Turneja dogodkov o etičnem razvoju informacijske tehnologije
Matjaž Ropret 11. septembra 2018 ob 07:04

Zavod Državljan D je že organiziral dogodke v okviru projekta Etičen.IT, zdaj pa se z njimi odpravlja na mednarodno turnejo. S to kampanjo želijo poudarjati »pomen družbeno odgovornega razvoja informacijske družbe, pomen deljene odgovornosti za aktualno stanje in prevzemanje odgovornosti za dobre in slabe strani aktualnega družbeno-gospodarskega sistema.« Od prihodnjega tedna do sredine oktobra se bodo tako s predavanji in debatami ustavili v Zagrebu, Ljubljani, Sarajevu in Beogradu.

Dogodki se bodo dotaknili štirih glavnih tem. Govorce se bodo spraševali o pomenu etičnega razvoja informacijske tehnologije, o morebitni nevarnosti pametnih mest, pojasnjevali, zakaj se moramo pogovarjati o velikih podatkovnih zbirkah in dali nasvete, kako se zaščititi pred agresivno umetno inteligenco in pametnimi algoritmi. Po besedah organizatorjev pa je namen prenesti pogovore o informacijski družbi iz domene industrijskega okolja v splošno debato, saj da je to družbeni fenomen, ne zgolj ena od panog.

Dogodki se bodo zvrstili takole:

  • Zagreb – 20. 9. @Hub 386
  • Ljubljana – 27. 9. @Poligon
  • Sarajevo – 4. 10. @Hub 387
  • Beograd – 11. 10  @StartIT coworking space

Povsod se bodo predavanja začela ob 18h, vse skupaj pa naj bi (vsaj formalni del) trajalo približno dve uri.

Na vsaki od lokacij bodo štiri predavanja na zgoraj omenjene teme. Predavatelji se bodo nekoliko izmenjevali, le o pametnih mestih bo povsod govoril direktor zavoda Državljan D. To je celoten nabor:

Zagreb
Ljubljana
Sarajevo
Beograd
Je razvijalec bog?Filip DobranićFilip DobranićVladan JolerVladan Joler
Pametna mesta, neumna idejaDomen SavičDomen SavičDomen SavičDomen Savič
Velike podatkovne zbirke in odgovornostMatjaž DrevMatjaž DrevFeđa KulenovićSlobodan Marković
Umetna inteligenca in algoritmiMarko RakarLenart J. KučićMario HibertAndrej Petrovski

Vse informacije seveda najdeš tudi na spletišču projekta https://www.eticen.it.

 

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja