Tipkovnica, ki hkrati sedi na dveh stolih (#video)
Marjan Kodelja 22. aprila 2020 ob 06:53

Sem mehanska, a hkrati nisem, kajti imam tudi membrano. SteelSeries Apex 5 namreč sodi med hibridne tipkovnice, saj se pod mehanskimi tipkami skriva membrana.

V glavnem tipkovnice sodijo v dve kategoriji. Membranske imajo pod tipko gumijasto kupolo, ki aktivira signal in obenem tipko vrne v izhodiščni položaj. Mehanska tipka pa je stikalo z električnimi kontakti ter vzmetjo, ki nudi tisti značilni zvok klik in občutek, da smo pritisnili nekaj konkretnega. Membranske tipkovnice so mehke in jih je lažje izdelati, mehanske pa dražje, vendar pravi igričarji stavijo nanje. Prve tipkovnice osebnih računalnikov so bile večinoma prav tako mehanske, zato je marsikomu znana njihova kakovost in občutek tipkanja. To želi ponuditi Apex 5 s kombinacijo vzmetnega stikala in membrano pod njim. Koliko pa ji je uspelo, je stvar razmisleka. Tipkovnica ni drastično cenejša od pravih mehanskih, občutek tipkanja pa ne toliko boljši od česarkoli drugega v tem cenovnem razredu. Zasnova tipk pa je zanimiva, poleg nje pa so pomembne tudi druge značilnosti. Brez osvetlitve tipk (RGB) seveda ne gre, ima pa tudi majhen črni beli zaslon OLED (128 x 40 pik). Tehnološko sicer zanimiv, vendar brez prave dodane vrednosti. Če bi bila tipkovnica brez zaslona cenejša, ga verjetno nihče ne bi preveč pogrešal, saj profile prav tako dobro lahko prikazujejo različne barvne sheme osvetlitve tipkovnice.

Kot celota pa Apex 5 ni slaba, pravzaprav je ena boljših. Občutek pritiska na tipko je, kot če bi bila v celoti mehanska, odzivnost in druge lastnosti pa so na ravni najboljših igričarskih tipkovnic. Tu pa je tudi tisti znani glasni klik. Celo preveč glasen za tišino poznega večera, kot se družina odpravlja spat, odrasel sin v svoji sobi pa noro »nabija« po tipkah. Sliši se skozi zaprta vrata. Sicer pa tipkovnica ni prevelika in ima dodano naslonjalo za zapestje, ki se na telo pritrdi magnetno. Je iz umetne snovi in ni oblazinjeno, zato se ne trga oziroma kako drugače poškoduje med zahtevno uporabo, značilno za resno igranje iger. Pri nekaterih tipkovnicah, ki imajo mehak oblazinjen naslon, je ta po kakšnem letu dni zaradi izrabe bolj kot ne neuporaben.

Tipke je mogoče programirati in jim dodeliti druge simbole ali ukaze, spreminjati barvo osvetlitve, omogočeni pa so tudi makroji. Prilagajanje poteka s pomočjo programa za osebni računalnik in je dovolj preprosto, da to lahko počne tudi manj vešč uporabnik. Dodatni (ne običajni) tipki pa sta le dve. Kolešček za prilagajanje jakosti zvoka je tudi »klikabilen«, pod njim pa je ena sama tako imenovan večpredstavnostna tipka. Omogoča predvajanje, zaustavitev in preskakovanje naprej in nazaj, odvisno, kolikokrat jo hitro pritisnete. Ideja je zanimiva, vendar zahteva nekaj privajanja, sploh ker je večina igričarjev navajena na tri samostojne tipke za te naloge. Ko pa se nanj navadite, vam morda ne bo več jasno, zakaj mora na drugih tipkovnicah za isto nalogo dragocen prostor zasedati več tipk.

Poleg igranja iger je tipkovnica dobra tudi za tipkanje besedil, kjer v ospredje pride njena hibridna zasnova. Dovolj je, da tipko pritisnete do polovice njenega hoda, pa je ukaz registriran, kar izkušenemu uporabniku omogoča zelo hitro tipkanje. So pa tipke dokaj blizu, zato pritisk sosednje po pomoti, ni popolnoma izključen.

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

SteelSeries Apex 5 je vsekakor zanimiva izbira za vsakega resnega igričarja, ki iz takšnih ali drugačnih razlogov noče imeti prave mehanične, rad pa bi imel tipkovnico, ki bi mu nudila podoben občutek tipkanja. Nudi dovolj, ni prevelika, pa tudi premajhna ne in ima nekaj zanimivih rešitev. Videti je tudi dovolj robustna, da bo dlje časa zdržala grobe udarce, ki so med igranjem iger bolj kot ne običajni. Temu primerna pa je tudi cena, ki je sicer nižja od popolnih mehanskih tipkovnic, vendar še vedno znaša konkretnih 130 evrov.

HVALIMO:
 • Zelo dobre hibridne tipke.
 • Veliko možnosti prilagajanja osvetlitve.
 • Tipke so v ravnini (ne v jamicah) in jih je preprosto odstraniti, zato je čiščenje tipkovnice preprosto.
 • Telo tipkovnice je kakovostno in se ne upogiba.
 • Dovolj dolg kabel.
 • Program preprost za uporabo z dobrim urejevalnikom makro ukazov.
GRAJAMO:
 • Tipka za presledek se sproži že ob manjšem pritisku. Med igranjem pritisk po pomoti lahko vpliva na potek igre.
 • Tipka “Enter” ni klasične oblike, zato če ste navajeni druge tipkovnice, zlahka po pomoti pritisnite na tipko nad njo.
 • Premajhen in zato manj uporaben zaslon. Pa še samo črno-bel je. 
 • Osvetljenost tip je bolj medla (najvišja svetilnost bi lahko bila višja).
 • Manj udoben naslon za roke.
 • Sicer dober kolešček za jakost zvoka ni na najbolj primernem mestu (zgoraj desno).
Avtor Marjan Kodelja
mm
Marjan se s tehnološkim novinarstvom ukvarja od leta 1997 in v tem času je videl že mnogo stvari, ki se nikoli niso uveljavile ali pa so imele kratek čas trajanja. Začel je pri računalniški reviji Moj mikro in ter 2000 postal njen urednik. Veliko kasneje je bil urednik naprej tednika Stop in nato še tednika Vklop, trenutno pa kruh služi s pisanjem tehnoloških člankov.
Marjan Kodelja - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja