Tisti od zvočnikov Ikea Symfonisk, ki se ga najbolj splača kupiti, je malenkostno nadgrajen
Matjaž Ropret 11. januarja 2022 ob 11:15

Švedski pohištveni gigant je potihoma nadomestil svoj zvočnik za knjižno polico z novo generacijo. Ta je na pogled skoraj povsem enak in še naprej stane sto evrov (za zdaj je na voljo bel, črn prihaja kasneje). Kakšne so torej novosti?

Prva zvočnika iz serije Symfonisk, ki se vklapljata v platformo Sonos, je Ikea predstavila poleti 2019, od njiju je bil »knjižni« veliko bolj zanimiv za širši krog kupcev kot drugi, zakamufliran v stoječo svetilko. Zaradi nižje cene je predstavljal tudi boljše razmerje med ceno in kvaliteto, enako velja ob boku lanski novosti v podobni stenske slike. Ta izdelek je tisti, ki ga lahko iz Ikee priporočamo komur koli, saj ponuja soliden zvok in izvrstno uporabniško izkušnjo. Sonos ima namreč po našem mnenju najboljšo aplikacijo za upravljanje tovrstnih zvočnikov, vanjo je mogoče integrirati večino priljubljenih storitev (naročniške) pretočne glasbe, podkastov, internetnega radia in kar je še tovrstnih bazenov vsebin, pa tudi lastne knjižnice na samih napravah ali na omrežnem strežniku. Podpira še pošiljanje vsebin z Applovih naprav prek protokola Airplay (2) in sličen način neposredno iz aplikacij Spotify ter Tidal, žal pa ne tudi preko Googlovega Chromecast. Mogoče je seveda po stanovanju razpostaviti več tovrstnih naprav, vključno z izvirnimi Sonosovimi, jih združevati v stereo pare in v vsakem trenutku izbirati, kaj se bo predvajalo na katerem od njih (lahko na vsakem svoja vsebina, lahko na več zvočnikih ista).

Druga generacija je torej na pogled povsem enaka, z majhno izjemo tipk na sprednji strani. Zdaj sta tipki za glasnost skupaj in tista za predvajanje oz. pavzo na desni, malce odmaknjena od prvih dveh. Prej je bila v sredini, podobno kot pri Sonosovih izdelkih, le da je tam razmak večji in vse skupaj bolj logično. Sprememba naj bi tako olajšala upravljanje iz različnih kotov. Sam sicer večinoma za upravljanje uporabljam telefon. Poleg tega so podaljšali napajalni kabel, kar je nedvomno dobrodošla sprememba, saj nima vsakdo vtičnice povsem blizu mesta, kamor želi postaviti zvočnik. Dizajna po pojasnilih Ikee niso spreminjali tudi zato, da bi že kupljeni dodatki, kot so nadomestne sprednje stranice, stojala in stenska držala ostali združljivi. Prav tako ni težav kombinirati zvočnikov prve in druge generacije, navsezadnje vsi sodijo v isto Sonosovo platformo.

Je pa mogoče zdaj Symfonisk menda uporabljati tudi v navezi z aplikacijo Ikea Home smart (prej znano pod imenom Tradfri). Osveženo različico so opremili z zmogljivejšim procesorjem in večjo količino pomnilnika, zaradi česar obljubljajo, da je bolj odzivna. Glede tega sicer sam nimam pripomb. Bi pa lahko našel kakšno glede zvoka, čeprav za sto evrov, kot ponavljam že od začetka, zveni več kot v redu. Na tem področju druga generacija ne prinaša izboljšav, v Ikei pravijo, da »še vedno ponuja enako kvaliteto zvočne izkušnje, zaradi katere je originalni zvočnik postal tako priljubljen.« Je pa nadgradnja strojne opreme zmanjšala porabo energije v stanju mirovanja iz 2,55W na 2,05W.

Fotografije: Ikea

Več o tovrstnih zvočnikih z omrežno povezavo lahko izveš v našem nedavnem članku ali v spodnjem, prav tako še zelo svežem videu.

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.