Televizor Samsung Q7FNA: Kdo koga »farba« s ceno?
Marjan Kodelja 22. oktobra 2018 ob 06:51

Ni najdražji Samsungov televizor iz »linije« z reklamnim nazivom QLED in če me vprašate, koliko stane, potem vam pri najboljših močeh ne morem pomagati. Bigbang na spletu zahteva debelo prek dveh tisočakov, Harvey Norman tisočaka in pol, pri čemer že dolgo opozarja, da gre za razprodajo zadnjih kosov, ceneje.si pa prikaže dve ponudbi za dobrega tisočaka. Popolna zmeda, ki si je Samsung ne bi smel privoščiti. Kako naj kupec, ki se odloča za nakup televizorjev tega proizvajalca sploh ve, koliko so dejansko vredni? Da je še huje, Samsung na trgih Evropske unije nima poenotenih oznak za enake modele, zato gre morda tudi v tem primeru za različne, česar potrošnik ne po slikah, ne po oznaki, enostavno ne more vedeti. Nekaj odstotkov različne cene so normalne, saj se prodajalci borijo za vsakega kupca posebej, a tisoč evrov razlike … To tudi onemogoča oceno za razmerje med ceno in kakovostjo, saj je ta odlična, če gre za tisoč evrov vreden televizor, a pade na dobro (ali še manj), če stane dva tisočaka.

Samsung Q9FN velja za vrh ponudbe televizorjev QLED, s katerimi želi Samsung dokazati, da so lahko tudi LCD-televizorji enakovredni oziroma po njegovo celo boljši od televizorjev OLED. Kar ni res in čeprav imajo njegovi televizorji dobro do odlično kakovost slike, po mojem mnenju prihodnost vseeno leži v zaslonih, kjer je vsaka pika svoj izvor svetlobe. Televizorji Q7FN so veliko podedovali od močnejšega »brata«, a ne vse. Predvsem je manj zmogljiva tehnologija lokalne zatemnitve, katere delovanje se odraža v tem, kako črna je lahko vsaka pika.

Tanek in minimalistični dizajn

Televizor mora biti čim tanjši in imeti ozke robove okoli zaslona, ker menim, da je njegovo edino pravo mesto na zidu. Ne na podstavku in še manj v niši dnevno sobnih omaric. Mimogrede. Odločanje o diagonali televizorja na podlagi velikosti niše je največja napaka, ki jo kupec lahko stori. Tega si pač v dobi televizorjev razločljivosti 4K ne more privoščiti.

Q7FN je relativno tanek in povsod enako »debel«. Ne razumem namreč prednosti, da je zgoraj tanek, da se skoraj vidi skozi, spodaj, kjer je elektronika, pa nekajkrat debelejši. Odločitev, ki jo je Samsung sklenil že pred časom, da je elektronika v škatli, ki jo skrijemo tam, kjer imamo priključke, televizor pa obesimo, kamor se nam zdi, se mi zdi dobra. Pohvalno pa je, da do zaslona vodi res en sam tanek in zaradi barve dokaj nevpadljiv kabel, preko katerega dobi tudi elektriko. Vem, da je naslednje popolnoma nepomembno, vendar mi ni všeč plastika, iz katere je narejeno ohišje. Videti je namreč kot naguban »karton«. A kot pravim, kdo pa gleda televizor od zadaj?

Rob okoli zaslona je srebrn in tanek, kar morda še bolj kot pri gledanju televizijskih vsebin, pride do izraza, če imamo vključen »ohranjevalnik zaslona« (ambientalni način), ki porabi malo energije. Drugače te funkcije na znam imenovati. Ko televizorje ne uporabljamo, lahko prikazuje uro, ali grafiko, je pa še nekaj možnosti, kaj je ta čas na zaslonu, čeprav je izbor siromašen.

Samsung QE55Q7FNA
  • IZGLED IN PRIKLJUČKI
  • KAKOVOST ZASLONA IN SLIKE
  • PROGRAMSKA OPREMA IN DODATNE FUNKCIONALNOSTI
  • CENA
3.8

Naj kupim?

Odkrito povedano – televizor ni slab in bi ga z veseljem imel doma, sicer deset palcev večji model, ampak le, če je njegova cena okoli tisočaka. Pri tolikšni ponudbi dobrih televizorjev na trgu, sta dva tisočaka zanj preveč.

Pričakovano dobro slika

Realno gledano bi bilo malce čudno, če televizor te ravni ne bi bil sposoben prikazati vsak solidne, če ne že odlične slike razločljivosti 4K visokega dinamičnega razpona. Q7FN podpira standarde HDR10, HLG in HDR10+, ne pa tudi Dolby Vison. To žal pomeni, da bo večina originalnih Netflixovih serij prikazana v standardnem HDR-ju. Ker je panel tehnologije VA, je vidni kot ožji. Naj bo jasno, to ne pomeni, da moramo sedeti neposredno pred televizorjem, le da slika ni najbolj optimalna, pri zelo ostrem kotu (gledanje od strani). Svetilnost naj bi bila lahko v razponu med 1400 in 1600 kandelami (na kvadratni meter). V meritve ne bom posegal, upam pa si podati opisno oceno. Zaslon je dovolj svetel tudi v dnevni svetlobi, vsebina HDR pa je prikazana solidno. Kakor koli. Tisoč kandel je najmanj, kar naj bil televizor HDR omogočal in Q7FN to presega, kar pomeni, da ni nikakršnih težav pri gledanju vsebin podnevi, kontrastno razmerje pa tudi ni slabo. Nekaj podobnega lahko trdim tudi za barve, kajti prikaz barv in svetilnost sta posledica »kvantnih točk« iz katerih je svetlobno telo ob strani panela.

Zadnje časa opažam boljše delovanje algoritmov« za pretvorbo vsebin nižje ločljivosti v ločljivost zaslona, kar se najbolj pozna med gledanjem televizijskih programov v standardni ločljivosti. Rezultat je »predelana« slika z zalo malo digitalnega šuma. Je pa ta še vedno opazen. Praktično je to dokaj lahko opisno razložiti. Če sedimo relativno blizu tako velikemu televizorju (55 palcev oziroma 138 cm), na primer med metrom in pol ter dvema metroma, nas »oči ne bolijo« zaradi razmazane slike nekaterih naših televizijskih programov. Podobno velja tudi za pretvorbo slike iz standardnega v visoki dinamični razpon. Način HDR+ namreč zelo očitno izboljša tudi barve in kontrast vsebin v standardni in HD-razločljivosti.

Nadpovprečno dober zvok

Sprijaznili smo se, da zvočniki televizorja niso najboljši, kar običajno zahteva nakup zvočne letve. Pri tem televizorju pa to ni nujno, razen če si zaguštate prostorski zvok, ki ga pač le dva zvočnika ne morete pričarati. Q7FN analizira avdio signal ter prilagaja reprodukcijo zvoka vsebini na zaslonu. Pa tudi drugače je zvok dovolj glasen, pri višjih glasnostih pa v njem ni zaznati popačenj. Nobene bojazni ni, da bi hrup okolice preglasil zvok televizorja.

Sklepna beseda: Q7FN ni najboljši letošnji Samsungov televizor, ta čas je rezervirana za model Q9FN. Po drugi strani pa zna prikazati nadpovprečno svetlo sliko lepih barv, standardne nastavitve so se mi zdele boljše od dinamičnih, kjer vse skupaj preveč bodo v oči, to pa se nekoliko izgubi, če na televizor gledamo od strani več kot 30 stopinj od središčnega pogleda. Po drugi strani pa tudi dokaj veliko nudi. Ambientalni način, televizor samodejno prepozna, ko signal dobiva od igralnih konzol ter prikaz sliko primerno prilagodi ter solidno sposobnost prilagajanja vsebin ločljivosti zaslona.

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

 

Hvalimo:

  • Lep na oko in minimalistični dizajn
  • Dobra natančnost prikazanih barv
  • Dober tudi pri uporabi ob dnevni svetlobi

Grajamo:

  • Ne najboljša zaslonska tehnologija (VA z osvetlitvijo ob strani)
  • Manjši vidni kot
  • Nekaj manjših težav pri hitro premikajočih kadrih.
Avtor Marjan Kodelja
mm
Marjan se s tehnološkim novinarstvom ukvarja od leta 1997 in v tem času je videl že mnogo stvari, ki se nikoli niso uveljavile ali pa so imele kratek čas trajanja. Začel je pri računalniški reviji Moj mikro in ter 2000 postal njen urednik. Veliko kasneje je bil urednik naprej tednika Stop in nato še tednika Vklop, trenutno pa kruh služi s pisanjem tehnoloških člankov.
Marjan Kodelja - prispevki