TikTok krši pravice uporabnikov, trdijo potrošnike organizacije
Matjaž Ropret 16. februarja 2021 ob 14:16

Potrošniška organizacija BEUC je pri Evropski komisiji in pri nacionalnih organih za varstvo potrošnikov vložila prijavo zoper družabno omrežje TikTok. V Sloveniji je Zveza potrošnikov (ZPS), ki je članica BEUC, na problematiko opozorila Tržni inšpektorat in Informacijsko pooblaščenko. Po navedbah ZPS namreč TikTok krši tako zakonodajo s področja varstva potrošnikov kot glede varovanja osebnih podatkov.

»Na osnovi naše najnovejše raziskave trdimo, da TikTok na več področjih krši pravice uporabnikov in ne obvaruje otrok pred prikritim oglaševanjem ter neprimerno vsebino,« so poudarili v organzaciji BEUC. Po njihovem prepričanju upravljavci kitajske storitve kršijo pravice uporabnikov priljubljene platforme za deljenje kratkih videov na štirih področjih.

Prvo področje so nepošteni pogoji uporabe. Po besedah omenjene prijave so nejasni, dvoumni in v korist TikToka, saj mu med drugim dajejo nepreklicno pravico do uporabe, distribuiranja in reproduciranja vsebin, ki jih nalagajo uporabniki, slednjim pa platforma v zameno ne da kakršnega koli (materialnega) nadomestila.

Drugo področje je navidezna valuta znotraj aplikacije. Z njo je mogoče »dajati« darila, toda TikTok si pri tem pridržuje pravico do spreminjanja menjalnega razmerja med virtualnimi kovanci in darili, s čimer potencialno lahko pridobiva finančno korist.

Kot tretje storitev ne obvaruje mladostnikov pred prikritim oglaševanjem in neprimerno vsebino. Pogosti so različni »izzivi«, ki vsebujejo ključnike z imeni znamk in ustvarjanje vsebin za določene izdelke. To običajno širijo t. i. vplivneži, pri čemer se mnogi uporabniki, še posebej mladoletni, ne zavedajo, da v resnici ne gre za nič drugega kot oglaševanje. Poleg tega je, trdijo v BEUC-u, mogoče preveč enostavno, samo z nekaj potegi prsta, priti do vsebin, ki napeljujejo k marsičemu.

Še zadnje področje pa so zavajajoče prakse pri obdelavi osebnih podatkov. Kot trdijo v prijavi, upravljavci storitve ne obveščajo redno uporabnikov in sploh ne na način, ki bi bil razumljiv otrokom in najstnikom, o tem, katere osebne podatke zbirajo, za kakšne namene in na osnovi katerih zakonskih podlag. Pri tem ne upoštevajo Splošne uredbe o varstvu podatkov (GDPR).

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Skupaj z BEUC-om in njegovimi članicami želimo, da nadzorni organi uvedejo celovito preiskavo TikTokovih politik in praks ter zagotovijo, da so te v skladu s pravicami potrošnikov v EU,

So zapisali v ZPS. Po njihovem mnenju bi morala omenjena storitev uporabnikom zagotavljati potrebne bistvene informacije o svojem poslovnem modelu in načinih obdelave osebnih podatkov in prenehati z uporabo nepoštenih pogojev in praks.

Naslovna fotografija: DepositPhotos

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja