Trgovina Microsoft Store se odpira za Amazon, Epic in druge konkurente
Matjaž Ropret 30. septembra 2021 ob 12:25

Apple se krčevito bori za popoln nadzor nad svojimi tržnicami z aplikacijami in programi za osebne računalnike, Microsoft pa gre v drugo smer. Rahlja pravila in popušča alternativnim ponudnikom. Ve namreč, da njegova Trgovina v operacijskem sistemu Windows nujno potrebuje svež zagon.

V prihajajočem operacijskem sistemu Windows 11 bo poleg ostalih novosti povsem prenovljena tudi trgovina Microsoft Store. Bila naj bi bolj pregledna in predvsem uporabna, z večjo izbiro programov. Microsoft tudi spreminja politiko provizij, saj te ohranja le še za igre, pri ostalih nakupih pa bo razvijalcem pustil celoten znesek in tudi dovoljeval uporabo alternativnih plačilnih metod.

Dodaten korak pa je odprtje trgovine za namestitve drugih trgovin. »Amazon in Epic Games bosta v prihodnjih mesecih vključila aplikaciji za svoji tržnici v trgovino Microsoft Store, veselimo pa se še kakšnega drugega ponudnika,« so zapisali v Microsoftu.

To v bistvu pomeni, da Amazonove aplikacije ali programa Epic Games Launcher ne bo treba iskati na spletu in lastnoročno prenašati ter nameščati, temveč ju bo mogoče najti v Microsoftovi tržnici ter namestiti »z enim klikom«. Za nekatere bi bilo še bolje, če bi lahko igre in aplikacije iz omenjenih trgovin našli in nameščali kar znotraj Microsoftove, pri čemer pa bi seveda morali rešiti vpisovanje v ustrezne uporabniške račune. Na tak način naj bi bile v Windows 11 na voljo androidne aplikacije, saj jih bodo s pomočjo Amazonove tržnice vnesli v Microsoftovo.

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Windows 11 sicer »izidejo« 5. oktobra, torej prihodnji torek. Toda takoj ne bodo na voljo za vse uporabnike Windows 10, četudi njihovi računalniki izpolnjujejo (dokaj stroge) zahteve glede strojne opreme. Microsoft namreč načrtuje postopno ponujanje nadgradenj prek sistema Windows Update, zato bodo nekateri prehoda na enajstico deležni šele pozimi ali pomladi prihodnje leto.

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.