UHD je enako 4K, čeprav ni
Matjaž Ropret 20. junija 2016 ob 13:47

Z novo generacijo televizorjev, ki lahko prikažejo bolj jasno sliko, se je uveljavila tudi nova oznaka. Pravzaprav sta v obtoku dve oznaki, ki ju marketinški oddelki proizvajalcev, ker jim to ustreza, prikazujejo kot enakovredni, čeprav ne označujeta povsem istega. Kaj je 4K in kaj UHD?

Najbolj pogosto označevanje za dnevnosobne zaslone z večjo (raz)ločljivostjo je 4K. Občasno pa proizvajalci uporabljajo tudi kratico UHD (ultra high definition, po slovensko ultra visoka razločljivost) ali pa celo obe hkrati in je tako televizor 4K UHD. Za običajnega uporabnika je vse skupaj mogoče res eno in isto in dokler ne začnejo ponudniki vsebin delati kakšnih razlik, je res lahko med tema označbama tudi enačaj. Čeprav bi bilo najbolj pravilno, da bi to ločljivost poimenovali z 2160p.

Hollywoodski 4K

Standard 4K prihaja iz filmskega sveta, kjer označuje sliko, ki ima vodoravno 4096, navpično pa 2160 točk. In je poleg tega zapisana z 12-bitno barvno globino in stiskanjem barv 4:4:4 (kar je najbolj kakovosten način stiskanja). Torej 4K ne pomeni samo ločljivosti (koliko točk ima slika), ampak tudi njeno kakovost (od tod izraz razločljivost). Kot že pri Full HD, saj tudi tam pojem vključuje več parametrov slike (in zvoka), čeprav se je kasneje izraz uveljavil tudi za golo ločljivost (angl. resolution) zaslona. Recimo pri monitorjih in zaslonih telefonov. Prava slika 4K je torej v razmerju 1,9:1 (približno 17:9).

In domači UHD

Kratica UHD pomeni podobno, ampak ne čisto enako ločljivost. Po višini je točk enako (2160), po širini pa 3840, kar predstavlja klasično televizijsko razmerje 16:9 (1,78:1) in po obeh stranicah ima UHD tako dvakrat toliko točk kot Full HD (1920 x 1080). Televizorji imajo vsi po vrsti ločljivost zaslona 3840 x 2160, torej UHD. Ampak jih proizvajalci raje označujejo kot 4K, ker se jim verjetno zdi, da se to sliši bolj imenitno. In bolj drugačno, naprednejše od FHD kot »samo« UHD.

Podobno je pri vsebini in snemanju. Vsepovsod vidimo oznake 4K, čeprav je večina posnetega materiala v bistvu UHD. Ima pa recimo youtube za tovrstno (raz)ločljivost oznako 2160. Med njo in 1080 (Full HD) pa še 1440, kar ustreza ločljivosti QHD (quad HD ali po slovensko štirikratna polna ločljivost), ki jo marsikdaj označujejo tudi kot 2K. Standardna polna ločljivost (HD) je seveda 1280 x 720 ali samo 720(p). Ločljivosti QHD pa ne gre zamešati s četrtinsko polno visoko ločljivostjo – qHD (960 x 540). Čez kakšno leto prihaja še 8K, kjer bo spet zmeda.

Na kratko – 4K in UHD tehnično gledano nista povsem zamenljivi označbi, ker pa ju vsi uporabljajo, kot da sta, je prepozno, da bi kdor koli na tem področju še lahko naredil red. In za večino kupcev televizorjev, snemalnik naprav, monitorjev in ostalega, kar se kiti z napisom 4K, je razlika precej nepomembna. O tem, kako do pravih vsebin za zaslone UHD, pa v enem od prihodnjih prispevkov.

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.