Umetna inteligenca se širi na starejše telefone Samsung
Matjaž Ropret 6. aprila 2024 ob 06:41

Samsung je nedavno s posodobitvijo operacijskega sistema na različico One UI 6.1 omogočil bolj ali manj vse tisto iz nabora umetne inteligence (UI), s čimer je oglaševal serijo Galaxy S24, tudi na lanskih Galaxy S23 in Galaxy Z. V testih letošnjih smo se tega že bežno dotaknili, tokrat pa bomo šli še enkrat skozi najbolj izstopajoče zmožnosti. Enoznačne sodbe o uporabnosti teh funkcionalnosti ne bomo dajali. Za koga bodo bolj, za drugega manj koristne.

Funkcionalnosti, podprte z umetno inteligenco (pa pustimo ob strani debate, ali je »prava« UI ali ni), so tako prispele na modele Galaxy S23, S23+, S23 Ultra, Z Fold5 in Z Flip5. Verjetno nato sledijo še modeli letnika 2022. Sami smo UI preizkušali na Ultri in na Flipu. V grobem jih lahko razdelimo na tri področja – jezikovno, fotografsko in iskalniško (spletno). Določene smo že videli ali jih srečujemo na konkurenčnih telefonih že dlje časa, morda malce manj dodelane, druge so bolj nove in redke, pretežno pa so razvijte v sodelovanju z Googlom. Zato se ni treba čuditi, če ste kaj podobnega že srečali na telefonih Pixel.

Prevajanje in transkripcija

Ta del bi bil prava bomba in bi predstavljal resnično prelomnico, če bi med podprtimi jeziki ponudili tudi slovenščino. Tako bi olajšali življenje marsikomu, da bi verjetno ostal zvest tej znamki telefonov do smrti. Toda žal je na voljo zgolj 13 jezikov s precej več govorci od našega in tako moramo za »vnosne« podatke uporabljati enega od teh. Na voljo je sicer sprotno prevajanje oz. bolj pravilno rečeno tolmačenje med telefonskimi pogovori, pa aplikacija Tolmač (ikono zanjo si je treba urediti prek nastavitev, kjer so vse te funkcionalnosti v rubriki Napredne funkcije in nato razdelku Napredna inteligenca), ki počne oboje, pomoč pri ustvarjanju zapiskov in, kar bi mi najbolj prav prišlo pri novinarskem delu, transkripcija zvočnih posnetkov iz aplikacije Snemalnik zvoka (ta nadomešča klasični »diktafon«). Ker tudi slednja ne zna slovensko, mi je seveda v pomoč enako kot kakšna druga podobna, ki so jo že splovili pred Samsungovo. Tolmač je sicer zelo dober, angleščino je razumel in tudi prevedel (v francoščino, italijanščino, nemščino) skoraj brezhibno, z le manjšimi napakami, pa še to v večini primerov zato, ker so si določene besede zelo podobne, ne, ker ne bi znal slovnice ali bi kaj povsem narobe interpretiral. Aplikacija izpiše slišano in potem še prevedeno, slednje pa sproti z izpisovanjem tudi prebere, kajti njen namen je pomagati pri dejanskih pogovorih v živo. Tudi koncept, ki ga že več let občasno srečujemo, a tokrat je verjetno najbolj izpiljen doslej.

Profesionalno retuširanje

Galerija ima že od nekdaj možnost urejanja fotografij (ikona svinčnika). Toda po novem je tu še možnost »generativnega« popravljanja s pritiskom na modro ikono z zvezdicami. Tu potem obkrožimo, kar bi radi ali odstranili ali izdvojili (na ločeno fotografijo brez preostalega, kar je na izvirni), in ko aplikacija zadevo prepozna in označi, jo pridržimo, da se pokaže radirka. S pritiskom nanjo damo ukaz za brisanje, nato kliknemo Ustvari in po nekaj sekundah »čaranja« se prikaže končni rezultat. Ta ima spodaj levo vodni žig z zvezdicami, da se ve, kakšnega izvora je.

Nekateri primeri so precej enostavni, denimo ko se želimo znebiti kakšnega droga, »chemtraila« ali česa drugega enostavno odstranljivega na ozadju, ki ga je enako enostavno zapolniti. Kot na teh dveh primerih. Brez težav.

Bolj zapleteno je, če si mora UI dejansko izmisliti nekaj novega, povsem drugačnega namesto tega, kar odstranjujemo. V konkretnem primeru je ravno za govornico glasbenik, tako da ni pravega razlikovanja med njima, na desni pa nam je še nekdo s četrtino glave skočil v kader. Pri slednjem ni težav s prepoznavanjem, pri glasbeniku pa za enega od čevljev nikakor ni bilo mogoče prepričati aplikacije, naj ga vključi zraven. Kljub temu je dokaj dobro dojela poanto in namesto klarinetista ustvarila nekakšen pult. Nespoštljivo do dotičnega, vendar bolje za fotografijo. Slabše je v bistvu izpadlo na drugi strani, ker parket ni povsem tak, kot bi moral biti, kar pa morda na prvi pogled sploh ni opazno.

Koliko krat tako retuširanje pride prav, pa boste ugotavljali sami.

Iskanje brez tipkanja ali govorjenja

Samsung je v One UI 6 opravil nekaj sprememb, ki mi niso najbolj ljube. Med drugim je limit polnjenja za ohranjanje zdravja baterije pomaknil na 80 odstotkov s prejšnjih 85, sam pa bi rad videl, da bi mi dal drsnik z možnostmi 80 – 85 – 90, kajti včasih je 80 več kot dovolj, na kakšne olj terenski dni pa absolutno premalo. Podobno je uvedel črtico na dnu zaslona, če ima uporabnik nastavljeno »navigacijo« po sistemu s potezami, namesto s tremi tipkami. Toda črtica je, enako kot pri tipkah srednja, namenjena iskanju z obkroževanjem. Če pridržite črtico, se prikaže Googlovo okolje, in potem lahko obkrožite nekaj iz vsebine na zaslonu, iskalnik pa bo na osnovi fotografskega iskanja podal rezultat. Včasih pravega, drugih napačnega, a blizu, tretjič »kar nekaj«, denimo splošen opis gorovja ali neke kolesarje, ne pa tistega specifičnega, ki smo ga obkrožili na fotografiji, a ga ne poznamo. Tu sem bil nad rezultati še najmanj navdušen, tudi zato, ker so na vrhu zadetkov praviloma oglasi. Vendar se bo sistem s preučevanjem vedno novih in novih podatkov hitro izboljšal. V nastavitvah je sicer mogoče določiti, da se vse skupaj izvaja izključno na telefonu, torej menda podatki ne gredo nikamor »ven«, a so zato tudi rezultati lahko slabši. Spet odločitev vsakega posameznika, kaj mu je bolj pomembno.

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
2 komentarja

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja