The Witcher: Splačalo se je čakati! (#videonapovednik)
Marjan Kodelja 22. decembra 2021 ob 06:09

Henryju Cavillu je vloga Veščeca pisana na kožo. V njej se počuti celo bolje kot v kostumu jeklenega moža, pri čemer ni odveč, da je serija v drugi sezoni The Witcher po mojem mnenju celo za odtenek boljša.

Skakanje v času naprej in nazaj v prvi sezoni je dobro služilo namenu, a je bilo na trenutke nadležno in če niste ravno pretirano premišljevali, ste zlahka izgubili časovno nit. Odgovoriti je moralo na vprašanja, kako je Geralt iz Rivie (Cavill) postal mutiran »veščec«, Yennefer iz Vengerberga (Anya Chalotra) čarovnica, kdo je Cirilla »Ciri« (Freya Allan) in kakšni so odnosi med njimi.

Velja spomniti, kako se je zaključil osmi del prve sezone, saj je pomembno za razumevanje druge. Brez preobilja kvarnikov, ki niso na mestu. Geralt končno najde princeso Ciri, ki jo obljubil varovati, medtem ko se Yennefer na Sodden Hillu s somišljeniki zoperstavi vojski kraljestva Nilfgaardian. Čarovnijo so uporabljali vsi, zato je bilo žrtev veliko, a nobena stran ni prevladala. Dokler Yennefer ne uporabi ognjene čarovnije, med katero navidezno izgine. Animiran film The Witcher Nightmare of the Wolf izda še nekaj podrobnosti iz preteklosti, predvsem o šefu veščecev Vesemirju (Kim Bodnia). Nekaj likov v drugi sezoni je novih. Večji pomen dobijo vilinci, med katerimi do nekje izstopa čarovnica Francesca Findabair (Mecia Simson). Da bi svoj rod naredila za pomembnega, se pobrati s Fringillo Vigo (Mimî M. Khayisa), »sošolko« Yennefer, ki je prestopila na stran Nilfgaardiancev.

Prvi del druge sezone morda preveč spominja na zaplet iz Lepotice in zveri, čeprav je težko ločiti, kdo je zver in kdo lepotica, toda ker služi kot uvod in hitro spomin na pozabljeno, tega ne štejem kot slabost. Vrnil se je tudi specifičen humor. »Še dobro, da ste mi dali obleko, ker sem se zbala, da bo stara in umazana odkorakala stran« ali »smrdiš, da te še konj noče v tvoji bližini« (ni dobesedno, temveč pogovorno povzeto). Yennefer, kajpada se je gospodična vrnila, a ne tako, kot bi sama hodila, spet ljubko izgovarja »fuck«, ko jo karkoli preseneti. Geralt je še vedno sarkastičen, a ni več popolnoma brez vsakih čustev. Postaja preveč zaščitniški “fotr”. Sicer se zgodba druge sezone naslanja na romane The Last Wish (kolikor ni bilo uporabljeno v prvi sezoni), Blood of Elves in Time of Contempt poljskega avtorja Andrzeja Sapkowskega.

Knjižne predloge slovanskega avtorja imajo več kot dovolj vsebine za več sezon. Če bo Netflix zadržal vsestransko kakovost in bo zgodba prerasla erotične, humorne in vložke klanja pošasti (občasno človečke), v smeri politike, zarot in nasploh žlahtnih zapletov človeške družbe, potem bo primerjava z Igro prestolov več kot na mestu. Za zdaj še ni. Tudi ta ne bi dosegla kultnega statusa, če bi se vse vrtelo okoli belih hodcev, zmajev, posameznikov z nadnaravnimi sposobnostmi in obupne osme sezone.

Mutirani lovec na pošasti je kajpada opravičil svoj sloves in poželjive ženske poglede, toda to je izključno zasluga izklesane postave Cavilla. Moškim so namenjene občasni prizori pomanjkljivo oblečenih mladenk in plejada sekanja udov in nedefiniranih delov pošasti. Serijo odlikuje bogata produkcija, ki se kaže na vsakem koraku. Od podrobnosti oblačil igralcev do okolice, v katero so postavljeni, pa naj gre za mračno graščino ali zaraščen gozd. Tozadevno pride do izraza ultra visoka razločljivost in predvsem visok dinamični razpon, da so v temačni »fotografiji« povsod opazne podrobnosti. Takisto je primeren potek zgodbe, saj vam v nobenem trenutku pogled ne bo uhajal kam drugam. Napetost je stopnjevana od začetka do konca približno 50-minutne epizode, brez nepotrebnega dolgovezenja in gobezdavih dialogov. Jasno, če so vam všeč fantazijske serije, kajti v nasprotnem primeru se vam bo zgodba in nasploh dogajanje zdelo »čisto brez veze«.

Druga sezona ni brez napak. Postavila je temelje, da se zgodba razvije v epske razsežnosti in da Geralt dobi pomembnejšo vlogo in prevzame odgovornost za usodo življa v njegovem fantazijskem svetu. Morda ste pričakovali, da bo tako že v tej drugi sezoni, a ste se ušteli. Vsaj še eno bo treba počakati. Ampak ker je to še dokaj oddaljeno, je čas pred božičem in novim letom ravno pravšnji, za ogled vseh osmih delov v nekakšnem mini maratonu. Če vam je Veščec vsaj približno pri srcu, potlej ne boste razočarani. 

Kaj: Druga sezona fantazijske serije The Witcher.

Kje: Netflix (če ga nimaš, tvoj problem)

Ocena 4: Preprosto odlična serija v vseh elementih filmske produkcije. Vidi se, da ima Netflix denar!

Priporočljivo: Nasilje, pošasti, spolnost in grdo govorjenje. Kdor to sovraži ali ni primerno njegovim letom, naj zamiži.

Avtor Marjan Kodelja
mm
Marjan se s tehnološkim novinarstvom ukvarja od leta 1997 in v tem času je videl že mnogo stvari, ki se nikoli niso uveljavile ali pa so imele kratek čas trajanja. Začel je pri računalniški reviji Moj mikro in ter 2000 postal njen urednik. Veliko kasneje je bil urednik naprej tednika Stop in nato še tednika Vklop, trenutno pa kruh služi s pisanjem tehnoloških člankov.
Marjan Kodelja - prispevki
3 komentarji

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja