To so razlogi, zaradi katerih boste spet želeli postati pirat
Marjan Kodelja 20. aprila 2022 ob 06:27

Z ekskluzivnostjo digitalnih vsebin, nespoštljivim odnosom in onemogočanjem nas pretočne video storitve silijo v piratstvo.

Prepričan sem bil, da nikoli več ne bom pisal o piratstvu, saj je to drastično padlo po zaslugi kakovosti legalnih vsebin in pretočnih storitev. Žal kaže, da gre razvoj le teh v smeri, ki bo nedvoumno zopet povečal stopnjo piratstva. Ne zaradi zastonjkarstva, ki ga lastniki avtorskih pravic namenoma potiskajo v ospredje. Razlogi so drugje. Rešljivi, toda bojim se, da v komercialnem zanosu služenja denarja spregledani. Zdaj je čas, da se zmenijo, rešijo težave in se začnejo lepše obnašati do manjših trgov, da jim ne bo treba spet biti plati »piratskega« zvona.

Težava je večplastna. Si predstavljate, da bi morali storitve pretočne glasbe izbirati na podlagi glasbenikov, ki so vam všeč? Recimo, da bi bile skladbe skupine Rammstein le na Spotifyju, Katy Perry na Deezerju in skupine The 1975 le na Tidalu, ter bi zato morali biti naročeni na vse tri, da bi potešili glasbene apetite. Vprašanje je, kako dolgo bi se s tem strinjali. Tega ne vem. Vem pa, da se že dolgo ne splača več piratizirati glasbe. Vsaka storitev namreč nudi dovolj obsežen seznam skladb. Razlog je en. Storitve so samo posredniki in ne lastniki avtorskih pravic. Škoda, da ni podobno na področju pretočnega videa. Na začetku je celo kazalo, da bo. Ne pozabimo, da sta Netflix in Hulu večinoma nudila filme in serije filmskih studiov in televizijskih hiš. Obrnilo se je drugače. Snemajo svoje vsebine. Dobro, ker jih tako zaradi tekmovanja nastane veliko. Slabo pa zato, ker moramo imeti več naročnin oziroma na mesečni ali dvomesečni ravni skakati iz ene storitve na drugo.

Kako je to povezano s piratstvom? Pravzaprav na veliko načinov. Kot prvo se bo vsakemu kmalu za malo zdelo, da mesečno za naročnine na več storitev zmeče nekaj deset evrov. Zgolj zato, da si ogleda priljubljeno serijo. Kaj potem? Kar ste že gledali, morda pogledate še enkrat, a neštetokrat zagotovo ne. Ničesar novega in zanimivega ni. Do naslednje (težko) pričakovane premiere serije ali filma pa so še meseci. Žal vsi niti nimamo te možnosti. Niso nam dostopne vse storitve oziroma moramo čakati, da se nas na majhnih in komercialno zanimivih trgih končno usmilijo. Trenutno je kar nekaj serij, ki so nam na voljo le na nelegalnih virih. Se sprašujete, kam bo to pripeljalo. Ni treba biti pretirano pameten. Večina se bo odločila za storitev, ki bo imela najdaljši seznam primernih vsebin, medtem ko bodo druge morda celo pogosteje iskali na nelegalnih virih.

Mogoča je svojevrstna telovadba s sklepanjem in odpovedovanjem naročnin. En mesec boste uživali v Netflixu, naslednji v HBO Maxu in potem bo prišel na vrsto še mesec z Disney+. Za enkrat je to mogoče, ker je postopek naročanja in odpovedovanja preprost in hiter. Toda zavedajo se te možnosti, zato se trudijo, da bi vas od tega odvrnili. Začeli so dozirati po eno epizodo serije na teden, tudi če je sezona kratka, to pomeni najmanj dvomesečno lojalnost izbrani storitvi. Ravno tako nekatere vsebine ne bodo na voljo ves čas, temveč jih bodo iz seznama umikali. Tako so vsaj napovedali, predvsem za filme, da se nam ne bo splačalo mesec ali dve počakati, ker trenutno ravno nekaj drugega gledamo. Ko bo prišla storitev na vrsto, morda tam ne bo več vsebine, zaradi katere ste jo nameravali za krajši čas naročiti. Poleg tega promovirajo še letne naročnine, pri katerih resda plačamo deset namesto dvanajst mesecev, a zaradi tega odpade možnost odpovedi po dveh mesecih.

Toda tudi opisano še ni najhuje. Prepričani smo in prav je tako, da smo naročniki vsaj približno enakovredni. Če lahko Nemec, Francoz in nenazadnje Hrvat na Netflixu uživa v podnapisih, bi bilo prav, da bi bila enaka raven kakovosti storitve na voljo nam. Žal ni in nič ne kaže, da bo kmalu drugače. V tem primeru piratstvo ni edina možnost, prej način, kako pokažemo nezadovoljstvo. Zakaj bi storitev sploh plačeval, če ne spoštuje jezika trga, na katerem je prisotna?

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Piratstvo v resnici nikdar ni zamrlo. Skrčilo se je. Oni dan sem se pogovarjal s predstavnikom podjetja Hisense o njihovem sistemu za pametne televizorje in ga zbodel z vprašanjem, ali je zanj na voljo aplikacija Kodi. Malo je »ven padel«. Piratskih aplikacij ne dovolimo! Načelno ima seveda prav. Večina zmogljiv medijski predvajalnik uporablja za dostop do nelegalnih vsebin. Če bi bili puritanski, potem so »piratski« tudi operacijski sistemi, saj vendarle dovolijo namestitev cel kup nelegalnih programov (aplikacij) in gledanje piratskih spletnih vsebin. Razmišljanje me je vseeno streznilo. Očitno je piratstvo marsikje še vedno velika težava, zato se izdelovalci, izjema so le tisti, ki uporabljajo sistem Android, nočejo nikomur zameriti. Toda če se bo razpletalo, kot sem napovedal, potem zna biti Kodi na pametnem televizorju zelo uporaben!

Avtor Marjan Kodelja
mm
Marjan se s tehnološkim novinarstvom ukvarja od leta 1997 in v tem času je videl že mnogo stvari, ki se nikoli niso uveljavile ali pa so imele kratek čas trajanja. Začel je pri računalniški reviji Moj mikro in ter 2000 postal njen urednik. Veliko kasneje je bil urednik naprej tednika Stop in nato še tednika Vklop, trenutno pa kruh služi s pisanjem tehnoloških člankov.
Marjan Kodelja - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.