Tuji nacionalni in komercialni programi zdaj pri vseh operaterjih v HD
Matjaž Ropret 20. januarja 2021 ob 13:09

Operater A1 je v programske sheme dodal nekatere kanale iz sosednjih držav visoki razločljivosti. Tako je zaokrožil prehod na HD pri programih, za katere so si gledalci izboljšavo kakovosti že dolgo želeli, saj so podobno potezo pred tem povlekli že T-2, Telekom Slovenije in Telemach.

Programi avstrijske, hrvaške, italijanske, nemške in še nekaterih javnih radiotelevizij, pa tudi določenih zasebnih izdajateljev so bili v kabelskih in IP TV sistemih do nedavnega še vedno v standardni razločljivosti. Kljub temu, da so izdajatelji seveda že zdavnaj prešli na oddajanje v HD. Pred približno enim letom se je začelo na ravni Evropske radiodifuzne zveze (EBU) premikati glede dogovorov za novo pogodbo, ki je končno uredila prenos teh programov do gledalcev v kakovosti, kakršna se dandanes spodobi. Upali smo sicer, da bo zadeva urejena že pomladi ali poleti, a se je malo zavleklo, glede na razmere ne nepričakovano.

A1 je tako v programske sheme dodal ORF 1 HD, ORF 2 HD, HRT 1 HD, HRT 2 HD, Hrvaški RTL HD, Agro TV HD, Balkan trip HD, ETV HD, Arena TV HD ter program Kolut TV. Poleg tega pa še Discovery HD, Viasat History HD, Viasat Nature in TLC HD (ta bo na voljo od 1. februarja) ter novi otroški program Nick Toones. Isti operater pa je hkrati umaknil programe Discovery Schowcase, Discovery Science in Discovery TDX.

Kot je poročal portal Uporabna stran, je T-2 nekatere tuje nacionalne in komercialne TV-programe v načinu HD dodal novembra in jih skupno ponuja ducat. To so: Arte HD, FR2 HD, Magyar HD, RTS 1 HD, RTS 2 HD, RAI 1 HD, RAI 2 HD, RAI 3 HD, RTCG HD, ZDF HD, HRT 1 HD in HRT 2 HD.

Pri Telekomu Slovenije, piše Uporabna stran, so prav tako na voljo HRT, ORF in RAI v visoki razločljivosti. Celoten seznam pa je naslednji: RT SRBIJA HD, RAI 1 HD, HRT 1 HD, HRT 2 HD, HRT 3 HD, HRT 4 HD, ORF 1 HD, ORF 2 HD, BN TV HD, RTL 2 HRVAŠKA HD in RTL HRVAŠKA HD.

Telemach je večji paket tovrstnih programov v svoje sheme uvrstil malo pred božičem. Takrat so dodali HRT 1 HD, HRT 2 HD, ORF 1 HD , ORF 2 HD, ZDF HD in M5 HD. Že prej pa so ponujali ARD HD, France2 HD, RTCG – Črna gora HD, Duna HD, M1 HD, M2 HD in M4 HD.

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
1 komentar

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja