Traparije tedna (25. januar 2020)
Matjaž Ropret 25. januarja 2020 ob 13:09

Vsak teden se nabere lepa malha neumnosti. Člankov z nesmiselnimi naslovi in tudi vsebino, pretiranih reakcij bralcev, neprijaznih odločitev proizvajalcev, zavajanja in trapastega govoričenja v sporočilih za javnost, izjav direktorjev in politikov, ki so zamudili priložnost, da bi bilo tiho.

Zato bomo poskusili vsaj občasno zbrati nekaj najbolj očitnih mimosunkov tekočega tedna. Tule je izbor za tretji polni teden januarja 2020.

»Bo moral Apple zaradi enotnega napajalnika preiti s priključka lightning na USB-C?«

Seveda ne. Apple dela stvari po svoje. Pa še nekaj je. Mnogi enačijo polnilnik in priključek, ki ga uporablja naprava, vendar tega ne bi smeli početi. EU želi poenotiti napajalnike, da bi se lahko naprave prodajale brez njih, in bi lahko uporabniki uporabljali katerega koli za polnjenje česar koli. Kar, roko na srce, lahko v 98 odstotkih primerov počno že zdaj. Zelo redki so primeri, ko se kakšen izdelek noče polniti na malce drugačnem napajalniku od priloženega. Predvsem pa – večina polnilnikov ima že leta režo za kakršen koli kabel, ki ima na eni strani USB-A ali USB-C, na drugi strani pa poljuben priključek. Standardiziran napajalnik v ničemer ne predpostavlja priključka, ki uporablja napajana naprava, če le podpira dovolj različnih kombinacij napetosti in toka.

Under Armour in Sonos starejše naprave spreminjata v obtežilnike herbarijev

Proizvajalec športnih pripomočkov Under Armour je pred štirimi leti predstavil tri povezane naprave za spremljanje telesne pripravljenosti – tehtnico, merilnik srčnega utripa in zapestnico. Pred nekaj tedni je brez oznanila umaknil aplikacije zanje – naprave nikakor niso bile poceni – s koncem marca pa bodo vse tri prenehale delovati, ker ne bo več zaledne spletne storitve. Tudi Sonos je napovedal, da za starejše zvočnike in druge naprave od pomladi ne bo več izdajal posodobitev, uporabniki so se ustrašili, da bo to pomenilo enako usodo kot pri Under Armourjevih izdelkih, vendar se je potem šef  Sonosa Patrick Spence oglasil, opravičil za zmedo in zatrdil, da bodo zvočniki delovali še dolgo, le novih funkcionalnosti ne bodo več dobivali. Kar je edino pravilno. Čemu mora biti delovanje nečesa vezano na to, ali se proizvajalcu da vzdrževati nekaj strežnikov ali ne?

»Je Apple popustil pred vlado in opustil popolno enkripcijo varnostnih kopij v iCloudu?«

Kot pravi bloger in poznavalec Appla John Gruber, to podjetje že od časov Steva Jobsa naprej ne hodi nikogar spraševat, kaj naj stori. Še najmanj pa FBI ali koga drugega, povezanega z oblastjo. Obstajajo zakoni, ki se jih je treba držati, in to je to. Zakoni pa ne prepovedujejo šifriranja, čeprav seveda obstajajo take želje prav pri omenjenih organih. Precej bolj verjetno je, da se Apple za popolno enkripcijo oblaka še ni odločil, ker bi si lahko mnogi uporabniki zaklenili lastne podatke, če bi izgubili geslo. V tem primeru niti Apple ne bi mogel pomagati.

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Polnjenje električnih avtov dražje od točenja bencina?

Ta je sicer še iz prejšnjega tedna, vendar tokrat delam izjemo, ker traparije zbiram prvič. Novica je bila, da je mreža super hitrih avtomobilskih polnilnic Ionity napovedala drastično podražitev. Vsul se je plaz komentarjev v slogu, »začelo se je«, »samo še slabše bo,« »če je kdo mislil, da se bo na elektriko vozil poceni, se je zmotil.« Seveda pa so vsi ti komentatorji spregledali, da bodo hudo visoke cene veljale za uporabnike avtomobilov tistih znamk, ki niso v konzorciju Ionity. Tega sicer sestavljajo BMW, Mercedes-Benz, Ford, Volkswagen, Audi in Porsche, v pridruževanju pa sta še Hyundai in Kia. Lastniki e-vozil teh znamk bodo polnili več kot pol ceneje od »tujcev«, res pa bodo plačevali naročnino.

»Ne vemo, kdo ima prav«

Odprl sem razpravo, nanjo povabil tako strokovnjake kot ljudi, ki niso strokovnjaki, a imajo svoje mnenje. Saj ne vemo, kdo ima prav.

Izjava ministra za javno upravo Rudija Medveda o tem, kakšni so (domnevni) vplivi tehnologije 5G, je tako neverjetna, da sploh nimam besed. Noro je, da svetovalci ministru niso pojasnili zadev in mu zapovedali, da mora biti država pripravljena na blodnje o vplivih na zdravje. O nesrečnem posvetu sta sicer že vse povedala Delo in Monitor. Nekaj svojih opažanj pa sem zapisal na Twitterju.

Naslovna fotografija: Deposit Photos

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
1 komentar
  • Odlicno napisano in hvala za pojasnila. Kot ste sami ze omenili – te teme slisimo, v glavi nam ostane naslov in se mogoce povzetek, na zalost pa se v temo ne poglobimo in ne ustvarimo lastnega mnenja. Upam da bo to res postala pogosta rubrika.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja