Trikrat veliko prenosnika za malo denarja?
Matjaž Ropret 24. maja 2021 ob 11:39

Prestižni prenosniki, denimo Dell XPS 13, Huawei Matebook X ali Lenovo Thinkpad X1 Carbon, so zagotovo sanje vsakega uporabnika. Toda večinoma kupujemo precej bolj vsakdanje in cenejše modele, ki pa pogosto ponujajo enake ali še boljše zmogljivosti, daljše trajanje baterije in bolj robustno ohišje. Med takimi so Honor Magicbook 14 in 15, ki sta osvežena z novimi procesorji, in najnovejši »kitajec« – KUU A10.

Magicbook 14 in Magicbook 15

Honor je po novem samostojen in nima več nikakršne povezave s Huaweijem (vsaj uradno), toda naprave so vsaj za zdaj še zapuščina nekdanjega lastnika znamke. Oba model Magicbook sta namreč na zunaj povsem enaka kot predhodnika še iz »prejšnjih« časov, posodobili so zgolj tisto znotraj. V praksi procesor. Tako sta Magicbook 14 in Magicbook 15 po novem na voljo z Intelovo enajsto generacije (Tiger Lake), kar je precejšen napredek glede na konfiguracijo s čipom Ryzen 3500U v osrčju, ki smo jo srečevali v slovenskih trgovinah. V tujini so prodajali tudi novejšo z s 4500U, ki pa k nam ni zašla. Zdaj prenosnika poganja procesor i5-1135G7 z grafičnim jedrom Xe, ki predstavlja še posebej veliko pridobitev glede na prejšnje različice. Kasneje naj bi bil na voljo tudi zmogljivejši i7-1165G7, a za zdaj se bo treba zadovoljiti z i5, ki pa bo za večino uporabnikov v praksi enako hiter, saj se razlika pokaže zgolj med resnimi obremenitvami, pa še takrat le toliko časa, dokler hlajenje (to naj bi bilo dokaj solidno) zmore ohranjati procesor pri najvišjih frekvencah.

Pridobitvi prehoda na enajsto generacijo sta poleg hitrejšega delovanja še podpora za Wi-Fi 6 in daljše trajanje baterije. Konkretnih številk sicer nimamo, glede na izkušnje s podobnimi prenosniki pa bi lahko Magicbook 14 ponujal blizu desetih ur avtonomije s svojimi 56 Wh zaloge v bateriji. Večji model ima manjšo baterijo z le 42 Wh. Očitno proizvajalec ne pričakuje, da bi ga ciljna skupina tako pogosto uporabljala na terenu kot kupci 14-palčnega modela, ali pa na vsak način poskuša znižati maso. Še ena prednost manjšega modela v je zaslonu. Oba imata sicer »klasiko« – polno visoko ločljivost in razmerje 16:9. Lahko le upamo, da se bo Honor pri (samostojnem) redizajnu ohišja odločil za uporabnejše razmerje 16:10. Ima pa torej 14 svetlejši zaslon, saj svetilnost presega 300 kandel na m2, kar je solidna številka in daje možnosti za uporabo tudi zunaj. Magicbook 15 ponuja le nekaj več kot 250 kandel svetilnosti in to je na najvišjih vrednostih še dovolj za notranjo uporabo, zunaj, sploh na soncu, pa se bo videlo zelo slabo.

Prenosnika sta pretežno kovinska in izdelana dobro, ne izstopata pa z inovativno ali atraktivno obliko. Dobrodošlo je, da se oba polnita prek priključka USB-C s priloženim 65-vatnim polnilnikom in da poleg tega ponujata še dva klasična vhoda USB ter izhoda HDMI in za slušalke. Ostajata tudi priročen čitalnik prstnih odtisov v tipki za vklop, ki so zapomni odtis do vstopa v operacijski sistem Windows 10, in kamera, skrita v funkcijski tipki. Slednja ni najboljša izbira, a kdor ne »visi« veliko na video konferencah, se najbrž s tem ne bo obremenjeval. Tipkovnica in sledilna ploščica sta po naših izkušnjah s 14-palčnim modelom ceni primerni. Manjši model tehta 1,38, večji pa 1,56 kg.

Oba prenosnika bosta na Amazonu na zalogi v nekaj dneh. Kako bo z njima v Sloveniji, je za zdaj neznanka. Magicbook 14 v konfiguraciji z omenjenim procesorjem i5, 8 GB pomnilnika in 512 GB diska SSD v začetni akciji stane 799 evrov (50 evrov manj kot pozneje). Za Magicbook 15 bo treba odšteti 899 evrov, za kar bo kupec resda dobil 16 GB pomnilnika, a po našem mnenju boljši zaslon, večja baterija in lažja prenosljivost zlahka pretehtajo v prid štirinajstice.

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

KUU A10

Kitajske prenosnike smo videli že pod različnimi znamkami, najnovejša je KUU. Ime je pravzaprav nepomembno, ker gre za izdelke z enakim izvorom. V konkretnem primeru je to prenosnik s klasično 15,6-palčno diagonalo zaslona (polne visoke ločljivosti), vendar dokaj nizko maso (1,4 kg). Kako barvno dober ali svetel je ta zaslon, ni podatkov, se pa hvalijo z zelo tankimi robovi okrog njega. Kar nakazuje na to, da je računalnik dokaj kompakten. Ohišje je sicer plastično, a glede na prejšnje podobne verjetno zadostni trdno in lepo na pogled.

Procesor je tokrat Celeron J4125, torej smo končno deležni nečesa novejšega in malo zmogljivejšega in zdaj že precej prežvečenega Celerona N4100 in podobnih. Pričakujete lahko za približno tretjino hitrejši računalnik. Pomnilnika je 8 GB, diska SSD pa 256 GB in tudi ta naj bi bil hitrejši kot pri nekaterih prejšnjih podobnih »kitajcih«. Menda se ga da tudi zamenjati. Za povezljivost skrbi Wi-Fi 5, kar glede na uporabljeni procesor in ceno ni presenetljivo. Kakšne so kamera, tipkovnica in sledilna ploščica težko rečemo, verjetno pa kakšnih presežkov na tem področju ni.

Prav tako je povprečna kapaciteta baterije – 38 Wh. Je pa Celeron dokaj nepožrešen procesor, zato verjetno nekaj ur avtonomije lahko pričakujemo. Nabor priključkov je podoben kot pri Magicbookih – en USB-C, dva USB-A in izhod za slušalke. Ni povsem jasno, ali so Windows 10 prednaloženi ali ne, a povsem mogoče je, da so. Prenosnik je v trgovini Gearbest na voljo za nekaj več kot 330 evrov, kar se zdi solidna cena glede na opremljenost, in bi lahko bil primerna naprava za šolarja ali drugi (tretji?) računalnik. Pošljejo ga s Poljske, tako da ni treba skrbeti glede plačevanja carin in davkov.

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja