Tidal izboljšal kakovost osnovnega nivoja
Matjaž Ropret 20. novembra 2021 ob 13:32

Glasbena storitev Tidal se od ostalih vodilnih (Amazon Music, Apple Music, Deezer, Spotify) razlikuje po tem, da ponuja dve možnosti naročnine glede na kakovost pretakanja. Po najnovejši spremembi pa tudi naročniki na cenejšo možnost dobijo kakovost »Hi-Fi«.

Vse omenjene storitve poslušalcem glasbo posreduje v kakovosti, kakršno poznamo iz sveta mp3-jev, čeprav večinoma uporabljajo kakšen drug kodek (aac). Pasovna širina gre tja do 320 kb/s. Pred časom je Apple obogatil svojo storitev z zvokom visoke kakovosti, ki ima precej višji podatkovni tok, in še s prostorskimi učinki. Zdaj je Tidal storil podobno, saj je mogoče z ustrezno napravo poslušati v bitni hitrosti do 1411 mb/s, kar ustreza kakovosti zgoščenk. Pri tem cena ostaja enaka, 5,99 evrov na mesec za posameznega uporabnika ali 8,99 evrov za družinsko naročnino (šest uporabnikov).

Še vedno je pri Tidalu na voljo višji nivo, ki prinaša dodatno kakovost. Bitni tok gre vse do 9216 kb/s (Master Quality) in na voljo sta prostorska načina Dolby Atmos (kot pri Applu in Amazonu) ter Sony 360 Reality Audio). Novost pri tem nivoju so še neposredna izplačila glasbenikom, ki jih naročnik največ posluša, saj bo do deset odstotkov naročnine šlo za ta namen. Ta naročnina stane 11,99 ali 17,99 evrov.

Kot rečeno, je za izkoriščanje kakovosti Hi-Fi ali še posebej Master Audio treba imeti ustrezne predvajalnike in zvočnike. Na slušalke prek povezave bluetooth ne bo šlo. Na zvočnike Sonos ali kakšne podobne pa bo, vsaj Hi-Fi. Pri tem Tidal za Sonosove zvočnike ponuja priročno ustreznico protokoloma Airplay in Chromecast. Prek funkcije Tidal Connect namreč prikaže opremo omenjenega proizvajalca in z izbiro želenega je mogoče neposredno iz aplikacije te glasbene storitve »poslati« predvajanje na zvočnik.

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Storitev Tidal od poletja ponuja Telemach, ki jo ima tudi vključeno v najvišje pakete, tako mobilne kot »trojčke«. Splača se izkoristit, če tvoja naročnina to vsebuje.

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.