Ukinjeni iPhone 12 Mini jeseni še dobi naslednika, potem pa konec majhnih telefonov
Matjaž Ropret 24. junija 2021 ob 18:05

Da je mini iPhone mini flop, že vemo, prihajajo pa še nove potrditve. Nedavno so dobro obveščeni razkrili, da je Apple ustavil proizvodnjo telefona iPhone 12 Mini. Zdaj pa znani analitik Ming-Chi Kuo napoveduje, da bo naslednik tega modela, ki ga skupaj z ostalimi trinajsticami (ali 12s) pričakujemo jeseni, tudi zadnji. Potem bo konec z ekstra majhnimi iPhoni. Na androidni strani se s čim podobnim že nekaj časa noben proizvajalec ne trudi več.

Kuo je že pred trem poudaril, da bo Apple v vsakem primeru poslal v prodajo iPhone 13 Mini, in v najnovejšem poročilu vztraja pri tej napovedi. Toda prihodnje leto naj bi korporacija kot četrti model v liniji namesto manjšega uvedla večjo ne-Pro izvedbo. Ta bi bila po velikosti nekje tam kot iPhone Pro Max. Tako bi bili prihodnje leto na voljo iPhone 14 in 14 Max na spodnjem delu družine ter 14 Pro in 14 Pro Max na zgornjem. Ni sicer izključeno, da bi se Mini kdaj kasneje vrnil kot novi iPhone SE.  

Slaba prodaja Minija, ki je Apple sicer nikoli ni uradno potrdil, se je pokazala že kmalu. Nekaj časa je bila še mogoča razlaga, da kupci tega modela niso med tistimi, ki prvi skočijo, temveč počakajo, da se jim izteče vezava ali se pač odločijo, da je čas za nov telefon. Morda so trudi v Applu računali na tak razvoj dogodkov, a se je izkazalo, da teh kupcev vendarle ni oz. jih je premalo. Pri današnjih pametnih telefonih pa vendarle prevladata večji zaslon in (predvsem) baterija, ki ju majhna naprava preprosto fizično ne more ponuditi. Baterijo bi sicer lahko, a le ob nesorazmerni debelini, kar bi znova odbilo potencialne kupce.

Za letošnjo linijo 13, če se bo imenovala tako, sicer vizualno ni pričakovati večjih sprememb, razen pri postavitvi objektivov fotoaparata. Bodo pa menda dimenzije ravno toliko drugačne, da verjetno ovitki za linijo iPhone 12 ne bodo primerni. Največja tehnološka pridobitev bo verjetno zaslon z osveževanjem 120 Hz. Ob tem lahko pričakujemo, da avtonomija ne bo trpela, kajti Apple si je vzel dodatno leto za piljenje tega vidika. Govorice omenjajo še izboljšan ultraširoki objektiv pri fotoaparatu, morda nekoliko manjšo zarezo, ki jo Apple ohranja kot edini proizvajalec, medtem ko so vsi ostali že pred časom prešli na luknjice v zaslonih. Za vrnitev prepoznave prstnih odtisov (poleg prepoznave obraza) je letos menda malo možnosti, bi pa morda to lahko dobili prihodnje leto, vendar malo dvomim.

Letos Apple zagotovo še ne bo opustil fizičnega priključka, morda bo prvi model, pri katerem bo vse potekalo brezžično, predstavil prihodnje leto. Prav tako je povsem zanesljivo, da nikoli ne bo prešel na USB-C, temveč bo z opustitvijo Lightninga v celoti pustil povezovanje in polnjenje s kablom.

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Lani so predstavitev iPhonov zamaknili v november, letos pa bi lahko prešli nazaj na septembrski termin. Če so le dobave in proizvodnja ob vseh težavah na tem področju kolikor toliko pod kontrolo. Na kar pri Applu skorajda lahko stavimo, vendar nedavna konferenca WWDC ni prinesla novih računalnikov Mac in nasploh nobene strojne opreme, kar je verjetno tudi posledica težav s proizvodnjo polprevodnikov.

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja