Ultimate Ears Blast: Konkreten zvočnik, pa še Alexa za zraven
Matjaž Ropret 18. julija 2019 ob 12:12

Zvočnikov bluetooth je kot listja in trave, zato mogoče ni presenetljivo, ali pa tudi je, odvisno od gledišča, da v tujini zelo priljubljena znamka Ultimate Ears (UE) na slovenskem trgu skorajda ni zastopana. Tu in tam se pri kakšnem trgovcu najde nekaj njihovih modelov, toda za celotno paleto in dobre cene se je treba (fizično ali po spletu) podati v tujino. Smo pa preverili enega od njihovih zvočnikov, ker nas je zanimalo, če je sloves upravičen.

UE spada pod velikana računalniške periferije Logitech, vendar se ime krovne korporacije na teh zvočnih izdelkih ne pojavlja nikjer. V paleti je kopica zvočnikov, najbolj znani so Wonder Boom, Boom in Mega Boom, pri nekaterih so prilezli že do številke tri, najnovejši je MyBoom, naš izbrani pa je Blast. Tudi ta ima sicer še večjo izvedenko z dodatkom Mega, toda odločili smo se za manjšega, ki bo verjetno večini kupcev bolj zanimiv, saj je cenejši, še vedno čisto spodobno glasen, če je treba, pa še simpatično lahek in nikakor prevelik. Posebnost te linije v “vgrajeni” navidezni pomočnici Alexi, torej bi lahko napravo označili tudi za “pametni zvočnik” (angl. Smart speaker). Toda v prvi vrsti je le namenjena predvajanju glasbe, tista možnost interakcije z Amazonovo gospodično je bolj za zraven.

Blast je med paleto Ultimate Ears zanimiv zaradi cene, saj se ga skupaj s poštnino da dobiti za približno 90 evrov, včasih celo ceneje, odvisno od barve in trenutnih akcij (ki so kar pogoste). Vsaj na papirju pa za ta denar ponuja precej. Zvočno naj bi bil na podobni ravni kot modeli Boom. Premore dva aktivna visokotonca (35 mm) in dva pasivna nizkotonca (81 x 39 mm), frekvenčni razpon je med 90 Hz in 20 kHz, največja glasnost pa 90 decibelov. Zraven modrozobe povezave omogoča še priklop v domače brezžično omrežje, da lahko deluje Alexa. Je vodotesen po standardu IP67 in avtonomija baterije po uradnih podatkih znaša 12 ur. Toda to so specifikacije, kako pa se je zadeva dejansko izkazala v domači dnevni sobi, v pisarni in na piknikih?

Podobno kot še marsikateri zvočnik, ki je namenjen uporabi zunaj (za razliko od Ankerjevih Soundcore Flare in Flare+, ki naj bi ju uporabljali predvsem na suhem), ima zunanjost iz kombinacije trne gumirane pene ter umetne tkanine. Vse skupaj je nekakšen tulec, z ravno pravšnjim premerom, da se ga še da lepo prijeti. Guma je spodaj in zgoraj ter v ozkem navpičnem pasu, kjer sta veliki tipki plus in minus za glasnost – zaščitni znak tega proizvajalca. Zgoraj sta večja tipka za vklop in izklop ter manjša za aktivacijo “parjenja”, ki vsebuje tudi mikrofon. Spodaj pa priključek za polnjenje – žal mikro USB -, skrit pod plastjo gume, pritrjeno s kovinskim vijakom. Ta ima standarden navoj za stojalo, tako da (pokončna) pritrditev zvočnika ni nobena težava. Sicer lahko tudi leži, saj je tisti pas dovolj dobra opora.§ Zadeva deluje kar trpežno, zagotovo bi zlahka preživela kakšen padec, možno si jo je brez skrbi po zraku podajati z enega na drugi konec prireditvenega prostora in kakšen dež ji absolutno ne pride do živega. Pogrešam pa na ohišju še kakšne glasbene kontrole (predvajanje/pavza, naprej, nazaj), in slišal sem komentar, da je stvar podobna žari (tudi zaradi plusa, ki se ga lahko tolmači kot križ). Barv je na voljo precej, testni primerek je moder. Precej diskretno moder, le gumirani del je nekoliko bolj živega odtenka, preostanek pa dokaj nevtralen. A vsaj ni dolgočasno črn. So pa verjetno nekatere druge barve bolj vpadljive.

Reč je lahko prek bluetootha seznanjena z do osmimi napravami, toda naenkrat povezana z eno samo. Če torej hočeš nekaj predvajati z drugega telefona, tablice ali računalnika, je treba na njem najprej ugrabiti povezavo do zvočnika. Za predvajanje ni rabiš ničesar drugega, samo klikneš in zvok se pretaka po zraku, lahko pa si na telefon namestiš še aplikacijo Blast, in prek nje kontroliraš določene parametre. Izklopiš lahko mikrofon za Alexo (kar se sicer da tudi z držanjem kombinacije tipk na samem zvočniku), potem nastaviš izenačevalnik, če ti privzeti zvok ni všeč (a v resnici ni daleč od optimalnih nastavitev glede na hardver), povežeš več zvočnikov v skupino, določiš, po kako dolgi neaktivnosti naj se zadeva samodejno izključi, ter preveriš stanje – odstotek baterije, povezavi wi-fi in bluetooth, in ali si vpisan v Alexo. V bistvu aplikacijo mogoče rabiš na začetku, na eni napravi, potem pa jo odpreš zelo, zelo poredko.

Zvok se mi zdi glede ne trenutno ceno dober. Za originalnih dvesto evrov, kolikor naj bi bila priporočena cena, bi zadeva morala dati od sebe kaj več, ampak za manj kot sto igra odlično. Hvalijo se sicer s 360-stopinjsko zvočno kuliso, kar je rahlo pretiravanje, saj je povsem jasno, od kod prihaja valovanje. Toda v primerjavi z večino cenejših rešitev je zvok bolj prijeten in poln, ima več razpona in dinamike, tudi malenkost več basov. Mega Blast ali Mega Boom verjetno še precej bolj sekata, želel bi si še malce več čistosti visokih tonov, a pokritost celotnega frekvenčnega spektra je že dovolj dobra za katero koli zvrst glasbe. Za večino prostorov je zvočnik dovolj glasen, zunaj pa tudi, če se želite zraven še pogovarjati. Drugače si bo treba omisliti najmanj dva ali pa Mega Blast. Moti me edino to, da stopnje glasnosti pri predvajanju s telefona ali tablice pomenijo precejšnje korake, od zelo tihega predvajanja kar naenkrat skoči na glasnega. Z računalnika se da to malo lepše, bolj zvezno uravnavati. Žal zadeva ne podpira najnovejših različic tehnologije bluetooth in tudi ne naprednih protokolov za prenos (kompresijo) zvoka, kar bi najbrž zvok še malce izboljšalo. Toda, kot rečeno, v cenovnem razredu do sto evrov je zadeva zelo konkurenčna. Kljub temu pa nisem zaznal kakšnega zamika pri gledanju videov, sihronizacija slike in govora oz. petja je bila perfektna.

Zanimivo je, da kljub vgrajenemu mikrofonu ne omogoča telefonskih pogovorov oz. videokonferenc, namenjen je samo Alexi. In v tej vlogi se naprava obnaša povsem enako kot Amazonovi zvočniki Echo. Pomočnico je mogoče vprašati marsikaj, od vremena do kakšne zgodovinske zadeve, na nekatere poizvedbe zna zrecitirati odgovor, na mnoge pa izdavi le »tega ne vem«. Lahko jo tudi prosiš, naj ona predvaja glasbo, če le imaš v nastavitvah povezano katero od glasbenih storitev. Osnovna možnost so »radijske postaje« (glede na zvrst glasbe) z Amazon Music, lahko pa dodaš tudi Deezer, Spotify in še kakšno. Na žalost pa v Sloveniji še ne Apple Music, prav tako tudi ne Googlovih storitev. Domnevam, da bo večina glasbe prihajala z bluetootha.

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Trajanja baterije nisem eksplicitno meril, toda včasih se mi je zazdelo, da zvočnika že cel mesec nisem polnil. Res je, da ga večinoma poslušam bolj na tiho in s tako uporabo bi rekel, da se da celo preseči tistih 12 ur. Prav tako je zlahka preživel cela popoldneva na piknikih, kjer je godel precej bolj na glas. Pa ga nisem vedno prinesel popolnoma napolnjenega, ker se človek pač v zadnjem trenutku spomni na zvočnik. Na kratko – baterijske zaloge je več kot dovolj. Všeč mi je tudi, da se ne izključi takoj, ko začne opozarjati na prazno baterijo, ampak še nekaj časa igra. Omenil pa sem že, da bi si želel polnjenje po USB-C. Dokupiti se sicer da polnilni podstavek, ki pa se tudi priključi na mikro USB, a potem vsaj samo zvočnik postaviš nanj.

Med vso to solato predvajal bluetooth je težko brez intenzivnega in predvsem ekstenzivnega preizkušanja določiti najboljše nakupe. Ima pa UE Blast nekaj nespornih kvalitet ob precej dobri ceni (v Nemčiji). Če so med pogoji soliden zvok, trpežno in vodotesno ohišje in zgledno trajanje baterije, potem bi moral biti v ožjem izboru. Kot pametni zvočnik z Alexo pa je zvočno sploh skoraj brez konkurence v tem cenovnem razredu.

HVALIMO
 • Spodoben, poln zvok, še posebej za manj kot sto evrov
 • Priročna oblika in dobra zaščita pred padci in vodo
 • Zgledno trajanje baterije
 • Možnost povezave z Alexo in pretakanja glasbe čez wi-fi
 • Pestra izbira barv
GRAJAMO
 • Polnjenje prek zastarelega priključka mikro USB
 • Ni tipk za upravljanje glasbe
 • Mikrofon samo za Alexo, ne tudi za telefoniranje
 • Ni podpore za napredne glasbene kodeke
Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
2 komentarja
 • Ce udaris z zapestjem oz celo roko po ploskvi kjer je tipka za vklop/izklop se z enim udarcem ustavi predvajanje glasbe(pavza), z dvema zaporednima pa se prestavi eno pesem naprej.

  • Na mojem tako udarjanje ne povzroči ničesar, niti navodilca ne omenjajo česa takega. A tudi če bi funkcioniralo, to ne spreminja dejstva, da bi rad tipke. 🙂

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.