Ultra zaslon, fotoaparat in pisalo za zapisnikarja
Matjaž Ropret 5. avgusta 2020 ob 16:02

Odkar je Samsung pred nekaj leti opustil predstavljanje paradnih telefonov na sejmu IFA, je začetek avgusta čas za novo generacijo Galaxyja Note. Tudi letos so pripravili dva modela, vendar na nekoliko drugačen način kot lani, saj se Galaxy Note20 Ultra in Galaxy Note20 razlikujeta precej bolj, kot sta se Galaxy Note10+ in Galaxy Note10.

Tokrat bi se dalo reči, da je »običajni« Galaxy Note20 zmogljiv pametni telefon z velikim zaslonom in pisalom S Pen, naloga Galaxyja Note20 Ultra pa je prepričati kupce, da Samsung znova ponuja najbolj izpopolnjen in vsestranski mobilnik na svetu. Oba sta na pogled precej pravokotna, čeprav robovi niso tako ostri, kot morda delujejo od daleč. Zaslon pri Ultri je zakrivljen čez rob, pri običajni dvajsetici pa klasičen raven. Zanimivo pa je, da je pri cenejšem modelu bolj atraktivna izbira (»mističnih«) barv, saj bodo na voljo »bronasta«, zelena in siva, pri Ultri pa bosta poleg bronaste v ponudbi še bela in črna. Poganja ju procesor Exynos 990 in podpirata omrežja 5G.

Ultra ima nekaj tehnoloških lastnosti, ki jih ne srečamo drugje, ali pa so vsaj zelo redke. Najbolj izstopajoča bo verjetno zaslon z diagonalo 6,9 palcev, ki ima marketinško oznako Dynamic AMOLED 2X. Ima ločljivost QHD+ in osveževanje s 120 Hz, pri čemer pa bo sistem dinamično spreminjal frekvenco med 60 in 120 Hz glede na vsebino na zaslonu, da bo varčeval s porabo energije. Ali bo pri tem tudi spreminjal ločljivost, pa ni čisto jasno. Zaslon naj bi bil tudi za četrtino svetlejši od tistega v predhodniku in s tem »najboljši Samsungov zaslon AMOLED doslej.« Čezenj pa bo za varovanje povsem novo steklo Gorilla Glass 7.

Galaxy Note20 v vseh treh barvah.

Pri fotoaparatu gre telefon po stopinjah Galaxy S20 Ultra, vendar ima malo manj »vesoljski« zum. Tipalo pri glavnem objektivu je sicer znova 108-milijonsko in če so pri Samsungu še malo dodelali obdelavo signala z njega, bi bili rezultati lahko zelo dobri. Zraven sta še ultraširoki objektiv z 12-milijonskim tipalom in objektiv s petkratno optično povečavo ter prav tako 12-milijonskim tipalom. Digitalni zum gre do 50-kratne povečave. Za ostrenje so tokrat dodali laser.

Pisalo S Pen ima, kot vedno, možnost novih potez in dodatne programske funkcionalnosti, glavna novost pa je zgolj 9 ms zakasnitev. To bodo verjetno občutili profesionalni oblikovalci, ilustratorji in podobni uporabniki, ostali pa najbrž težko. Zanimiva razlika od prejšnjih let je pozicija pisala, ko je vstavljen v telefon. Vedno smo ga bili navajeni na desni, zdaj pa so ga premaknili na levo.

Galaxy Note20 Ultra v vseh treh barvah.

Galaxy Note20 bo premogel zaslon OLED z diagonalo 6,7  palcev in steklom GG 5, osveževanje pa bo standardno 60-herčno. Pri fotoaparatu bo namesto 108-milijonskega tipala že dolgo znano 12-milijonsko, za teleobjektiv pa so uporabili tipalo s 64 milijoni pik, povečava pa bo trikratna (in digitalna 30-kratna). Tudi pisalo ne bo enako napredno kot pri Ultri in manj bo pomnilnika, pa tudi ne bo možnosti njegove razširitve (že lani je manjši Note ostal brez reže za pomnilniško kartico in letos je enako). Razlika v baterijah ne bo velika, a vseeno bo – 4500 mAh proti 4300 mAh. Kako hitro bo polnjenje, niso povedali.

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Oba telefona bosta prinesla nekaj novih možnosti povezovanja in deljenja vsebin. Vgrajeno bosta imela Ultra širokopasovno tehnologijo za brezžičen prenos podatkov, tokrat pa bo brez kablov mogoče uporabljati tudi namizni način DeX – s televizorji, ki »podpirajo zrcaljenje zaslona.« Pri videu bo Ultra znova zmogla snemanje 8K, na voljo pa bo še način Pro Video z dodatnimi možnostmi in nastavitvami. Telefona bosta naprodaj od 21. avgusta naprej, se pa ju pa že da prednaročiti. Priporočene cene so 949 evrov za Galaxy Note20 ter 1299 ali 1399 (512 GB) evrov za Note20 Ultra.

O ostalih Samsungovih novostih smo pisali tukaj.

Fotografije: Samsung

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja