj je zadeva zasnovana asimetrično in tako ni bilo nikakršne špranje, ko je telefon zaprt. Samsung jo je pri tretjem Foldu zmanjšal, a še ne povsem odpravil. Oppov Find N ima nekoliko drugače izveden tečaj, prepogibanje je bolj ohlapno, s čimer se stranici lepo sklopita, a je na ta račun naprav nekoliko debelejša. Bi pa utegnil zaradi manj tesnega pregibanja zaslon dlje časa zdržati in osrednje gube, ki je pri Samsungovih modelih zelo očitna, se menda skoraj ne vidi oz. se razdeli v dve skoraj neopazni. Za zaščito (Samsungovega!) zaslona so uporabili »ultra tanko steklo«, kakšna pa je folija, ki je verjetno tovarniško nalepljena še čez omenjeno plast, žal ne vem. Pri Foldu2 je bila denimo ena najslabših lastnosti telefona in glavni razlog za nenakup. S tretjo generacijo so to hibo odpravili, Mate X2 pa je sploh imel doslej najboljšo izvedbo notranjega zaslona, četudi je sam OLED pri Samsungu lepši in se lahko osvežuje s 120 Hz, enako kot pri Oppu (pri Huaweiju z 90 Hz).

Find N sicer zunaj ponuja 5,49-palčni OLED s 60-herčnim osveževanjem, notranji zaslon ima 7,1-palčno diagonalo in najvišjo svetilnost 1000 kandel na m2. Zelo veliko bo odvisno od tega, kako se bodo aplikacije prilagajale skoraj kvadratnemu zaslonu in kakšne izboljšave sta glede tega postorila tako kitajsko podjetje kot Google z različico operacijskega sistema Android 12L. Samsung je od začetka prepogljive ere že marsikaj izboljšal, še vedno pa ob zadnjem testu zadeve niso bile idealne in izkoriščenost večjega zaslona slabša, kot bi lahko bila. Oppo se je sicer odločil za luknjo namesto skrivanja notranje kamere, kar pa je glede na Samsungovo implementacijo povsem razumljiva odločitev.

Model za kitajski trg sicer poganja procesor Snapdragon 888 in ima vsaj ob prihodu na trg še nameščen Android 11. Glavni fotografski objektiv ima tipalo 50 milijoni pik in optično umirjanje, zraven sta še ultraširokokotni objektiv s 16-milijonskim tipalom in teleobjektiv z dvakratno optično povečavo in tipalom s 13 milijoni pik. Obe kameri v zaslonih po podatkih izgledata enaki z 32 milijoni pik. Tipalo prstnega odtisa je – kot pri Foldu – ob strani, baterija ima kapaciteto 4500 mAh in na voljo je žično polnjenje s 33W ter brezžično s 15W, kar je oboje povsem v redu.

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Izhodiščna kitajska cena (za 256 GB) se pretvori v približno 1200 evrov, a trg običajno ne deluje tako, zato bi bila evropska verjetno precej bližje tisti za Fold3 (1800 evrov). Vseeno ne bi bilo odveč, če bi Oppo ali kdo drug kmalu na globalnem nivoju sprožil nekaj konkurenčnega boja, kajti Huawei je bolj ali manj izločen, in Samsung ta čas uživa obdobje popolne dominacije pri telefonih s prepogljivimi zasloni.

Fotografije (Find N): Oppo  

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.