Nemogoče (The Nevers): Daljša je predigra, bolj mokra je muca!!! (#kvarniki)
Marjan Kodelja 26. maja 2021 ob 06:28

Kdor ne razume naslova, je premlad. Toda bistvo je to, da so me pisci po prvih šestih epizodah podaljšanega uvoda in predvsem po zadnji epizodi, ki vse obrne na glavo, pustili nepotešenega in polnega pričakovanj. Muči pa me, da naslednjih šest sploh še niso začeli snemati. Dragi moji, načakali se bomo.

Do zdaj nisem kaj pride pisal kvarnikov, zatorej želim vsem, ki serije niso gledali in jo nameravajo, nasvidenje. Prosim vas, nikar ne berite naprej. Oropal bi vas zadovoljstva ob vprašalnicah, »kaj«, »kako«, čemu« in v začetku zadnje epizode: »Kaj za vraga je to? Gledam pravo serijo ali so se zmotili in predvajajo nekaj popolnoma drugega?« Morda katero od bolj čudnih epizod serije Farscape, kajti cinizem vojne naveličane vojakinje Stripe me je spomnil na Aeryn Sun. Ali pa je kriva avstralska igralka Claudia Black, saj mi je njen tedanji lik ostal v spominu. Mnogo bolj kot kasneje Vala Mal Doran v zadnjih sezonah Zvezdnih vrat. Čeravno tudi tam ni bila slaba!  

V oceni serije sem zapisal, da je zgodba povezana z obiskom Nezemljanov ali časovnimi potniki iz prihodnosti. Na karkoli bi stavil, bi stavo dobil. Oboje je res. Galanthi so obiskali Zemljo v prihodnosti in zanetili morijo med njihovimi privrženci v koaliciji planetarne obrambe (PDC), ki verjamejo, da jim bodo na videz prijazna bitja pomagala, in nasprotniki iz sekte svobodnega življenja, verskimi fanatiki, ki se jih na vse kriplje želijo znebiti. Tudi tako, da mečejo atomske bombe na postojanke, kjer ti živijo, in kjer so portali, skozi katere so prišli. Popolna polarizacija družbe na ideološki osnovi. Srčno upam, da ne gremo po tej poti, kajti ne bo se dobro končalo. Ko ostane samo še en Galanthi, ta odpre portal v preteklost, da prestavi sebe in duše nekaj ljudi v viktorijanski London. Vojna v prihodnosti je namreč uničila planet in edina rešitev je preprečiti, da bi se sploh začela.

Eden boljši izdelkov HBO-ja, zato je odlično, da je na voljo s podnapisi tako na programu HBO, kot v njihovi pretočni storitvi HBO Go!

Šele v šesti epizodi postane to jasno. Bilo bi vseeno, če bi bila prva in bi se že v naslednjih ukvarjali z nadaljevanjem, na katero moramo zdaj čakati. Vendar potem se ne bi počutili, kot smo. Verjamem namreč, da je gledanost druge polovice prve sezone zagotovljena, nevažno kdaj bo na voljo. Torej. Življenja naveličana Molly (Amalia) True skoči v reko in umre, da se v njeno telo naseli duh Zephyr Alexis Navine oziroma Stripe iz prihodnosti. Cinična in naveličana se vendarle poda na pot izpolnitve naloge skupaj z dotaknjenimi (izbranimi), ki jih je zbrala okoli sebe. Kogar so se v prihodnosti dotaknile spore Galanthija, so se mu izboljšale čutne zaznave, medtem ko so dotaknjeni v preteklosti dobili nadnaravne sposobnosti. Kajpada, ko pa jih bodo potrebovali med epskim spopadom, ki se nakazuje.

Ko to izveste, postanejo jasnejši namigi v prvih petih epizodah. Na primer, ko Amalia zabrusi Kralju beračev, »udari, to ni moj obraz«, ali ko ji lord Massen pove, da je bila vse življenje vojakinja. Zna biti, da je tudi on iz prihodnosti, verjetno major Greenbone iz frakcije »svobodnega življenja«. V viziji, ko najde pod površjem skritega Galanthija, ji ta zastavi retorično vprašanje. »Misliš, da sem pripeljal samo tebe?« Nekateri liki ostanejo za tančico skrivnosti. Da med čakanjem v miru razmislimo, kdo so Lavinia Bidlow, Maladie (prej Sarah), Edmund Hague in nenazadnje čisto vsak od dotaknjenih. Neoziraje na kateri strani so in kaj je pravzaprav njihova misija. Takisto še vedno (skoraj) ničesar ne vemo o Nezemljanih. Niti tega ne, kakšne namene imajo in zakaj so prišli na Zemljo. Zgodbe še zlepa ne bo konec!

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Serije je polna elementov, ki smo jih že videli. Časovno potovanje v funkciji poprave zgodovine (Terminator), skrivnostni Nezemljani (Kolonija, Padlo nebo), posamezniki z nadnaravnimi močmi (Marvelovo in DC-jevo vesolje), fantazija v viktorijanskem Londonu (Penny Dreadful) in boj med ideološko nasprotnimi frakcijami (Volčja vzgoja). Toda ker so povezave nežne, trdim, da gre za unikatno idejo. Dejal sem, da obeta. Zdaj to samo še potrjujem. Bili so deli, ko sem zehal in so se mi zdeli nepotrebni, vendar kot celota je serija »štimala«. Naj bo enako z nadaljevanjem.

Avtor Marjan Kodelja
mm
Marjan se s tehnološkim novinarstvom ukvarja od leta 1997 in v tem času je videl že mnogo stvari, ki se nikoli niso uveljavile ali pa so imele kratek čas trajanja. Začel je pri računalniški reviji Moj mikro in ter 2000 postal njen urednik. Veliko kasneje je bil urednik naprej tednika Stop in nato še tednika Vklop, trenutno pa kruh služi s pisanjem tehnoloških člankov.
Marjan Kodelja - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.