Telemachu ne manjka ambicij in optimizma
Matjaž Ropret 23. julija 2018 ob 10:12

V poletnem zatišju, ko se operaterji prej kot na osnovno dejavnost osredotočajo na dodatne stave, denimo zdravstvene storitve ali pametni dom, je Telemach pričakal polmilijontega uporabnika mobilne telefonije in ob tem za nove vezave prepolovil cene ter razkril nekaj načrtov za naprej.

Predsednik uprave Telemacha Adrian Ježina je poudaril, da je to šele prvih pol milijona uporabnikov in da se tu nikakor ne nameravajo ustaviti. Za primerjavo – A1 ima nekaj več kot 700 tisoč uporabnikov mobilne telefonije, Telekom Slovenije pa precej čez milijon. Ostali so z nekaj deset tisočimi (največ T-2, sledijo pa Bob, Izi, ki pa ni več samostojen, HoT in drugi) pravi palčki v primerjavi s tremi vodilnimi. A vendarle vedno znova poslušamo, da je v Sloveniji prostora za dva infrastrukturna operaterja. Pa tudi, da bo zelo verjetno 5G zadnja generacija mobilne tehnologije, ko bodo ponudniki gradili več omrežij.

Ježina je sicer prepričan, da bolj kot tehnologija šteje uporabniška izkušnja. Ne samo glede infrastrukture, ampak tudi glede trgovin, priklopa in popravil, klicnega centra in tako naprej. Po njegovih trditvah mobilno omrežje Telemacha morda zaostaja za ostalima dvema po številkah, ne pa po tem, kar uporabniki izkusijo. Manjše je – za zdaj – število baznih postaj in hitrosti na testih (Akos test ali Speedtest) so nižje, toda če bi primerjali, kako se nalagajo vsebine med običajno uporabo (Youtube, družabna omrežja, mobilna TV, itd) so po trditvah Telemachovega direktorja že pred konkurentoma. S konstantno gradnjo novih baznih postaj pa ju nameravajo ujeti tudi številčno. Medtem ko fiksno (kabelsko) omrežje nadgrajujejo na standard DOCSIS 3.1 ter povečujejo km optike. Tako vsako leto v omrežje investirajo nekaj deset milijonov evrov.

Pri mobilni telefoniji so bili prvi, tako članica uprave Ditka Maučec, ki so ponudili enostavne naročniške pakete z veliko prenosa podatkov. In kot prvi so količine gigabajtov tudi ekstremno povečali. Zdaj lahko do konca avgusta vsi, ki bodo sklenili novo dvoletno vezavo, za prvo leto plačujejo polovično naročnino. Za nakup telefona in vezavo se odloči približno 60 odstotkov naročnikov. Paketi pa ostajajo enaki, saj po besedah Telemachove predstavnice ni razlogov za spreminjanje. Precej stavijo na storitvi Unifi in Unifi Travel, ki omogočata priklop na brezžična omrežja. Dnevno se na te točke Wi-Fi priključi približno desetina Telemachovih uporabnikov.

Operater je še naprej uspešen pri prepričevanju fiksnih naročnikov, naj se odločijo še za mobilno telefonijo. Zato je tudi osredotočen na »četverno« ponudbo in ne razmišlja, da bi posamezne storitve, denimo fiksni internet, na atraktiven način ponudil samostojno. »Naša ponudba je v osnovi paketne, povpraševanja in potrebe po samostojnem dostopu do interneta med domačimi uporabniki ni,« odgovarja Ditka Maučec. Vseeno pa precejšen poudarek v zadnjem letu dajejo spletni storitvi EON, ta po mnenju Adriana Ježine predstavlja prihodnost. Operaterju omogoča, da dodaja vsebine in tudi nekoliko eksperimentira, gledalcem pa daje možnost, da so jim povsod (vsaj znotraj EU) na voljo programi, serije in filmi iz domače dnevne sobe. Doslej sicer še nismo doživeli, da bi Telemach vsaj skozi EON ponudil karkoli s sliko 4K. Na vprašanje, kdaj se lahko nadejamo česa takega, odgovarjajo, da kmalu. »Takoj, ko nam bo dobavitelj ponudil tovrstne vsebine.« Medtem v programski shemi prva mesta še vedno zasedajo programi v standardni razločljivosti (SD), a to bi se utegnilo prav tako v doglednem času spremeniti. V operaterju resda pravijo, da bosta SD in HD še dolgo sobivala in da nekateri gledalci sploh še niso pripravljeni na HD, vseeno pa naj bi iskali način, kako čim manj »boleče« obrniti razpored ter bolj poudariti programe HD.

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

 

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
6 komentarjev
  • “V operaterju resda pravijo, da bosta SD in HD še dolgo sobivala in da nekateri gledalci sploh še niso pripravljeni na HD, vseeno pa naj bi iskali način, kako čim manj »boleče« obrniti razpored ter bolj poudariti programe HD.”
    V kakšnem smislu po njihovo nekateri gledalci sploh še niso pripravljeni na HD ?

    Kako dolgo pa bosta SD in HD sobivala pa je odvisno od operaterja.

    Kako dolgo pa bo imel Telemach še analogno kabelsko ?

  • Kar se tiče mobilne telefonije je A1 veliko boljša, Telekom pa malce za njimi. Telemach ima katastrofalen slab prenos podatkov izven mestnih središč. O kakšnem mobilnem surfanju izven pokritih urbanih središč lahko uporabniki Telemacha samo sanjajo, enako velja za MMS.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja