Trenutna Izijeva akcija bi morala postati stalna ponudba
Matjaž Ropret 3. novembra 2018 ob 07:25

Mogoče malo preveč preštevamo gigabajte v mobilnih omrežjih, nam pa ob stvarnosti, v kakršno so nas postavili ponudniki, kaj dosti drugega ne ostane. Večina naročnin ima danes res že vključenega dovolj prenosa podatkov za glavnino uporabnikov, toda marsikomu se dvajset ali več evrov na mesec preprosto zdi preveč. Pri (pol) cenejših možnostih pa so količine vendarle toliko manjše ali pa so posredi druge omejitve, da to spet ni za vsakogar. Ko je Telekom Slovenije predstavil novo ponudbo Izi s paketi Vračilo, smo se spraševali, ali ni morda ponudil malce premalo gigabajtov. In ugotavljali, da je pravzaprav za vračanje edini smiselni paket najdražji. Trenutna akcija, ki naj bi trajala do konca januarja (2019) v vsakem od treh paketov zvišuje količino prenosa podatkov za dva gigabajta in to je količina, kakršna bi morala biti vključena že od samega začetka.

Morda so tudi v Telekomu uvideli, da so za resnejše pridobivanje uporabnikov ti paketi premalo konkurenčni. Mogoče gre samo za prednovoletno akcijo, saj si v tem času operaterji vedno kaj izmislijo. Ampak, kakršen koli je že razlog, Izi nemudoma izpade bistveno bolj privlačen. S samo dvema gigabajtoma. Toda pri osnovnem paketu, ki za osem evrov sicer ponuja en sam gigabajt prenosa podatkov, je to 200-odstotno povečanje. In pripelje paket Vračilo A na enak podatkovni nivo kot ga imata HoT in Bob za podoben denar. Ob Izijevih prednostih, kot so možnost porabe celotne podatkovne količine v EU, neomejeni klici v Telekomovem omrežju ter tri tisoč enot v Sloveniji in EU, vključno z MMS-i. Na boljšem pa so tudi tisti, ki pretežno kličejo ali/in esemesajo, saj za vsak neporabljen gigabajt dobijo en evro nazaj. Tako se lahko mesečni račun spusti na pet ali (bolj verjetno) šest evrov.

Srednji paket Vračilo B za enajst evrov je s šestimi namesto štirimi gigabajti tudi precej bolj zanimiv. In ponuja precejšno možnost, da bo strošek nazadnje, po vračilu, pod desetimi evri. Res je, oba omenjena konkurenta za deset evrov na mesec nudita kar 20 GB in tudi enako ali več minut, še vedno pa so tu omejitve, pri Hoferju denimo glede klicev v tujini. Tako ostajajo nekatere od prednosti Izija, ki je tudi edina smiselna predplačniška oz. nizkocenovna izbira v omrežju vodilnega operaterja. Največji paket bo z dodatkom imel devet gigabajtov. In če je uporabnik že zdaj prihranil denimo tri in tako povprečno na mesec plačeval enajst evrov, bo v času te akcije plačeval samo devet evrov. Ali pa pogledal kakšen video oz. serijo več. Možno je tudi preiti na drug paket. Navzgor se sprememba zgodi takoj in uporabnik seveda doplača razliko, zato mora imeti naloženega dovolj dobroimetja. Navzdol pa se paket spremeni ob začetku naslednjega meseca oz. obdobja.

 

PaketPrenos podatkovOd tega v EUKliciKlici v EUSporočilaCena
Izi Vračilo A1 + 2 GB3 GBNeomejeni v Telekomovem omrežju + 3000 enot3000 enot za klice, sms-e in mms-e3000 enot za klice, sms-e in mms-e8 €
HoT Mini3 GB1,91 GB1500 min100 min1500 sms-ov6,99 €
Hit bob5 GB2235 MB2000 min2000 min2000 sms-ov7,99 €
Izi Vračilo B4 + 2 GB6 GBNeomejeni v Telekomovem omrežju + 3000 enot3000 enot za klice, sms-e in mms-e3000 enot za klice, sms-e in mms-e11 €
HoT Maxi20 GB2,73 GBNeomejeni200 minNeomejeni sms-i10 €
Drzni bob20 GB2796 MB3000 min3000 min3000 sms-ov9,99 €

 

Telekom bi res moral to akcijsko ponudbo prenesti v stalno. S tremi gigabajti in ostalimi dobrotami bi osnovna možnost za osem evrov predstavljala mogoče celo najboljšo ponudbo na spodnjem segmentu trga. Verjetno je odveč tudi bojazen, da bi preveč uporabnikov pustilo neporabljenih toliko gigabajtov, da bi se povprečna cena spustila za evro ali celo dva. Kajti če ljudem daš možnost, da porabijo več, bodo zelo verjetno to tudi storili. Konkurence pa nikoli ni premalo. Za zdaj Izi ni bil hud nasprotnik glavnim nizkocenovnikom, s temi večjimi količinami bi se to lahko spremenilo. Tako s spodnjim kot s srednjim paketom, saj ta z dodatkom daje veliko več manevrskega prostora, da dejansko kapne kakšen evro nazaj na račun.

Bi pa moral Izi oz. Telekom storiti še nekaj. Izboljšati aplikacijo in dajati bolj podrobne informacije. V aplikaciji nedvomno manjkajo konkretnejši podatki o porabi. Vidim lahko samo, kako se mi odštevajo posamezne enote, o tem, koliko minut sem telefoniral, koliko sms-ov sem poslal ali koliko in kje (doma ali v tujini) sem visel na internetu, pa v bistvu ne vem ničesar. Prav tako ima HoT veliko prednost v tem, da je mogoče naenkrat upravljati več računov (kartic SIM), kar je izjemno priročno za starše. Z informacijami pa mislim na to, da sta tako spletna stran kot aplikacija zelo skopi, pogosto ne povesta vsega, kar bi (potencialni) uporabnik moral vedeti. Navsezadnje niti tega niso napisali, do kdaj traja akcija z dvema dodatnima gigabajtoma. Telekom ima z nekaj dopolnjevanja, poliranja in oglaševanja še potencial pri tej ponudbi.

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

 

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
3 komentarji
  • Mobitel ima še opcijo Čvekaj, pa še kake penzion opcije, ampak če na hitro pogledamo A1 ni nihče konkurenčen. Pomemben podatek je tudi hitrost prenosa podatkov, kjer je spet A1 med hitrejšimi. Telemach se z podražitvami oddaljuje od sprejemljivega, njegov paket VEČ, brez vezave je žal cenovno še višji od vseh ponudb….. povrhu pa je kvaliteta Telemachove telefonije (predvsem roaming v drugih omrežjih) po moji oceni najslabša stvar od vseh ponudnikov.

  • Kot v zg. komentarju omenjeno, bi bilo zelo smotrno predstaviti omejitve hitrosti pri paketih.

    • V resnici za običajno brskanje po spletu pa tudi za gledanje videov na telefonu ne igra nobene vloge, ali je hitrost 20/5 ali 40/5. Kot nadomestek fiksnega interneta pa pač ti predplačniški paketi s tremi ali malo več gigabajti ne morejo nastopati.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.