To so prenosniki, ki naj bi sprožili REVOLUCIJO
Matjaž Ropret 23. maja 2024 ob 06:20

V prodajo torej v kratkem prihaja plejada prenosnikov, ki naj bi združila visoke zmogljivosti in več kot celodnevno trajanje baterije tudi v okolju Windows, zraven pa dodala še zmožnost poganjanja naprednih funkcionalnosti umetne inteligence. Microsoft jih označuje kot računalnike Copilot+ PC in napoveduje novo ero, ali bo to res, pa bo treba še malo počakati.

Vsi ti prenosniki imajo v osrčju procesor Snapdragon X, v določenih konfiguracija Elite, v drugih malce manj zmogljivi Plus. Zato tega pri vsakem posamičnem prenosniku ne bomo omenjali. To pomeni, da lahko vsi poganjajo funkcionalnosti umetne inteligence, ki so osrednji del oznake Copilot+ PC, in da naj bi nudili zelo dolgo avtonomijo. Vendar tudi, da so obenem »obsojeni« na različico operacijskega sistema Windows in programe, ki so prilagojeni za procesorje ARM ali pa poganjanje programov iz okolja x86 čez emulator, kar nikoli ni blagodejno za tekoče delovanje. Toda tokrat naj bi bilo vse skupaj bistveno bolje optimizirano kot v prejšnjih poskusih.  

Skupno jim je tudi, da gre za modele višjega cenovnega razreda, saj pod približno 1.300 evri na začetku ne bo nič. Prav tako me malce čudi, da skorajda ni kakšnega zares lahkega, saj bi glede na učinkovitost procesorja in verjetno nizke zahteve glede hlajenja lahko izdelali kakšnega tankega, z ne preveliko baterijo, denimo 13,3-palčnim zaslonom in maso okrog enega kilograma. Če bi nudil še povezljivost 5G, bi bil lahko idealen za vse, ki so pretežno na terenu, ne v pisarni.

Microsoft je resda predstavil tudi svoje izdelke in linija Surface je dobila morda najbolj pomembne izboljšave v najmanj zadnjih petih letih, a vendar bomo začeli z znamkami, ki na slovenskem trgu osebnih računalnikov po količini prodanih kotirajo višje.

Lenovo Yoga Slim 7x in Thinkpad T14s Gen6

Eden od dvojice proizvajalcev, ki se neprestano dajeta za prvo mesto, je predstavil dva precej različna modela. Skoraj logično je, da sodita v družini Yoga in Thinkpad, najbolj prepoznavni pri Lenovu. Yoga Slim 7x ima 14,5-palčni zaslon OLED zelo visoke ločljivosti (2944 x 1840) z osveževanjem 90 Hz in najvišjo svetilnostjo tisoč kandel. Premore tudi baterijo s kar 70 Wh kapacitete in tri priključke USB-C (USB4). Kljub večjemu zaslonu in bateriji od standarda v razredu tehta le 1,28 kg. Izhodiščna cena bo 1.599 evrov

Poslovni Thinkpad T14s Gen6 ima nekoliko manjši, 14-palčni zaslon, ki je lahko LCD polne visoke ločljivosti (malce višje, ker razmerje stranic zaslona 16:10, kot tudi pri Yogi) ali OLED ločljivosti 2,8K. Baterija ima prav tako nekoliko nižjo kapaciteto (58 Wh), a tudi masa je ob ohišju iz kakovostnih materialov malce manjša z 1,24 kg. Priključka USB-C sta tu dva, zraven pa še par običajnih USB-jev in HDMI 2.1. Ker gre za bolje opremljeni in predvsem podjetjem namenjeni model je priporočena cena višja, 1.769 evrov za osnovno konfiguracijo, kakršna koli že bo. Seveda pa bo cena za podjetja v večjih naročilih odvisna predvsem od pogajalskih spretnosti ene in druge strani.

HP Omnibook X

HP opušča linije Pavilion, Spectre in še nekatere in bo po novem vse prenosnike za množični trg ponujal pod oznako Omnibook (ki jo je nekoč že uporabljal), poslovne pa v družinah Probook in Elitebook. Omnibook X bo eden cenejših iz prvega vala prenosnik Copilot+ PC, tudi zato, ker bo na voljo zgolj s 14-palčnim zaslonom LCD ločljivosti 2240 x 1400 in povprečne svetilnosti 300 kandel, ki pa bo podpiral dotike. Tudi baterija bo s 59 Wh nekoliko manjša kot pri konkurenci, pa vendar navajajo kar 26-urno avtonomijo. Nabor priključkov je dokaj omejen, dva USB-C na levi in samoten USB-A na desni strani. V Nemčiji ga že oglašujejo za 1.299 evrov s 16 GB pomnilnika in 1 TB SSD-ja.

Asus Vivobook S 15

Ta je nekoliko drugačen, tudi od večine ostalih. Najprej v tem, da so se odločili za »klasično« velikost zaslon 15,6 palcev z razmerjem stranic 16:9, potem pa še, da so ga umestili v nižjo linijo Vivobook namesto denimo v Zenbook, ki se običajno ponaša z bolj prestižnimi materiali. Zaslon je sicer OLED z ločljivostjo 2880 x 1620, osveževanjem 120 Hz ter svetilnostjo do 600 kandel. Osnovna opremljenost je radodarna z 32 GB pomnilnika in 1 TB diska NVMe PCIe 4.0, vendar je temu primerna tudi cena s 1.599 evri (medtem ko ga v Nemčiji oglašujejo za 1.399 evrov). Tudi tu sta na voljo po dva USB-ja vsake vrste (A in C) ter HDMI (2.1), zraven pa še čitalnik kartic mikro SD. Med povezljivostjo izstopata podpora za Wi-Fi 7 in bluetooth 5.4. Baterija ima kapaciteto 70 Wh in naj bi omogočala do 18 ur delovanja. Prenosnik je z 1,42 kg dokaj lahek za svojo velikost.

Microsoft Surface Pro (11. generacije) in Surface Laptop

Kot običajno je tudi tokrat Microsoft pripravil dva računalnika. Surface Pro je za zdaj edini od novincev v tablični obliki in je precej podoben prejšnjim, vendar so naredili dve pomembni izboljšavi. Zaslon je lahko po novem OLED z ločljivostjo 2880 x 1920 in osveževanjem 120 Hz, tipkovnica, ki je tudi pokrivalo zaslona med neuporabo, pa je dodatno ojačana za lažjo uporabo »prenosnika« na kolenih oz. stegnih ter ima vgrajen bluetooth in baterijo, da deluje tudi takrat, ko ni magnetno sklopljena s tablico. Na srečo tokrat Microsoft ne nudi nesmiselnih konfiguracij, pomnilnika je v vseh vsaj 16 GB, a še vedno se vse skupaj začne pri 256 GB SSD-ja, kar v Nemčiji stane 1.199 evrov z zaslonom LCD in procesorjem Snapdragon X Plus, ali 1.799 evrov z zaslonom OLED, kar pa prinese tudi procesor Elite in 512 GB diska. Nadgradnja slednjega sicer pri različici z LCD-jem stane 250 evrov. Še nadaljnjih 200 evrov pa na 1 TB. Tipkovnico je treba kupiti posebej in stane 159 evrov.

Potem je tu še Surface Laptop, ki je končno deležen prenove ohišja. To je zdaj bolj elegantno in roba okrog zaslona je manj, zato ima slednji tudi večjo diagonalo s 13,8 palci namesto 13,5 palcev. Pri večji izvedbi ostaja 15 palcev. Še vedno vztrajajo pri priključku Surface Connect, na levi strani pa sta dva USB-C. Tudi tu srečamo kombinacijo Wi-Fi 7 in bluetooth 5.4, zaslon na dotik je vrste LCD, vendar s kar visoko svetilnostjo 600 kandel in tudi spodobno ločljivostjo (2340 x 1536 ali 2496 x 1664) ter osveževanjem 120 Hz. Cene se prav tako začnejo pri 1.299 evrih za X Plus in 256 GB SSD-ja (ter na srečo 16 GB pomnilnika), resnejše konfiguracije se hitro približajo ali celo presežejo dva tisoč evrov.

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja