Tujim ocenjevalcem je iphone se večinoma všeč
Matjaž Ropret 29. marca 2016 ob 22:17

Kmalu prihaja novi najmanjši iphone. Model se gre v 12 državah v prodajo pojutrišnjem, v Sloveniji pa vsaj pri enem operaterju (Telekomu Slovenije) naslednji četrtek, vendar bosta verjetno tudi ostala sledila kmalu ali ga celo začela prodajati isti dan. Sami ga sicer še nismo uspeli preizkusiti – v svojih rokah ga pričakujemo okrog začetka prodaje v Sloveniji. Zato za začetek poglejmo, kaj so o novem jabolčnem izdelku zapisali tuji mediji, ki so ga že imeli priložnost uporabljati.

Vse se začne z obliko in občutkom v roki. Tu presenečenj ni, saj je Apple za novi iphone uporabil staro in preizkušeno ohišje petice in 5s. Christina Warren v preizkusu za Mashable izpostavlja edino razliko v primerjavi s starim štiripalčnim modelom – posneti robovi so zdaj nesvetleči, siva in zlata barva pa sta zdaj bolj podobni tistim, ki ju je Apple uporabil pri paradnem 6s.

»Verjetno bo kdo kritiziral Applovo odločitev za popolnoma enako obliko in velikost. Pred predstavitvijo je bilo veliko govoric, da bo se izgledal kot pomanjšani iphone 6s, z zaobljenim steklom in robovi. Brez dvoma bi ga to naredilo bolj vznemirljivega. Vendar ima ohranjanje klasične oblike tudi svoj smisel. Ne samo, da je uporabnikom poznana in všeč, to tudi znižuje ceno.«

Ali, kot je opisal David Pierce za Wired:

»Vse je tako, kot si predstavljate. Lahko bi razlagal, da je telefon na videz in na otip odličen. Ampak to že veste. To je iphone 5s.«

Warrenovi je bilo, kot je zapisala, všeč znova uporabljati manjši telefon. Predvsem pa je bila navdušena nad njegovo hitrostjo delovanja.

»Apple ni ubiral bližnjic, zmanjšal takta procesorja ali količine delovnega pomnilnika. Rezultati meritev geekbench za iphone se in iphone 6s so identični.«

Podobno je ugotavljala Lauren Goode za The Verge (mimogrede – zelo očitno so ameriški mediji mali iphone večinoma dali v ženske preizkuševalske roke).

»Doslej je majhen telefon pomenil kompromis. Zato je taka hitrosti v majhnem ohišju impresivna. Edina ovira za večopravilnost na iphonu se je njegova velikost, ne hitrost.«

Novinar nemškega Computer Bilda Sven Stein je prav tako ugotovil, da iphone se deluje gladko in nima nikakršnih težav niti z najbolj zahtevnimi igrami.

Podobno kot pri hitrosti tudi pri fotoaparatu (in snemanju videa) ni razlik glede na iphone 6s. Stein in ostali preizkuševalci so to potrdili.

»Fotografij enega in drugega telefona se ni dalo razlikovati. Kar pomeni, da ima se enega najboljših fotoaparatov v pametnih telefonih, le samsung galaxy s7 ga prekaša. Žal sprednji fotoaparat ni tako dober.«

Če ne zaradi drugega, je mali iphone intriganten predvsem zato, ker je trenutno verjetno najmanjši res kakovosten fotoaparat in videokamera (4k) na tržišču. Večina opisovalcev je bila zmerno navdušena tudi nad trajanjem baterije. Opažali so, da zdrži bistveno dlje kot pri starem 5s – ta glede porabe tako ali tako ni blestel –, a tudi dlje kot pri 6s. Pri Computer Bildu so izmerili 9 ur predvajanja videa. Prav toliko kot pri večjem 6s. A vendarle zaključili: »Ob resni uporabi brez vsakodnevnega polnjenja ne bo šlo.«

Na kratko torej – kakovostno izdelan, izjemno hiter, odličen fotoaparat in presenetljivo dobra vzdržljivost baterije. Toda, kot so minuse povzeli v Wiredu – nekatere aplikacije niso več prilagojene majhnemu zaslonu, ki tudi ni prav primeren za video vsebine in še manj za VR. Ali se kompromis glede velikosti zaslona izplača, pa bomo ocenili, kot iphone se sami primemo v roko in izvemo še slovenske cene.

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
3 komentarji
  • po sili razmer se poslavljam od samsunga s6. vedno se mi je zdel malo prevelik, zdaj pa cincam glede iphona SE (64GB). Ogledanega imam še Huaweia P9, ki je seveda večji od SE. predvsem me zanima “zaskrbljenost”, izpostavjena v članku, da nekatere aplikacije niso narejene za majhne zaslone? Kaj specifičnega? Vesel bom odgovora.

    • Moje osebno mnenje, obstaja tudi kdo, ki se z njim ne strinja, je, da ima SE za današnje čase premajhen zaslon. Čez dve leti pa bo to še toliko bolj opazno. Enostavno vsebina ne zaživi več, razvijalci so se prilagodili večji zaslonski površini, tipkovnica ni ravno udobna za hitro tipkanje. Zdaj se kar pogosto pojavlja v akcijah iPhone 6 ali celo 6s, kar se mi zdi bistveno bolj smiseln nakup. Novi Huawei P10, kmalu bomo objavili članek in video s prvimi vtisi po nekaj dneh uporabe, pa je tudi precej prijetne oblike in velikosti. Malo večji kot iPhone, ampak lepše zaobljen kot P9, ki je precej oglat.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja