Tisočkratna razlika v ceni iste storitve
Matjaž Ropret 20. avgusta 2022 ob 05:51

Uporabnika različnih operaterjev mobilne telefonije lahko med primerjanjem »pozdravnih« sms-ov s cenami storitve ob prihodu v Veliko Britanijo osuplo zreta v zaslona telefonov. Cene prenosa podatkov, zunaj kakšnih opcij in zakupov, se razlikujejo tudi za faktor dva tisoč.

Pri Telekomu Slovenije megabajt prenosa podatkov v Združenem kraljestvu po izstopu slednjega iz Evropske unije (»brexitu«) stane 0,49 centa. Telemach po novem zaračunava en cent in A1 Slovenija 8,90 evrov. V primerjavi s Telemachom je to 890-krat več, glede na Telekomovo pa je cena kar 1816-krat višja. Še malo dražji je HoT z 11 evri na megabajt (v omrežju večine operaterjev, razen Vodafona, kjer je cena 4 evre), kar pomeni 2245-krat več od najcenejšega operaterja.

Pri Telemachu tako 1 GB nanese 10,24 evrov, pri Telekomu toliko podatkov stane 5,02 evrov. V praksi najbrž nekoliko več zaradi obračunskih intervalov, toda obe ceni sta dovolj »normalni«, da uporabniku niti ni treba vklapljati dodatnih opcij, čeprav jih operaterja ponujata, ali sploh izklopiti prenosa podatkov in se zanašati zgolj na brezžična omrežja Wi-Fi ter delovanje brez povezave (denimo z zemljevidi, prenesenimi v pomnilnik telefona). Pri drugih dveh operaterjih in tudi pri T-2, kjer megabajt stane 8,50 evrov, je brez zakupa dodatne opcije res najbolje vse skupaj izključiti, saj bi sicer takoj prišli na postavljeni limit 60 evrov. A1 ima v večini paketov opcijo za prenos gigabajta podatkov na dan za 10 evrov, ki se vklopi samodejno, ponuja pa še opcijo za 5 evrov, ki vključuje klice, kratka sporočila in 500 MB podatkov.  

Vendar ni namen tega članka iskati najbolj ugodne možnosti komunikacije in pretakanja bitov v Veliki Britaniji, tudi ne kritiziranje posameznih operaterjev s tisočkrat višjimi (osnovnimi) cenami od preostalih. Hočem samo pokazati na operatersko miselnost, ki se skozi leta in desetletja prav nič ne spreminja. Take cene, kot so jih zdaj (znova) postavili A1, HoT in T-2, smo poznali in plačevali, preden je Evropska unija operaterjem postavila najvišji cenovni nivo tudi za prenos podatkov, potem ko je to že prej storila za klice in sms-e. In seveda že ves ta čas ostajajo za gostovanje zunaj EU. Malo sem razočaran, da se določeni ponudniki mirno vrnejo za 15 in več let nazaj, kot da prenašanje megabajtov (!!!) še vedno poteka po počasnih povezavah in je ekstremno drago, nisem pa nad tem prav nič presenečen.

Če kaj, je to neposreden dokaz, da operaterji brez uredb ali direktiv, ki jih dejansko prisilijo v pocenitve, ne bi nikoli znižali cen roaminga. Pa tudi, da izjemno radi puščajo stvari (ponudbo) take, kot so (od nekdaj), zraven pa prodajajo različne pakete, ki te osnovne cene znižajo za red velikosti. Tako potem izpadejo neizmerno velikodušni, ker opcija je vendar izjemna ponudba v primerjavi s tem, »kar za gostovanje zaračunava tuji operater.« Ob tem seveda zamolčijo, da tudi sami zaračunavajo enako, ko uporabniki tujih operaterjev gostujejo pri njih. In da se na cenah čisto nič ne pozna niti v primeru operaterjev po različnih državah v lastništvu iste multinacionalke. Igra lahko traja, dokler vanjo ne poseže taka ali drugačna regulacija. In ko ta ne velja več, je mogoče obuditi staro zgodbo in znova nekaj dodatnega zaslužiti na račun nepazljivih uporabnikov.

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.