Treba se bo navaditi, da oblačna shramba ni zastonj
Matjaž Ropret 12. novembra 2020 ob 09:19

Znano je reklo iz angleško govorečega sveta, da ni zastonj kosila. Lahko pa bi ga prilagodili v »Ni zastonj prostora v oblaku.«

Google je zadnjih pet let uporabnikom storitve Google Foto (Photos) ponujal brezplačno shranjevanje fotografij v oblaku. V »visoki kakovosti«, ne v izvirni ločljivosti, to ugodnost so nekaj časa imeli zgolj kupci telefonov Pixel, pa vendar je bila kvaliteta dovolj dobra, da se je marsikdo odločil za ta način hrambe svojih spominov. Toda s 1. junijem 2021 bo veselja konec, od takrat naprej bodo na novo naložene fotografije štele v kvoto uporabnikovega prostora v shrambi Google Drive, edino uporabniki Pixlov obdržijo zastonjsko shranjevanje. Ta čas je brezplačne (še vedno) 15 GB. Za več pa je treba skleniti naročnino na storitev Google One, najcenejša opcija je 100 GB za 20 evrov na leto ali dva evra na mesec. Naslednja 200 GB za 30 evrov ali tri na mesec, na voljo pa sta še nivoja 2 TB in 10 TB. Ali pa izbrati katerega od drugih ponudnikov.

Odločitev za ukinitev brezplačne hrambe fotografij nikakor ni presenetljiva. Noben od glavnih ponudnikov prostora v oblaku v zadnjem času ni nižal cen ali zviševal ugodnosti, kvečjemu so vsi po vrsti postajali bolj skopi kot v preteklosti. Razlog je seveda v tem, da se je število uporabnikov namnožilo in količina podatkov z njimi, to pa je prineslo bistveno večje zahteve po pri infrastrukturi. Dodatni podatkovni centri in njihovo delovanje stanejo ogromno, hkrati pa so tudi velika obremenitev za okolje, tako zaradi vse potrebne opreme in električne energije, ki jo porabijo, kot tudi zaradi segrevanja, ki povzročajo.

Za Google je ponujanje brezplačnega shranjevanja fotografij imelo smisel, saj so se lahko njegovi algoritmi za strojno učenje pasli po teh posnetkih in nabirali znanje o človeških potezah, živalih in predmetih, ki ga drugi ponudniki težko pridobijo. Verjetno pa je ta zadeva zdaj že na takem nivoju, da ni več potrebe po nadaljnjem izgubljanju denarja zaradi treniranja umetne inteligence. Poleg tega se je marsikdo tako navadil na storitev, da bo pač odštel tistih nekaj evrov za hrambo, tokrat morda celo v izvirni kakovosti.

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Mogoče bi kdo lahko rekel, da je Google z ugodnostjo, ki jo zdaj ukinja, celo spodkopaval konkurenco. Morda ni bilo v tem početju nič, kar bi kršilo protimonopolno zakonodajo, vsekakor pa je podjetje izkoriščalo svojo tržno in investicijsko moč, da je preprečevalo pošteno konkurenco med ponudniki oblačnih shramb in odliv uporabnikov k drugim ponudnikom, ki niso tesno povezani z operacijskim sistemom na več kot štirih četrtinah pametnih telefonov na svetu. Od prihodnjega poletja bo morda konkurenca vendarle imela nekaj več možnosti. Uporabniki pa bodo morali ponotranjiti dejstvo, da je za vsak prostor na disku, če ga želiš imeti doma ali pa v nekje na neznanih strežnikih, treba plačati.

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja