Umetna inteligenca, mešana resničnost in oblak
Matjaž Ropret 17. maja 2017 ob 10:17

»Ne gre za tehnologijo, ampak za vpliv, ki ga imata tehnologija in človek, ko združita moči.« Tako je svoj nagovor na vsakoletni največji tehnološki konferenci v Sloveniji zaključil direktor slovenske podružnice Microsofta Robert Trnovec. NT konferenca (NTK) se je v 22. letu svojega obstoja vrnila na številke izpred »kriznih« let s približno dva tisoč udeleženci in (sicer v Bernardinu tradicionalno) vseprisotno gnečo.

V zadnjih letih je NTK nekako dvojna. Ponuja kup predavanj za računalniške strokovnjake (administratorje, razvijalce, …) in na drugi strani razmišljanj o spremembah v poslovnem okolju. Digitalna transformacija ali preobrazba je vroča beseda že nekaj zadnjih let. Zakaj Microsoft nanjo naslanja celoten program konference in tudi nasploh svojo prodajno strategijo, je logično. Korporacija sama je šla zadnja leta skozi velike spremembe, precej je spremenila svoje poudarke in glavne proizvode in storitve, od oken in pisarne ter pametnih telefonov, do oblačne infrastrukture, storitev za skupno delo, umetne inteligence in storitvenih platform. In če podjetje spremembe promovira v širšem okolju, tako lažje proda nove licence in naročnine na svoje storitve.

Eden od glavnih govorcev, poslovni analitik Stephane Garelli je glede digitalne transformacije in konkurenčnosti poudaril, da so razmere in tehnologija seveda pomembne, a je treba poleg tega imeti še pravo miselnost, vzdržljivost in potrpežljivost, znanje in se znati pravilno odzivati na izzive.

Regijski direktor Microsofta Michael Kogeler je omenil, da nikakor ni tragično, če se podjetje ali država med zadnjimi loteva preobrazbe. Ker lahko tako preskoči tehnologije, ki niso več aktualne in uporabi tiste, ki šele dobro prihajajo. Tako Kogeler kot Trnovec sta pri tem poudarjala umetno inteligenco in mešano resničnost, ki jo razvija Microsoft, s storitvami in napravi, kot sta Cortana in Hololens. Edina težava pri tem je, da večina od tega v velikem loku zaobide Slovenijo. Ne samo na začetku, ampak nasploh, stanje se niti malo ne izboljšuje. Kar govorci na NTK kar malo pozabijo. Ampak to je tema za drugič. Kombinacija teh tehnologij v marsikateri panogi (inženirstvo, proizvodnja, zdravstvo, …) dejansko lahko spremeni marsikaj. Tam tudi ni hudo nenavadno delati z velikimi očali na glavi, če to k čemu pripomore.

Microsoft veliko stavi tudi na svoj oblak Azure, ki je poleg Amazonovega eden najbolj uporabljanih na svetu. Kot pravijo, je to najbolj inteligentna, skalabilna in hibridna (del podatkov je tam, del pa lahko pri uporabniku) oblačna infrastruktura, ki hkrati upošteva vso evropsko zakonodajo.

Presenetljivo malo je bilo tokrat govora o podatkih in velikih podatkovnih zbirkah, kar je bila zvenečnica pred kakšnim letom ali dvema. A je Kogeler omenil, da danes nič vprašanje, kdo ima podatke, ampak kdo jih obdeluje, uporablja na pravi način. Da z njimi pridi do konkurenčne prednosti. Podatki so pač nova nafta.

 

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.