Tudi Izimobil in Spar mobil brez pribitkov za prenos podatkov v tujini
Matjaž Ropret 17. maja 2017 ob 21:52

Konkurenčni boj ponudniki storitev mobilne telefonije se res zaostruje. Včeraj smo pisali o novih paketih A1 in napovedi tega operaterja, da bodo njegovi naročniki celotno kvoto prenosa podatkov lahko porabili kjerkoli znotraj Evropske unije. Enako bosta svojim uporabnikom omogočila tudi Izimobil in Spar mobil, ki poleg tega podvajata količine v svojih tarifah.

Pri Izimobilu bodo od prihodnjega tedna naprej v tarifah izimesec dvakrat večje količine kot doslej. Z izimesec S bo uporabnik za 6,90 evrov na mesec dobil 3000 enot (minut, sms-ov, mms-ov ali megabajtov). Tarifa M za 8,90 evrov prinaša štiri tisoč enot, s tarifo L pa jih uporabnik za 11,90 evrov dobi šest tisoč. Poleg tega bodo vsi, ki bodo prešli na tarifo izimesec ali prenesli svojo številko k temu ponudniku, za prvih 30 dni dobili še dodatnih šest tisoč enot. Za razliko od Hofer Telekoma so pri Izimobilu vključeni tudi mms-i. Se pa pri njihovem pošiljanju obračunava podatkovni prenos.

Vse količine bo mogoče porabiti kjer koli znotraj EU (in še v Liechtensteinu, na Islandiji in na Norveškem). Ker tarife nimajo določenega prenosa podatkov, ampak lahko uporabniki prosto izbirajo, kako bodo razporedili svoje količine, je vključitev celotne kvote v roaming, tudi če jo v porabim samo za prenos podatkov, za operaterje najlažja in najbolj logična.

Spar mobil prav tako pri paketu Spar 1500 podvaja enote, tako da jih bo za sedem na evrov na mesec na voljo tri tisoč. Glede uporabe v tujini je enako kot pri Izimobilu – vse je mogoče porabiti kjer koli v EU. In slično se pri mms-ih dodatno plačujejo ali odštevajo (iz 30-dnevne kvote) megabajti.

Omenjena operaterja se s tem vidno odzivata na prihod HoT-a, ki je prav tako za izhodišče vzel sedem evrov s tisoč minutami, tisoč sms-in in gigabajtom prenosa podatkov. Skupaj torej tri tisoč enotami, kar je očitno trenutno standard za to ceno. Največja vrednost za denar pa nato sledi v cenovnem razredu med desetimi in petnajstimi evri, kjer se v boj vmešata še Telemach in T-2. A1 in Telekom Slovenije za zdaj vzdržujeta cenovni prag dvajsetih evrov, na uporabnikih pa je, da se odločijo, ali so pripravljeni na določene kompromise za nižjo ceno ali želijo višji nivo in za to tudi plačajo več.

 

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja