Tudi če je telefon za “jurja” samo vaba za cenejše, se Samsungu in Applu smeji
Matjaž Ropret 28. avgusta 2017 ob 09:58

Ni jih bilo malo, ki so prejšnji teden ob omembi cene Samsungovega Galaxyja Note8 zavili z očmi. Korejci niso nič prilagajali uradne pozicije Galaxyjev S8 in so novinca preprosto umestili stotaka višje, kar pomeni, da so se ustavili tik pod tisočakom, saj so zadevo zaokrožili na natančno 999 evrov, skupaj z dodatkom DeX v predprodaji.

S tem Note8 še zdaleč ni najdražji telefon, kar jih je mogoče kupiti, ni pa niti slučajno poceni. Apple ima že nekaj časa različice modelov Plus, ki presegajo tisočaka. Huawei prodaja model Porsche Design za skoraj 1400 evrov. Potem so tudi različni »premijski« telefoni za petičneže in kupce brez okusa, ki zlahka stanejo več kot pet tisoč evrov, čeprav so strojno na ravni telefonov za manj kot desetino te vrednosti, njihovi zlati in drugi vsadki pa so tako pretirani, da česa takega niti v sanjah ne bi hotel postaviti na mizo v lokalu. Ampak to je že druga zgodba. Novi, upajmo da baterijsko neoporečni zapisnikar, razburja zato, ker je do »jurja« prilezel že z osnovno različico, ne šele z drugo ali tretjo opcijo shrambe (128 ali 256 GB), in ker ni kaj dosti drugačen kot S8+.

Tistih sto evrov več se (mogoče) splača odšteti kupcem, ki jim je pomembno pisalo ali so navdušeni nad dvojnim fotoaparatom. Ali nad obojim. Problem pa je, ker skoraj konstantne akcije za S8 in S8+ pomenijo, da je cenovna razlika precej večja, ne glede na tisti podstavek, ki pomaga telefon spremeniti v skoraj pravi PC. Samsung seveda ni hotel uradno razvrednotiti svojih prejšnjih adutov, a skoraj ves čas ju je možno dobiti za precej ugodnejšo ceno od priporočenih 799 oz. 899 evrov. Pri novem Notu pa ima verjetno odlično maržo, saj drago prodaja v večini že znano tehnologijo, vključno s pisalom, ki je enako kot pri lanskem Notu.

S konkretno oceno, ali novi telefon vsaj približno upraviči svojo prodajno umeščenost, bom še malo počakal, ker bi rad prej vsaj videl rezultate tega fotoaparata. V vsakem primeru pa je Samsungu verjetno precej vseeno, kateri telefon proda. Če nekoga zanima Note8, a se nazadnje odloči za S8 v eni od akcij, je to še vedno v redu za korejsko podjetje. V promet gre eden od vrhunskih modelov z dobrim zaslužkom in konkurenca se ne približuje. Prava borba se bo začela šele s prihodom novih iPhonov čez približno en mesec (predstavljeni bodo verjetno že prej). Ti seveda ne bodo nič cenejši od zdaj še aktualnih sedmic, in osmica bo verjetno še dražja od Zapisnikarja ali pa v osnovni različici tam nekje. Bo pa verjetno, vsaj v percepciji, prinesla »nekaj novega«.

 

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

 

Glavna proizvajalca preizkušata, kako visoko se da iti. In sta tudi edina, ki si to lahko zares privoščita. Huawei občasno poskusi s kakšnim izletom čez 800 evrov (Mate 9, P10 Plus), a to ostanejo nišni proizvodi, glavnina njegove prodaje, tudi »premijske«, je še vedno pod 700 evri (maloprodajne, ne operaterske cene). Za HTC in Sony že leta pišemo, da se jima tržni delež manjša tudi zaradi previsokih oz. bolj rečeno, enako visokih cen, kot jih imata Apple in Samsung. Tajvanci in Japonci pač nimajo enake marketinške municije in navezanosti na znamko. LG ve, da mora biti vedno malo pod Samsungom, pa vseeno mora letos hudo diskontirati svojega G6, da se ta sploh prodaja v kakšnih relevantnih količinah. V podjetju vedno stavijo na naslednji model, trenutno je to V30, ki ga bomo ugledali ta teden.

Je jurja preveč za napravo, ki bo čez dve leti zastarela ali v najboljšem primeru poluporabna zaradi iztrošene baterije in ki je s svojo stekleno zasnovo in skoraj ničelnimi robovi okrog zaslona izjemno občutljiva na vsak padec? Marsikdo bi rekel, da je. Seveda lahko komu tudi odtehta »investicijo«, saj mu je to primarna računalniška, komunikacijska, fotografska, večpredstavnostna in kaj vem kakšna naprava še. Podobno kot je že doslej kdo trdil, da je bil iPhone Plus eden njegovih najboljših nakupov. Tako ali tako se telefoni kupujejo pri operaterjih na obroke, tako da ni gromozanske razlike, ali v osnovi stanejo 600, 800 ali tisoč evrov. In veliko alternativ najboljših tudi ni. Kdor želi naj fotoaparat, največje zmogljivosti in najlepši zaslon, ima zelo omejene možnosti. Če pa na seznam nujnih lastnosti doda še pisalo, je izbiro efektivno skrčil na en sam model. In tega se Samsung zelo dobro zaveda.

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja