To je trojica, ki je telefonu Mate 40 Pro tlakovala pot!
Marjan Kodelja 1. februarja 2021 ob 06:36

Mate 40 Pro prihaja v naše trgovine, a čeprav gre nedvomno za zmogljivo in kakovostno narejeno napravo, je za nekatere dejstvo, da na njem ne teče ničesar Googlovega, še vedno visoka ovira.

Huawei je že pred letom 2017 naredil nekaj zanimivih pametnih telefonov, morda se boste spomnili modela Mate S, a med poznavalci trga velja prepričanje, da je bil Mate 10 Pro prvi, ki se je lahko enakovredno kosal s tekmeci. Bil je eden prvih z dvema zadnjima kamera, vendar na res poseben način, ki ga tekmeci niso pretirano kopirali. Druga kamera ima namreč 20-milijonsko črno-belo tipala sposobno zajeti več podatkov o svetlobi kot barvno. To so bili časi, ko se je začela tekma za čim boljši nočni način, ki Huaweieve telefone odlikuje še danes. Dodatna prednost konfiguracije so odlično črno-bele fotografije, pri katerih je veliko vlogo odigralo nemško podjetje Leica. Njihovo znanje je sicer pomagalo Huaweiu doseči nekatere nesporne dosežke na področju mobilne fotografije.

Telefon po treh letih še vedno zanesljivo deluje, procesor je kos vsem aplikacijam in baterija še vedno zdrži dovolj, da ga je mogoče uporabljati. Leto dni kasneje mu je sledil Mate 20 Pro, ki ni uvedel le sredinskega sklopa s tremi kamerami – glavna s 40-milijonskim, širokokotna z 20-milijonskim tipalom in 8-milijonska kamera z optično povečavo (2-kratno), temveč še sprednji sklop za prepoznavo obraza, izredno podobnim Applovemu sistemu Face ID. Dejansko je izboljšav veliko več in med Mate 10 Pro in Mate 20 Pro, čeprav gre v obeh primerih za izredna telefona, zija morda celo večji razkorak kot med nasledniki. Žal je tudi zadnji Mate z Googlovimi storitvami, katerih odsotnost zaznamuje naslednika.

Na slikah si od leve proti desni kot štirje mušketirji kajpada sledijo Mate 10 Pro, Mate 20 Pro, Mate 30 Pro in Mate 40 Pro.

Obdobje brez Googla

Mate 30 Pro na našem trgu ni bilo, razlog pa je jasen. Ameriška blokada, prepoved uporabe Googlovih storitev in posledično nedelovanje nekaterih aplikacij. V vseh drugih pogledih gre za odličen telefon in z za moj okus najbolj uravnoteženimi fotografskimi zmogljivostmi od vseh izdelkov Huaweija. Morda zaradi 40-milijonskih tipal glavne in kamere s širokim kotom, medtem ko se tretja 8-milijonska kamera s 3-kratno optično povečavo dobro obnese v bližinski (makro) fotografiji. Pričakovanemu napredku smo bili priča pri procesorju (7 nm) in še nekaterih drugih komponentah, ki zaokrožujejo strojno zasnovo, primerljivo z zasnovo tekmecev iz konca leta 2019 in začetka 2020. Temu je konec lanskega leta sledil Mate 40 Pro, pri katerem se je Huawei osredotočil predvsem na izboljšanje video zmogljivosti. Tipalo glavne kamere je naraslo na 50 milijonov, kamere s 5-kratno povečavo na 12 milijonov, medtem ko se je tipalo širokokotne skrčilo na 20 milijonov. Kakovost fotografij (in videa) je dobra, a kot sem dejal, se meni bolj dopade predhodnik. Izboljšave so zato drugje. Modem 5G je del sistema na čipu v 5-nm procesu, zato ni več različice z ali brez podpore novim omrežjem, prvič je kateri od telefonov Huaweija dobil stereo zvočnika, hitrost osveževanja zaslona je povečana na 90 Hz in višja je ločljivost zaslona, ki je v primerjavi z lanskim modelom večji. Spet vrhunski telefon, ki strojno in fotografsko zadosti vsem potrebam najbolj zahtevnih uporabnikov.

EMUI izboljšujejo, a še ni, kar bi lahko bil!

Sočasno z razvojem strojne zasnove naprav Mate in predvsem njihovih »kamer« je potekal razvoj uporabniškega vmesnika, ki še vedno temelji na operacijskem sistemu Android. EMUI, kot se vmesnik imenuje, je prehodil enako pot kot vsa »vzhodnjaška« uporabniška okolja. Od barvno načičkanega kiča, do umirjene elegance, očiščenega vmesnika in minimalistične zasnove. Še zdaj pa zanj velja, da ob zagonu dobite nekatere aplikacije že nameščene in se lahko odločite, da jih ohranite ali izbrišete. Nikdar ni bil bila vprašljiva uporabnost izdelka in že nekaj časa je na voljo predal, namesto postavitve ikon vseh aplikacije na zaslonih naprave. Uporabniški vmesnik je zopet nadgrajen, od zanimivejših funkcij telefona Mate 40 Pro omenimo animiran vedno prižgani zaslon in upravljanje z zračnimi kretnjami. Ker Huawei ne sme uporabljati Googlovih storitev, že dve leti na telefone namešča svoje. Prav je reči, da čeprav jih podpira vse več aplikacij, njihovo število v tržnici AppGallery še ni primerljivo številu v Applovi ali Googlovi. Žal to pomeni, da okolje še ni primerno za uporabnike, ki bodisi zahtevajo veliko raznovrstnih aplikacij, ali v trgovini ne najdejo nepogrešljivih. Pred kratkim so rešili eno od težav. Na telefonu Mate 40 Pro boste našli Petal Maps, alternativo vsem poznanim Googlovim zemljevidom. Vsebinsko in funkcijo aplikaciji nista čisto primerljivi, vendar Huaweijeva vseeno nudi osnovne funkcije, med katerimi je na prvem mestu navigacija.

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Telefoni družine Mate so mi bili ves ta čas ljubši od družine P. Ampak to je že druga zgodba. Po eni strani je dobro, da je Mate 40 Pro mogoče kupiti v Sloveniji, nedvomno boste z njim skoraj v vseh pogledih nadvse zadovoljni, sem pa omenil stvari, ki vas bodo motile. Še najbolje bi bilo, če bi Američani dovolili Huaweiju uporabljati Googlove storitve in izdelovati lastne procesorje, saj mu gre to dobro od rok, in tudi zato, ker so njegovi telefoni ob boku Applovim in Samsungovimi. Če ni tržne tekme, namreč ni napredka!

Avtor Marjan Kodelja
mm
Marjan se s tehnološkim novinarstvom ukvarja od leta 1997 in v tem času je videl že mnogo stvari, ki se nikoli niso uveljavile ali pa so imele kratek čas trajanja. Začel je pri računalniški reviji Moj mikro in ter 2000 postal njen urednik. Veliko kasneje je bil urednik naprej tednika Stop in nato še tednika Vklop, trenutno pa kruh služi s pisanjem tehnoloških člankov.
Marjan Kodelja - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.