Trump na vrhu G20: »Ameriška podjetja lahko dobavljajo Huaweiju«
Matjaž Ropret 29. junija 2019 ob 11:36

Vrh držav G20 v japonski Osaki je očitno prinesel preobrat v ameriško-kitajskih odnosih. Državi sta po besedah ameriškega predsednika Donalda Trumpa že dosegli delni dogovor glede medsebojne trgovine in bosta nadaljevali pogovore o konkretnem sporazumu. Kot vse kaže pa je ena od prvih točk dogovora ta, da ameriška podjetja lahko znova poslujejo s kitajskim Huaweijem.

Kot poročata Bloomberg in The New York Times, je Trump na novinarski konferenci po srečanju s kitajskim predsednikom Šijem Džingpingom izjavil:

Ameriška podjetja lahko prodajajo svojo opremo Huaweiju. Govorimo o komponentah, pri katerih ni velikih zadržkov glede nacionalne varnosti.

V nadaljevanju je še pojasnil, da želi s tem pomagati ameriškim podjetjem, ki so se pritoževala glede prepovedi poslovanja s kitajskim konglomeratom in so lobirala za odpravo te blokade, češ da jim povzroča poslovno škodo. Glede na Trumpove besede so telefoni in ostala potrošniška elektronika skoraj zagotovo odrešeni in jih bo Huawei lahko proizvajal nemoteno ter nanje tudi nameščal operacijski sistem Android z vsemi Googlovimi aplikacijimi in storitvami ter zanje zagotavljal posodobitve. Kako bo z omrežno opremo, bomo še videli, a kot je razbrati iz teh izjav, se je kitajski telekomunikacijski velikan rešil najhujše grožnje. Pa tudi, da so bili uradni razlogi, povezani s prisluškovanjem in podobnimi zadevami, ves čas bolj ali manj nesmiselni ter je vse skupaj služilo predvsem kot pogajalsko izhodišče za sporazum s Kitajsko.

V Huaweiju so na tviterju že pozdravili ta ameriški obrat.

Ena od kitajskih »protiuslug« naj bi bila odkup večjih količin ameriških kmetijskih pridelkov. Tako vsaj navajaTrump, medtem ko kitajska stran trdi, da se o tem šele pogovarjajo. Poleg tega so kitajski predstavniki dobili zagotovila ameriške strani, da ne bo novih carin in podobnih ukrepov.

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Naslovna fotografija: Vrh G20 Osaka

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki