Televizorji Philips za prvo polovico 2021 – Mini LED za velike diagonale in (končno!) HDMI 2.1
Matjaž Ropret 30. januarja 2021 ob 06:41

Podjetje TP Vision je predstavilo ključne modele televizorjev znamke Philips, ki bodo v prodajo prišli v prvi polovici leta. Podobno kot v LG-ju in Samsungu in Samsungu so se odločili za vpeljavo tehnologije mini LED, vendar izključno za večje diagonale (65 in 75 palcev). Pomembna novost pa je tudi popolna podpora za priključke HDMI 2.1 pri vseh tokrat predstavljenih novincih. Mimogrede – številka 6 na koncu oznak posameznih modelov pove, da gre za letnik 2021. Lanski modeli so se končali s številko 5, predlanski s 4 in tako nazaj.

OLED806

Pri televizorjih Philips je bil v zadnjih letih poudarek na tehnologiji OLED in ti modeli so tudi dobivali dobre ocene na testih. Obdelava slike s procesorjem P5, ki gre z letom 2021 že v peto generacijo, in osvetlitev ozadja Ambilight dajeta edinstveno noto. Težko trdimo, da so ti OLED-i boljši od drugih, kajti tu povsem velja, da imajo vsake oči svojega malarja, objektivno so v nekaterih pogledih pred in v drugih za konkurenco, ki sicer uporablja enake (LG-jeve) zaslone z belimi organskimi diodami za izvor svetlobe. Problem te tehnologijo pa so še vedno visoke cene in tudi možnost, da se slika »zapeče«, čeprav proizvajalci uporabljajo vrsto trikov, ki to v pretežni meri uspešno preprečujejo. Predvsem večje diagonale še dodatno podražijo OLED-e v primerjavi s televizorji z zasloni LCD, zato tam lahko pride v poštev mini LED. V TP Visionu so se tako odločili, da bodo to tehnologijo uporabili za zaslonski diagonali 65 in 75 palcev in trdijo, da bodo televizorji s sliko, kakršne pri modelih Philips z zasloni LCD še ni bilo, cenovno še vedno dosegljivi širšemu krogu kupcev.

Serijo mini LED bosta za zdaj obsegala modela PML9506 in PML9636 (ali MUS9506 in MUS9636, ni povsem jasno), kot rečeno v velikostih 65 in 75 palcev (164 in 190 cm). V skoraj vsem bosta enaka, razlika bo le v tem, da bo 9636 imel integrirano zvočno letev Bowers & Wilkins. Tako, kot smo jo lani že srečali pri modelu OLED935. Zaslon bo imel 1024 con z miniaturnimi svečimi diodami, ki jih bo lahko slikovni procesor posamično vklapljal in izklapljal. S tem bo mogoče doseči svetlejše barve in temnejše črnine. V TP Visionu obljubljajo do 1500 kandel maksimalne svetilnosti, 95-odstotno pokritost barvnega spektra DCI-P3 in zelo dobro obvladovanje hitrih prehodov. Za sliko bo skrbela peta generacija procesorja P5, tokrat s še naprednejšo umetno inteligenco. Ta bo prepoznavala še dodatne scene in na osnovi tega izboljševala sliko, tokrat bo premogla tudi filmski način.

Pomembno je, da bosta oba in tudi vsi ostali napovedani modeli imeli po dva priključka HDMI 2.1 s polno funkcionalnostjo. To pomeni pasovno širino 48 Gb/s, spremenljivo hitrost osveževanja od 48 do 120 Hz, podporo za protokol FreeSync Premium Pro, ki skrbi za usklajenost grafične kartice in zaslona pri frekvenci osveževanja, napredno prikazovanje slike HDR z načinom HGiG, prenos zvoka po protokolu eARC (na enem od priključkov) in samodejno nastavljanje kratkega zakasnitvenega časa. Televizorji podpirajo vse glavne načine HDR, vključno z Dolby Vision in HDR 10+ ter njegovo najnovejšo izpeljanko HDR 10+ Adaptive. Pri zvoku pa Dolby Atmos in DTS Play-Fi. Ambilight je tokrat štiristranski in tako poskrbi za popolno obkroženost zaslona s svetlobo, ki barvno ustreza ali sliki ali zvoku. Ti televizorji naj bi bili na voljo nekje na začetku poletja.

Na OLED kljub temu niso pozabili, kajti napovedali so model OLED806 v največ diagonalah doslej. Naprodaj bo namreč v velikostih 121 cm (48 palcev, kar je novost), 139 cm (55 palcev), 164 cm (65 palcev) in 195 cm (77 palcev). Zraven bo še izvedenka OLED856, ki bo namesto zdaj že uveljavljenih nizkih nogic ob strani, tokrat v dvojnem odtenku, imela sredinski podstavek z dovolj višine, da bo mogoče spredaj imeti še zvočno letev. Bo pa ta model na voljo zgolj v 55- in 65-palčni diagonali. Tudi tu bodo nekatere lastnosti enake, denimo peta generacija procesorja P5, štiristranski Ambilight, dva priključka HDMI 2.1 in osveževanje do 120 Hz, podpora za vse načine HDR in Android TV 10 s 16 GB prostora za aplikacije in ostalo. V TP Visionu se še niso odločili za prehod na platformo Google TV, kakršno ima naprava Chromecast z Google TV. Iskreno povedano je bolje, če čim dlje odlašajo s to potezo.

OLED806

Od bolj »običajnih« televizorjev bo PUS9206 (139 in 164 cm) znova ponudil zaslon s 100-herčnim osveževanjem, ki ga med Philipsi v zadnjem času (zunaj sveta OLED) nismo srečevali. Ta model bo imel tudi neposredno osvetlitev, ne od strani, s posamičnimi conami. Vendar bo teh seveda manj kot pri tehnologiji mini LED in diode bodo običajne. P5, HDMI 2.1, štiristranski Ambilight, Dolby Vision in Android 10 z enako strojno osnovo ostajajo tudi tu.

PUS9206

Še malce nižje pa je PUS8506, ki bo na voljo vse od 109 cm (43 palcev) pa do 190 cm (75 palcev). Tudi pri tem modelu gre za neposredno osvetlitev in posamično zatemnjevanje (Micro Dimming), zaslon pa ima 50-herčno osveževanje. Razen tristranskega Ambilighta so ostale lastnosti zelo podobne kot pri dražjih modelih. Tako OLED-i kot LCD-ji, ki niso mini LED, prihajajo v trgovine od aprila naprej.  

PUS8506
Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja