Tri večje posodobitve za Samsungove telefone in tablice
Matjaž Ropret 29. avgusta 2020 ob 12:45

Samsung postaja morda največji podpornik in zagovornik operacijskega sistema Android. Z najnovejšimi telefoni in tablicami je vanj vnesel nekaj novosti in vlil dodatne uporabnosti, hkrati pa napovedal daljšo podporo s posodobitvami.

Skupaj s predstavitvijo telefonov Galaxy Note20 in tablic Galaxy Tab S7 je korejsko podjetje napovedalo še dobrodošlo spremembo v podporo za te in druge svoje naprave. Zavezalo se je namreč, da bo odslej za svoje najbolj izpostavljene modele pripravilo posodobitve na še tri naslednje izdaje sistema Android. Tako bodo tisti telefoni in tablice, ki so prišli v prodajo z Androidom 10, deležni še nadgradenj na različice 11, 12 in 13. Lanski bodo prišli do 12, v prihodnjih letih pa se bo številka ustrezno spreminjala. V tem času bodo naprave predvidoma dobivale tudi varnostne popravke, ali bo to mesečno ali vsako četrtletje, pa bodo še videli. Smiselno je, da je Samsung določil obdobje podpore dovolj natančno. Če bi dejal »tri leta večjih posodobitev,« bi bilo to bolj dvoumno in bi lahko pomenilo tudi samo dve izdaji po tisti, s katero telefon ali tablica pride v prodajo. Za zdaj noben drug proizvajalec androidnih naprav ni dal podobne zaveze.

Naprave, ki bodo deležne tega programa posodabljanja so:

  • seriji Galaxy S10 in S20 in naslednje
  • seriji Galaxy Note 10 in Note20 ter nasledniki
  • Vse dozdajšnje in prihajajoče naprave s prepogljivimi zasloni
  • Galaxy A51 in A71 ter nekateri naslednji modeli iz serije Galaxy A
  • tablice iz serije Galaxy Tab S6 in Tab S7 ter naslednice

Ob preizkušanju tablice Galaxy Tab S7+ smo že lahko dodobra spoznali okolje DeX, ki ga je mogoče pognati tudi na sami napravi, ne zgolj ob priklopu zunanjega monitorja ali televizorja. To okolje precej predrugači uporabniški vmesnik sistema Android, saj mu doda opravilno vrstico in aplikacije postavi v okna. Koncept, ki ga poznamo od nekod drugod, a je na tablicah, ki naj bi bile namenjene tudi resnemu delu, boleče manjkal. S takim »namizjem« se res da veliko lažje, pregledneje in učinkoviteje delati, zdaj pa lahko upamo, da bodo razvijalci aplikacij v sodelovanju s Samsungom, pa tudi Googlom in še kom, prilagodili te aplikacije, dodali določene možnosti in dodatno izboljšali izkušnjo. Končni cilj bi moral biti, da tovrstne naprave postanejo bolj zanimive od klasičnih prenosnih računalnikov.

S telefonom Galaxy Note20 (Ultra) pa bomo, predvidoma že kmalu, morda lahko preizkusili še brezžični DeX. Za uporabo tega okolja namreč ni več nujno treba monitorja ali televizorja priključiti po kablu, mora pa zunanji ekran podpirati funkcijo zrcaljenja zaslona. Bomo videli, če bo kateri od tistih, ki jih bomo v času testiranja imeli na voljo, dejansko primeren. Vsekakor pa se ta možnost sliši kot dodaten korak naprej, kajti s kabli je vedno težava. Predvsem ta, da jih ni pri roki, ko bi jih potrebovali. Potem pa še, kako denimo na televizorju priti do priključkov, še posebej, če je obešen na steno.

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Nekaj pozornosti do Androida in njegovih aplikacij je v zadnjem času pokazal tudi sam Google. Tehnološko zanimiva novost je zbiranje podatkov o potresih, saj lahko telefoni s svojimi merilniki pospeškov in žiroskopi zaznajo tresenje že v prvi fazi potresa, in to, skupaj z lokacijo, sporočijo v nadzorni center. Bomo videli, če bo to kdaj delovalo v Sloveniji. Že zdaj pa uporabniki avtomobilske infozabavne platforme Android Auto lahko izkoristijo novo možnost in si na zaslonu avtomobila ogledajo, kaj imajo za tekoči dan vpisano na koledarju. Od tam pa lahko z nekaj kliki oz. dotiki pridejo tudi do navigacije, ki jih pripelje do tja, kjer je naslednji opravek. Novost je še način za spanje, ki uporabnika opozori, da je treba k počitku in med spanjem poskrbi, da se zaslon telefona ne vklaplja in ne cingljajo obvestila.

Precejšnjo posodobitev pa so nedavno doživeli tudi Googlovi Zemljevidi. Postali so bolj barviti in s tem podobni tistim, ki smo jih bili navajeni v papirnati izvedbi. Tako se da iz odtenkov zelene ali rjave razbrati, kakšna je narava na določenem območju, bela denimo predstavlja vrhove z ledeniki in podobno. Tudi ceste, križišča in drugi detajli v mestih so po novem označeni podrobneje, tako da si bo zadeve lažje predstavljati in se bolje orientirati. Še naprej pa ti Zemljevidi ostajajo prva izbira, kadar želimo videti, kako gost je promet, koliko časa utegnemo nekje čakati in kakšne možnosti obvozov imamo.   

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.