Traparije tedna (22. februar): 5G, Porsche in čudno sporočilo!
Marjan Kodelja 22. februarja 2020 ob 06:49

Spet se je veliko neumnosti vrtelo okoli elektromagnetnega valovanja oziroma zdaj že za nekatere osovraženega pojma »5G«. Prednjačijo lažne oziroma vsaj nepopolne novice ter kajpada tudi tehnološka nepismenost posameznikov tej tehnologiji sovražnega tabora.

Nasprotovanje mobilnemu omrežju 5. generacije oziroma vsemu, kar oddaja elektromagnetne valove, počasi izgublja stik z resničnostjo, saj ne priznavajo nikakršnega argumentiranega dialoga. To se je ne nenazadnje izkazalo že pred časom na javnem posvetovanju v prostorih ministrstva za javno upravo, kjer ni bila pomembna vsebina, temveč kdo je bil bolj glasen. Zelo nas preseneča, da zagovorniki teorij zarot in ljubitelji modrega neba ne začnejo problematizirati še uporabe spojine DHMO (divodikov monoksid) in zahtevajo prepovedi elektromagnetnega valovanja v frekvenčnem območju med 400 in 790 THz!

Švicarji niso ustavili gradnje omrežja 5G

Več kot tisoč uporabnikov družbenih omrežij, ki so delili članek portala »Ni nam vseeno«, je zelo razočaranih ali pa bi vsaj moralo biti, zaradi nekritičnega deljenja novice, da je švicarska okoljevarstvena organizacija Bafu uspela zastaviti gradnjo omrežji pete generacije. Gre za lažno ali pa vsaj zelo nepopolno informacije, ki jo nekateri delijo v upanju, da če bodo laž dovolj dolgo ponavljali, ji bodo ljudje začeli verjeti. Švica je ena izmed držav, kjer so z gradnjo omrežji 5G prišli najdlje in omrežja tam še vedno delujejo, ne glede kaj pravijo nekateri »facebook strokovnjaki«. Pri Bafu so v originalnem članku le izpostavili, da še nimajo smernic za merjenje radijskega valovanja prilagodljivih anten, ki bodo signal usmerjale neposredno proti uporabnikom, da bodo lahko oddajale z manjšo močjo, hitrosti prenosa podatkov pa bodo še vedno velike. Če smo torej natančni – švicarski operaterji lahko in tudi nadaljujejo gradnjo z običajnimi, le z uporabo omenjenih anten bodo morali počakati, dokler ne bodo znane metode merjenja.

Pri nas (še) ni omrežja 5G!

Žal nekatera dejanja kažejo tudi na nepoznavanje tehnologije in tehnoloških izrazov. Nekateri namreč menijo, da nas operaterji zavajajo in da so pravzaprav še zdavnaj zgradili omrežja, da ta že delujejo, saj jim tako kažejo telefoni med prikazom bližnjih omrežij Wi-Fi. Pravzaprav marsikdaj res lahko na seznamu vidite oznako 5G poleg imena (SSID) omrežja, izpisana pa je lahko tudi na nalepkah naprav z osnovnimi podatki. Ampak 5G je 5G mar ne? Ne ravno. V primeru mobilnih omrežij gre za oznako 5. generacije, pri omrežjih Wi-Fi, mimogrede tudi te so na seznamu za odstrel sovražnikov e-smoga, pa omrežje deluje na frekvenčnem območju 5 GHz. Pri sodobnejših usmerjevalnikih je to normalno, saj je v omenjenem območju manj gneče in manj motenj kot v bolj običajnem območju 2,4 GHz, kjer najdemo največ brezžičnih omrežij. Pa še nobene dodatne oznake ni pri njihovih imenih. Slovenskim operaterjem se z gradnjo novega omrežja ne mudi, morda jim zamude pridejo celo prav, kajti kasneje bodo morali investirati velike vsote denarja. Razen testnih baznih postaj o omrežju 5G pri nas še ne moremo govoriti in kot kaže, letos sploh še ne bomo mogli.

Bill Gates kupil Porscheja

Velika traparija je prerekanje o tem, kakšen avto si je kupil Bill Gates, a tudi to pride v medije. Sicer so nekateri slovenski portali pred kratkim poročali, da si je gospod omislil super udobno in ekološko jahto, kar se je izkazalo za lažno novico. Njegov dejanski nakup električnega vozila Porsche Taycan pa je podžgal jezo Elona Muska. Gates mu priznava vodilno vlogo pri razvoju električnih vozil, potem pa se odloči za konkurenčno. Kaj konkurenčno, še celo evropsko vozilo. Moral bi kupiti Model S. Ampak roko na srce. Kdor se je kdaj vozil z njim, ve, zakaj je električni Porsche boljši (pa tudi dražji). Nemci namreč znajo narediti avto do zadnje podrobnosti!

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Samsung pomotoma poslal čudno sporočilo

Lastniki Samsungovih telefonov so bili kratek čas presenečeni, morda celo prestrašeni, ko so med obvestili videli sporočilo Samsungove storitve »Find My Mobile«. V sporočilu je bila 1 in nato pod njo še ena 1. Storitev je podobna Googlovi, omogoča pa najti izgubljen ali ukraden pametni telefon, ga po potrebi od daleč zakleniti, izbrisati podatke in onemogočiti plačilno storitev Samsung Pay. Nič čudnega torej, da so bili prejemniki sporočila najmanj presenečeni. Na srečo se je Samsung kmalu odzval in jih obvestil, da je bila sporočila napaka, interni preizkus, ki ga ne bi smeli dobiti. Ni pa to prvi takšen primer. Lani so namreč uporabniki telefonov OnePlus prejeli besedilo v kitajskih pismenkah, ki je bilo prav tako posledice ponesrečenega preizkusa.

Naslovna fotografija: Deposit Photos

Avtor Marjan Kodelja
mm
Marjan se s tehnološkim novinarstvom ukvarja od leta 1997 in v tem času je videl že mnogo stvari, ki se nikoli niso uveljavile ali pa so imele kratek čas trajanja. Začel je pri računalniški reviji Moj mikro in ter 2000 postal njen urednik. Veliko kasneje je bil urednik naprej tednika Stop in nato še tednika Vklop, trenutno pa kruh služi s pisanjem tehnoloških člankov.
Marjan Kodelja - prispevki
5 komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja