To so sramežljivi začetki prihodnosti nosljivih naprav
Marjan Kodelja 3. julija 2020 ob 06:49

Prihodnost pametnih ur in zapestnic ni v beleženju telesnih dejavnosti, ne glede na pomen rekreacije pri Slovencih, temveč v stalnem, zanesljivem in natančnem spremljanju vitalnih znakov.

Krvni tlak pove veliko o zdravju, zato bi pametno uro sposobno udobne meritve, marsikdo z veseljem kupil, saj je funkcija pomembnejša od spremljanja srčnega utripa, ravni kisika v krvi (SpO2) ali celo »ročnega elektrokardiograma (EKG). Nekatere so sposobne zadnjega, vendar je njihova uporabnost marsikdaj pod velikim vprašanjem. Apple obljublja, da ura s pomočjo funkcije EKG, ki v Sloveniji še (vedno) ne deluje, pravočasno opozarja na neenakomeren srčni ritem, čeprav nekatere raziskave ne potrjujejo obljubljene natančnosti. Podobno (manj)uspešno na motnje v ritmu opozarja tudi Huaweieva ura GT 2, ki je pred kratkim dobila še funkcijo spremljanja ravni kisika v krvi. Meritev ne poteka ves čas, temveč na zahtevo, prav tako pa je vprašanje o njeni uporabnosti za splošno spremljanje zdravstvenega stanja. Glede na znane podatke pa naj bi bila še najbližje medicinsko potrjenim merilnikom Withingsova ura Scanwatch. Njen prihod na trg pa je upočasnila pandemija koronavirusa.

Kako sploh merijo krvni tlak?

Arterijski krvni ni stalen, temveč pulzira zaradi utripanja srca, obenem pa ni popolnoma vseeno, kje ga merimo. Z vsakim utripom kri napolni arterije. Tlak je najnižji (spodnji tlak), ko se srce napolni s krvjo in nato strmo raste med iztisno fazo utripa (zgornji tlak). Zelo banalno povedano. Z manj neprijetno metodo od v žilo zabodene igle in manometra tlak merimo z napihljivo manšeto in osluškovanjem Korotkovovih zvokov. Manšeto namestimo na nadlaket, saj je meritev najbolj natančna, če je izvedena v višini srca, nato pa jo napihnemo nad pričakovani zgornji krvni tlak (sistolični tlak). Dovolj napihnjena manšeta popolnoma zaustavi pretok krvi, zato merilnik začne iz nje izpuščati zrak, s tem pa se zmanjšuje tudi moč objema. Ko se pritisk v manšeti izenači z zgornjim tlakom, skozi žili steče krvi v kratkih curkih, kar ustvarja specifičen zvok, ki ga je mogoče zaznati s stetoskopom. Spuščanje zraka se nadaljujejo, dokler pritisk v manšeti ne ustavi krvi niti, ko je tlak krvi najnižji (diastolični tlak), kar tudi pospremi specifični zvok. S tem pa dobimo še spodnji krni tlak. Tako so merili krvni tlak v preteklosti in razumljivo je, da je meritev zahtevala usposobljeno osebo.

Enota milimeter živega srebra je tlak (mm Hg), ki v manometru ustvari 1 mm visok stolpec živega srebra.

Razvoj merilnikov je na srečo napredoval, saj so danes običajni samodejni digitalni merilniki, bodisi na nadlakti ali celo zapestju. Uporabljajo oscilacijsko metodo in med meritvijo prav tako stisnjeno okončino z napihljivo manšeto, ventil pa počasi izpušča zrak. Ko se pritisk v manšeti izenači z zgornjim tlakom, začne kriv v žili spet teči, to pa povzroči značilne vibracije, ki prenehajo, ko se pritisk izenači s spodnjim tlakom. Oboje zazna tipalo merilnika, da lahko določi obe vrednosti krvnega tlaka. Znano pa je tudi, da merilnik spet zazna srčni utrip, ko manšeta ne blokira več pretoka krvi, kar je prav tako mogoče uporabiti v nosljivih napravah. Verjetno lahko na podoben način določimo tudi spodnji krvni tlak.

Lahko krvni tlak merijo ure?

Uporabne metode merjenja krvnega tlaka zahtevajo napihljivo manšeto, vendar je, kot kaže mogoča tudi bližnjica. Samsungova pametna ura Active 2 bo v Južni Koreji dobila aplikacijo za merjenje tlaka. Podrobnosti ni, znano pa je, da ta metoda ne vključuje napihljive manšete. Povedali pa so, da jo bo treba pred prvo uporabo in verjetno tudi kasneje, umiriti s klasičnim merilnikom, potem pa naj bi bila sposobna na podlagi analize meritve srčnega utripa samostojne meritve.

Bolj tradicionalen pristop pa zagovarja Omron, saj je namreč izdelalo prvo klinično potrjeno uro HeartGuide. Enake oblike in velikosti kot običajne športne ure, z njimi pa si delu tudi udobje nošenja, vendar zna poleg merjenja srčnega utripa, štetja korakov in porabljenih kalorij ter spremljanja kakovosti spanja, tudi meriti krvni tlak. To naredi na enak način, kot običajni merilnik, le da na zapestju. V paščku ure je mehanizem, ki ga med merjenjem napihne, da stisne zapestje, tako kot navadni merilniki stisnejo nadlaket. Meritev naj bi bila zato enako natančna, ker pa imate uro ves čas na roku, lahko krni tlak merite kadarkoli in kjerkoli želite.

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Zaradi sodobnega načina življenja in tegob, ki nas tarejo, visok krvni tlak ogroža vse več posameznikov, zato postaja uporabno in udobno tipalo krvnega tlaka v pametni uri ali zapestnici, naslednji pomemben mejnik razvoja nosljivih naprav.

Naslovna fotografija: DepositPhotos

Avtor Marjan Kodelja
mm
Marjan se s tehnološkim novinarstvom ukvarja od leta 1997 in v tem času je videl že mnogo stvari, ki se nikoli niso uveljavile ali pa so imele kratek čas trajanja. Začel je pri računalniški reviji Moj mikro in ter 2000 postal njen urednik. Veliko kasneje je bil urednik naprej tednika Stop in nato še tednika Vklop, trenutno pa kruh služi s pisanjem tehnoloških člankov.
Marjan Kodelja - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja