Tožniki, sodniki in rablji v eni podobi, kar ni v redu!
Marjan Kodelja 12. januarja 2021 ob 14:56

Hujskači in nestrpneži ne bi smeli imeti proste roke na družbenih omrežjih, vendar čeprav se strinjam z izgonom Trumpa, se ne morem strinjati z načinom, kako je do njega prišlo!

Nekaterim predstavnikom desne politične opcije, ki dnevno zlivajo gnojnico na levi miselni pol, bi moralo postati jasno, da svoboda govora ni absolutna. Ima omejitve in nobenega dvoma ni, da jih je Trump presegel in si zaslužil izgon iz družbenih omrežij. Pozival je k nasilju in širil laži ter sovražni govor, o čemer se lahko prepriča vsak, ko prebere vse njegove čivke enega za drugim, ne le cvetobera, ki mu odgovarja. Vendar način preprosto ni pravi – kakor koli pravičen se vam že zdi. O tem ne bi smela odločati podjetja, politika ali kdorkoli drug, temveč izključno sodišča. Zakaj? Ker so posledice lahko hude in ker se »obsojeni« ne more nikamor pritožiti (in s pritožno uspeti).

Ameriška organizacija za zaščito uporabnikov v digitalnem okolju EFF je sicer pozdravila ukinitev Trumpovih računov, saj so družbena omrežja to storila na podlagi ameriških zakonov, vendar hkrati opozorila na privilegiranje dela uporabnikov, predvsem nosilcev politične moči. Medtem, ko bi meni ali vam Facebook in druščina račun blokirala najmanj za mesec dni, če bi si dovolili reči desetino tistega, kar je dejal Trump in drugi politični populisti, so jih tolerirali, dokler dogodki sodu niso izbili dna. Pri tem se nihče ni vprašal, ali bi lahko te dogodke preprečili, če bi omrežja cenzurirala njihove objave kot naše! EFF zato družbena omrežja poziva, naj pri odločanju za začasen ali trajen izgon upoštevajo okvir človekovih pravic in naj bodo dosledna pri spoštovanju pravil uporabe, ki so jih nenazadnje sama spisala. Podobne pomisleke so izrazili nekateri uveljavljeni in predvsem umirjeni evropski politiki.

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Na živce mi gre, kako del ameriške javnosti zdaj udriha po Trumpu, medtem ko so bili štiri leta tiho. Je res nekaj popolnoma drugega blokirati dostop do ameriških tehnologij Huaweiju in še nekaterim drugim kitajskim podjetjem z izgovorom nacionalne varnosti, čeprav je vsakemu jasno, da so resnični razlogi drugje, in izgon omrežja Parler s strežnikov Amazona? Čudno je, da družbeno omrežje, ki se ima za resno, nima lastnih strežnikov, ampak tudi to dokazuje mojo poanto. Ameriška tehnološka podjetja imajo monopol, ta jim daje veliko moč, medtem ko jih nihče ne nadzira. Žal primer Trumpa in Parlerja, kakor koli pravičen se vam že zdi, kliče po regulacijah in spremembah. Natanko po tem, kar že dlje časa zahteva Evropa. Nobeno podjetje, ne glede na poreklo, lastništvo ali dejavnost, ne bi smelo imeti tolikšne moči vplivati na posameznika, skupino enako mislečih ali celo državo. To je naloga neodvisnih sodišč, ki odločajo na podlagi zakonov.

Naslovna fotografija: DepositPhotos

Avtor Marjan Kodelja
mm
Marjan se s tehnološkim novinarstvom ukvarja od leta 1997 in v tem času je videl že mnogo stvari, ki se nikoli niso uveljavile ali pa so imele kratek čas trajanja. Začel je pri računalniški reviji Moj mikro in ter 2000 postal njen urednik. Veliko kasneje je bil urednik naprej tednika Stop in nato še tednika Vklop, trenutno pa kruh služi s pisanjem tehnoloških člankov.
Marjan Kodelja - prispevki
1 komentar
  • Pravilno in demokracticno mnenje. Malim državljanom za dosti manjše verbalne izpade blokirajo FB, Instagram itd. Potem bi lahko tudi Trumpa že prej ustavili. Sedaj pa se posipajo s pepelom. No, tudi pri nas niso blokirali računov, kjer so se pojavljali napisi ” ubi Janšo”ipd. Toliko o dvoličnosti teh, ki imajo vzvode moči v rokah.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja