U za htcjev »uber« flop ali povratek na vrh
Marjan Kodelja 20. januarja 2017 ob 16:02

HTC se je očitno odločil ponoviti napake, ki so jih drugi že naredili. Vgradil jih je v model U z upanjem, da se bodo skupaj prelevile v dobro idejo. Čeprav so čudeži redki, pa jim bo morda sreča mila!

Kje so časi modela »one«, na katerega smo gledali z velikim občudovanjem, saj je bil leta 2013 gotovo z naskokom najboljši telefon z Androidom. Prodaja je bila sicer slabša od pričakovanj, a gotovo ne zaradi slabosti telefona, prej zaradi slabega trženja in zamud pri dobavah. Naslednje reinkarnacije so bile ena slabša od druge, letošnji model U, ki je mimogrede prvi predstavljeni paradni model letošnjega leta, pa je zgodba zase.

Telefon so predstavili dva meseca pred začetkom prodaje, zato smo se lahko poigrali le s različico, ki še ni imela “končne” strojne in programske opreme. Do konca marca, ko naj bi bil na voljo, bomo priča paradnim modelom drugih izdelovalcev, ki bodo skoraj gotovo boljši ali pa vsaj zanimivejši. HTC se namreč že nekaj let otepa z enako težavo. Ko so imeli telefon (prej omenjeni »one«), ki je izstopal, tega niso znali izkoristiti, vsi naslednji telefoni, čeprav so bili dobro narejeni in pravzaprav čisto korektni, pa niso bili v ničemer res »posebni«. Dodajmo temu še visoko postavljeno ceno, nižjo prepoznavnost od Appla in Samsunga, pa smo tam, kjer se je znašel HTC. Na obrobju!


»U« je še en v vrsti telefonov, ki nima »legendarnega« tri in pol milimetrskega zvočnega izhoda. Kritizirali smo Apple, ko je to storil, kot tudi vse druge izdelovalce, ki so se odločili storiti takisto. Nobene prave logike ni v tem, razen, da ima uporabnik manj možnosti pri uporabi slušalk. Morda je to res trend prihodnosti, bomo videli, a zakaj »et tu, htc«. Kaj potem, če je telefon poln »tehnologij«, ki izboljšajo zvok, če na koncu nanj ne moreš priključiti res kakovostnih slušalk. Kabelskih za vmesnik usb-c je še vedno manj, kot za Applov priključek, za brezžične pa težko govorimo o visoki kakovosti pri dostopni ceni. Še vedno pa se lahko zavestno odločimo in glasbe s telefona ne poslušamo!


Ko je predlani LG v modelu V10 uvedel drugi zaslon nad osrednjim, nismo našle kakšne res uporabne vrednosti. Kajpada se to do danes ni spremenilo in postavljati drugi mali podolgovati zaslon na gornji rob,  se nam zdi milo rečeno pogojno uporabno. Ničesar takšnega ne more biti na njem, česar ne more »prikazati« glavni, ki je že tako velik (5,7 palca) ter ima pričakovano ločljivost QHD. Zaslona, 4 GB RAM-a ter procesor Snapdragon 821, čez dva meseca ta gotovo ne bo več v zmogljivostnem vrhu, pa bo gotovo vplivalo na hitrejše praznjenje baterije. 3000 mAh, medtem ko ima konkurenca nekaj stotin več, je za telefon s takšnimi karakteristikami predvsem pa sistemom Androd, podpovprečno. Pri tem ima model U še vedno robove okoli zaslona. Kot kaže, bodo letošnji paradni modeli imeli zaslone od roba do roba. In bodo zato v očeh uporabnikov bolj priljubljeni.


HTCju priznavamo, da se je vedno potrudil glede oblike in materialov ohišja. Ampak stekleno hrbtišče, menda celo petslojno? Čudovita zadnja površine, kjer se svetloba magično preliva in ustvarja očem dopadle učinke, ne bo prišla do izraza, ako bo telefon v zaščitnem ovoju. In v njem bo, kajti navadili smo se čuvati svoje žepne stroje. Res je vse skupaj očem dopadljivo, vendar je gladka površina, ki začuda ne drsi iz rok, hudo dober magnet za mastne prstne odtise.

Uporabniški vmesnik pa je tudi zgodba zase. Čisto po zadnjem kriku mode, ko vsakemu programu, ki ima vsaj malo možnosti predvidevanja, prilepijo oznako umetna inteligenca (AI), je takisto storil tudi HTC. Telefon bo uporabnika na primer opozoril, da se bo baterija izpraznila prej, kot običajno pride domov, mikrofoni pa so ves čas na preži in poslušajo vsak glas, ki ga ta izusti. Saj vemo, zakaj. Da lahko »AI« takoj odgovori na zastavljeno vprašanje. Ampak s takšnimi dodatki so vedno križi in težave in ne zgolj s stališča varovanje zasebnosti. Ne delajmo si utvar. Pomočnik »sense companion« gotovo ne bo razumel našega jezika in bo zaradi tega bolj kot ne neuporaben. Bo pa vseh pet mikrofonov kolikor jih premore,  mogoče ugasniti.

HTC-ju moramo priznati odličnost izdelave. Tako je tudi U, kot tudi manjši bratec U Play, kakovostno izdelan, obstranski gumb za prižiganje pa ima grobo površino. Dober in uporaben “trik”. Kamera je pričakovano v zgornjem kakovostnem razredu, hitra in dovolj preprosta za rabo. Kot smo uspeli videti, so dobre tudi fotografije. Tipalo prstnega odtisa je v “domačem gumbu”. Levo in desno sta na dotik občutljivi površini z osvetljenima ikonama “nazaj” in “odprte aplikacije”. Ker domači gumb ni osvetljen, se nam je dogajalo, da ga na črni površini nismo videli, na otip pa je tudi slabše zaznaven. Smešno na videz in težava pri pritiskanju nanj, vsaj dokler se ne navadimo.

Avtor Marjan Kodelja
mm
Marjan se s tehnološkim novinarstvom ukvarja od leta 1997 in v tem času je videl že mnogo stvari, ki se nikoli niso uveljavile ali pa so imele kratek čas trajanja. Začel je pri računalniški reviji Moj mikro in ter 2000 postal njen urednik. Veliko kasneje je bil urednik naprej tednika Stop in nato še tednika Vklop, trenutno pa kruh služi s pisanjem tehnoloških člankov.
Marjan Kodelja - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja