Ti zverini oddelka ROG bi radi videli tudi na »zakotnem« slovenskem trgu
Marjan Kodelja 23. maja 2022 ob 06:22

Posebna različica prenosnika Strix SCAR in novi Flow X16 s 360-stopinjskim tečajem, sta letošnja aduta, s katerima želi Asusov oddelek ROG na svojo stran pritegniti čim več zahtevnih ljubiteljev računalniških iger!

Z veseljem spremljam predstavitvene dogodke, ki se vsi po vrsti še vedno dogajajo v okolju svetovnega spleta, a sem po drugi prav tako žalosten. Že dolgo namreč ni bilo predstavljenih toliko raznovrstnih in zanimivih naprav zabavne elektronike, ki k nam nikdar niso prišli, kot v zadnjih dveh letih. Zaradi težav z dobavo polprevodnikov, ki postajajo izgovor za (skoraj) vse, s čimer se soočajo svetovni trgi, in ker smo majhen in temu primerno manj zanimiv trg. Že dolgo namreč z Matjažem ugotavljava, da je izredno težko najti prenosnik, kategorija ni pomembna, če imaš samo za odtenek drugačne želje od tistega, kar izdelovalci in uvozniki menijo, da rabijo slovenski uporabniki. Upam, da se motim, in bo vsaj en, če ne oba, prišel tudi v naše loge.

Poleg digitalnih ustvarjalcev so igričarji naslednja pomembna kategorija uporabnikov, ki zahteva visoke zmogljivosti. Za razliko od prvih so bolj občutljivi na cene, kajti med njimi je veliko mladih, ki denar za računalnik »nafehtajo« od staršev. Drugačne so prioritete. Natančnost prikaza barv in ločljivost zaslona ter teža in debelina so manj pomembne lastnosti od hitrosti osveževanja zaslona in grafičnih zmogljivosti. Glede baterije pa bi ovoji radi čim daljšo življenjsko dobo, a se predvsem igričarji zavedajo, da konstantne visoke zmogljivosti sproščajo toploto in niso mogoče brez učinkovitega hladilnega sistema. Takšen kakopak hitreje prazni baterijo. Kavelj 22? Za odlično igralno izkušnjo prenosnik deluje krajši čas nepovezan z električnim omrežjem. Deloval bo občutno dlje ob nižjih zmogljivostih, a izkušnja ne bo bleščeča. Upoštevajte to pri razmišljanju o novih igričarskih zverinah, ki jih je predstavil ROG!

Posebna različica prenosnika ROG Strix SCAR 17

Kot bi se dalo razumeti iz napisanega, je poudarjena moč in učinkovito hlajenje. Posebej oblikovana komora hladilnega sistema in uporaba tekoče kovine za učinkovitejši prenos toplote s procesorja (Intel i9-12950HX) in grafičnega čipa (do GeForce RTX 3080 Ti) omogoča, da prvi deluje z največ 75 in drugi s 175 vatov moči. To je že skoraj na ravni, ki jo pričakujemo od namiznih igričarskih računalnikov. S tem še nismo zaobjeli nabora zmogljivih komponent. Skoraj 44-centimetrski (17,3-palčni) zaslon je lahko polne visoke razločljivosti (1080p), v tem primeru nudi 340-herčno osveževanje, ali pa 240-herčno v primeru razločljivosti QHD (1440p). Zaslona sta zaslonske tehnologije IPS in nudita odzivni čas 3 ms, kar je v igričarskih krogih ravno tako pomemben podatek.

Delovnega pomnilnika je lahko največ 64 GB (DDR5, 4800 Mhz), medtem ko je disk SSD (PCIe Gen 4), katerega kapaciteta lahko naraste do 4 TB, v polju RAID 0. Posebna je še površinska plast, ki daje prenosniku kiberpank slog. Pri normalni svetlobi ima ohišje kovinsko teksturo, ki pa je videti zeleno in modro, če je osvetljeno z UV-svetlobo. Prenosnik ima pester nabor priključkov USB, priključek za žične slušalke, HDMI, priključek za domače žično omrežje, podpira brezžična vmesnika Wi-Fi 6E in Buetooth 5.2, štiri zvočnike ter ima vgrajeno baterijo s kapaciteto 90 Wh.

Prenosniki tipa 2-v-1 ROG Flow X16

Na prvi pogled je drugi prenosnik manj »nabit« z močjo, toda hkrati ne bi smeli pozabiti, da sodi v družino naprav Flow. Vendar je za razliko od obstoječih Flow X13 in Z13 Tablet, ki do polnega izraza prideta šele ob priklopu dokaj drage zunanje grafične enote, Flow X16 že popolnejši igričarski prenosnik. V tablico se prelevi potem, ko del s tipkovnico »zavrtite« naokrog. Vgrajen ima lahko procesor AMD Ryzen 9 (6900 H) in grafično kartico do Nvidia GeForce RTX 3070 Ti (do 125 vatov). Prav tako podpira priklop omenjene zunanje grafike. Posebnost tega dobrih 2 kilograma težkega procesorja je do 1100 cd/m2 svetel zaslon Nebula HDR. S tem imenom Asus oziroma ROG imenuje zaslone s tehnologije osvetlitve Mini LED. Na dotik občutljivi zaslon z diagonalo dobrih 40 cm (16 palcev) ločljivosti QHD ob razmerju 16:10 nudi 165-herčno osveževanje in odzivni čas 3 ms ter 512 območji lokalnega zatemnjevanja. Rezultat sta boljši dinamični razpon in višji kontrast. Druga možnost je zaslon klasične tehnologije IPS s podobnim osveževanjem in odzivnostjo. Delovnega pomnilnika je do 64 GB (DDR5 4800 MHz), disk SSD pa je lahko kapacitete do 2 TB (PCIe Gen 4).

Tudi ta prenosnik ima 4 zvočnike, ki podpirajo standard Dolby Atmos in zvok visoke razločljivosti, in za odtenek manj bogat nabor priključkov. Manjka priključek za domače omrežje, namesto tega je čitalnik pomnilniških kartic. Brezžično omrežje je podprto do standarda Wi-Fi 6. Baterija je ravno tako kapacitete 90 W in prenosnik ima kamero polne visoke razločljivosti s podporo za Windows Hello.

Avtor Marjan Kodelja
mm
Marjan se s tehnološkim novinarstvom ukvarja od leta 1997 in v tem času je videl že mnogo stvari, ki se nikoli niso uveljavile ali pa so imele kratek čas trajanja. Začel je pri računalniški reviji Moj mikro in ter 2000 postal njen urednik. Veliko kasneje je bil urednik naprej tednika Stop in nato še tednika Vklop, trenutno pa kruh služi s pisanjem tehnoloških člankov.
Marjan Kodelja - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.