The Witcher Nightmare of the Wolf: Tudi brez Geralta je šov zanimiv! (#videonapovednik)
Marjan Kodelja 1. septembra 2021 ob 06:34

Risani film za ljubitelje sage o mutiranem lovcu na pošasti, da boste lažje pričakali drugo sezono igrane serije The Witcher!

Nekaj logike je v tem, da Netflix zadnje čase kot po tekočem traku predstavlja risanke oziroma anime, kot jih imenujejo. Ne zdi se mi, da tale ravno sodi mednje, prej med klasične animacijske dosežke zahodnih studiev, čeprav so risali Korejci. Dejstvo je, da so cenejše in jih je moč hitreje narediti. Dovolj je scenarij in vojska animatorjev podprta z zmogljivimi računalniki! Nobenega dogovarjanja z znanimi igralci, usklajevanja prostih terminov, iskanja primernih lokacij in nato še zapleti, ki jih prinese. Ampak potem ženske ne bi mogle vzdihovati, ko mišičasti lepotec, kot je Cavill, vstane iz kopeli. Vesemir ima vse njegove atribute in več kot to. Škoda, da je »narisan«.

Karkoli je povezano s franšizo, naj gre za knjige, igre ali serije, Geralt of Rivia vedno skoči ven in prevzame pozornost. Kot otrok nežno nastopi tudi v tej risanki, toda zlahka ga spregledate. Popolnoma nezanimivi je! Vsebina je namreč osredotočena na mentorja, ki je njegovo popolno nasprotje. Šarmanten, igriv in z občutkom za majhne stvari, ki delajo življenje zanimivejše. Toda če ne bi naredil, kar je, potem tudi Geralta ne bi bilo! Spoznali boste skrivnosti fantazijskega sveta, ne da bi se oddaljili od značilnosti serije. Kot vedno namreč zgodba skače v času sem ter tja. Od otroškega hlapčevanja Vesemirja pri bogati družini, srečanja s skrivnostnim lovcem na pošasti, odločitve, da sam jim pridruži na mračnem gradu Kaer Morhe in na koncu epskega boja, po kateri silom prilike prevzame odgovornost za naslednji rod. Obenem pa se razplete še njegova ljubezenska zgodba. Kako neznačilno za mutanta!

Česar do zdaj še niste videli, je brutalno urjenje otrok. Sirote vržejo v temno močvirje, kjer se na videz brez vsake možnosti in brez orožja zoperstavijo nadnaravnim silam. Redke preživele, nato podvržejo boleči alkimiji, ki jih ojača in okrepi čute, da postanejo mračni kot Geralt ali pa skrivajo bolečino, kot Vesemir. Pehajo se za denarjem, ljudje se jih bojijo in jih ne marajo, toda še bolj se bojijo pošasti. Uspešnost lovcev je hkrati njihova poguba, saj kot ribiči zaradi pretiranega ulova, ostajajo brez dela. Pri tem se ne razkrije samo njihov izvor, temveč tudi izvor pošasti, ki kajpada niso padle iz milega neba. Lovec in plen sta namreč še kako povezana.

Odločitev za animiran film ima tudi pozitivno plat. Mnogo lažje je pokazati nadnaravno moč Vesemirja, ko seklja gomilo pošasti, medtem ko že v naslednjem prizoru pokaže človeško plat. Brizganje krvi in naokoli leteči deli ljudi in pošasti pa je manj ostudno. Dejanja, ki se v igrani seriji videti težka in naporna, so v risanki igrivo lahka in dinamična, pri dovolj realističnem prikazu likov. Animatorjem je uspelo ujeti temačnost fantazijskega sveta ob prikazu političnih spletk, brutalnih dejanj in mišičastega moškega v kopeli – očitno zaščitni znak, ki ga ni mogoče spregledati. Močno priporočam, da si za film vzamete čas pred decembrom, ko se vrne Henry Cavill!

Kaj: Celovečerni risani film The Witcher: Nightmare of the Wolf

Kje: Netfix

Ocena 4: Ima vse, zaradi česar nam je bila igrana serija Witcher všeč. Razen Henryja Cavilla!

Priporočilo: Ni za gledalce z občutljivimi želodci. Obilje krvi in delov človeškega telesa.

Avtor Marjan Kodelja
mm
Marjan se s tehnološkim novinarstvom ukvarja od leta 1997 in v tem času je videl že mnogo stvari, ki se nikoli niso uveljavile ali pa so imele kratek čas trajanja. Začel je pri računalniški reviji Moj mikro in ter 2000 postal njen urednik. Veliko kasneje je bil urednik naprej tednika Stop in nato še tednika Vklop, trenutno pa kruh služi s pisanjem tehnoloških člankov.
Marjan Kodelja - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.