The Old Guard: Charlize Theron, nesmrtni svetilnik pohlepnega sveta!
Marjan Kodelja 19. avgusta 2020 ob 06:02

Mešanica Aeon Flux in Highlanderja z zelo banalno in nedomišljeno zgodbo o nesmrtnih superjunakih, ki presenečeni dojamejo, da so na svetu tudi močnejše sile.

Še dobro, da nesmrtna postane ameriška marinka, kot skala kost trdna moralna avtoriteta, ki reši starodavne, ko jih spreminjajo v poskusne zajčke, ponovno pa jim tudi prebudi smisel obstoja. Po stoletjih so namreč zamorjeni, saj jih je dotolklo, da so umrli vsi, ki so jih kadarkoli ljubili. Klasična dilema nesmrtnosti ali paravan, da se sprijaznimo s smrtnostjo. Kaj bi se vznemirjali, ko pa je alternativa hujša od smrti, medtem ko elite iščejo eliksir mladosti. Nič novega. Veliko osebnosti v človeški zgodovini je bilo obsedenih z večnim življenjem in čemu bi bilo zdaj drugače.

Žal pa je srčika predstavljena skozi zelo prozaično zgodbo. Direktor farmacevtskega podjetja, ki starodavne ujame, da bi jih preučil, to počne brez trohice apatije. V nekem trenutku celo pravi, da imajo nekaj, kar človeštvo potrebuje in on ima pravico to vzeti. Brez vsakega sramu ali spoštovanja nedotakljivosti človeškega življenja. Gre za denar, za pohlep in hrepenenje po moči. Merrick je torej negativec, ki mu je usojen predvidljiv konec, obenem pa prikazan kot osebnost, kakršnih v resničnosti naj ne bi bilo. Res? Mislite, da so direktorji globalnih korporacij človekoljubi, ki jih ne zanima le lasten uspeh in čim več denarja na bančnem računu. Pri doseganju tega cilja pa se večina ne ustavi, niti pred zakonom, kaj šele moralo. Človeško civilizacijo smo razvili do ravni, ko je le denar pomemben! V filmski zgodbi negativec na koncu spektakularno pade, vendar se še pred odjavno špico pojavi nov za vsak primer, če bo prvi film finančni dovolj uspešen za nadaljevanje.

Igralska zasedba je internacionalna, Belgijec, Italijan in Nizozemec poleg Američanov kajpada, od vseh pa je daleč največja “diva” Charlize Theron kot vodja skupine Andy. Njena vloga, pa tudi kako jo je igralka odigrala, malce spominja na vlogo v filmu Aeon Flux. Vodja polna dvomov in grenkih življenjskih izkušenj, ki pa jih nerada pokaže. Ima sicer moralni kompas, ki se še okrepi, ko v njeno življenje stopi Nile Freeman (Kiki Layne), po dolgih stoletjih nova nesmrtna moč. Dobršen del filma spremljajo njeno uvajanje, nato pa je ona tista, ki potegne utrujeni voz naprej. Danes izveš, da si v bistvu nesmrten, jutri pa ti je že vse jasno. V življenjske podrobnosti film pač ne posega. Sicer pa bolj kot igralsko znanje pridejo do izraza akcijski prizori – mešanica streljanja in uporabe več stoletji starega hladnega orožja. Na koncu je mrtvih ogromno, kdo bi štel. Andy je Aeon Flux, ki natančno ve, kaj je, spomni se svojega dolgega življenja, sicer noče izdati starosti, je mojstrica borbe brez in z orožjem, želi pomagati ljudem, le smisel obstoja je nekje vmes pozabila. A ne skrbite, spet ga bo našla.  

Kot vsak akcijski film tudi ta subtilno prikazuje pravičnost ljudstva in njegovo moč, da premaga negativce, ki so vedno del človeške družbe. Bomo videli, eden, ki se ne loči veliko od Merricka ravnokar sedi v Beli hiši. Kljub banalni zgodbi na ravni srednješolskega eseja pa ne morete mimo dejstva, da znajo snemati filme. Vse od igralske zasedbe, scenografije in akcijskih prizorov je na dovolj visoki ravni, da je film prebavljiv. Pa čeprav sem med njim večerjal, pospravil posodo in si umil zobe, ne da bi karkoli pomembnega zamudil. Jasno začrtana zgodba brez presenečenj in odklonov, to namreč dovoljuje. Globljega sporočila pa nikar ne iščite, ker ga ni!

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

The Old Guard naj bi bil trenutno hit na Netflixu, kar me pravzaprav niti malo ne preseneča. Zaradi zaprtih kinematografov in odpovedanih premier filmskih uspešnic smo odvisni od ponudbe storitev pretočnega videa, kajti televizijski programi nudijo več ali manj ponovitve ponovitev. Lahko tudi služi za fino demonstracijo novega TV-ja in zvočnega sistema (Dolby Vision in Dolby Atmos). Po drugi strani pa ne bo niti večje škode, če film preskočite in dve uri, kolikor traja, počnete kaj pametnejšega. Gledate v steno, razmišljate, kaj bo za večerjo, štejete utrinke na nočnem nebu ali kaj podobnega. 

  • Kaj: The Old Guard
  • Kje: Netflix
  • Ocena: 2 (ker je zgodba tako površinska in nedomišljena, da jo boste hitro pozabili).
Avtor Marjan Kodelja
mm
Marjan se s tehnološkim novinarstvom ukvarja od leta 1997 in v tem času je videl že mnogo stvari, ki se nikoli niso uveljavile ali pa so imele kratek čas trajanja. Začel je pri računalniški reviji Moj mikro in ter 2000 postal njen urednik. Veliko kasneje je bil urednik naprej tednika Stop in nato še tednika Vklop, trenutno pa kruh služi s pisanjem tehnoloških člankov.
Marjan Kodelja - prispevki
2 komentarja

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja