Telemachovi popusti za tri- in štiričlanske družine
Matjaž Ropret 17. septembra 2019 ob 06:31

Večkrat smo operaterje spraševali, če razmišljajo o kakšni družinski ponudbi pri mobilni telefoniji. Toda kaj dosti več kot dodatnih kartic SIM k nosilnemu naročniškemu razmerju nismo dobili. Bitka za uporabnike, še posebej za preprečevanje njihovega odliva, pa prinaša vedno nove poskuse in tak je najnovejši Telemachov, ki gre prav v sem družinskih popustov.

Doslej je Telemach ponujal dve možnosti zniževanja stroškov pri mobilni telefoniji. Naročniki na fiksne storitve pri tem operaterju so deležni za evro in pol ali dva evra nižje mesečne naročnine na mobilnem delu, mogoča pa je tudi v uvodu omenjena druga kartica SIM pri posamezni naročnini, ki črpa iz istih količin. Te možnosti pri preračunavanju cen nove ponudbe ne gre zanemariti, zato se do nje še vrnemo. Bistvo družinskega združevanja pa je v postopnem zniževanju mesečnega stroška za vsakega posameznega »člana«.

V Telemachu navajajo raziskavo Agencije za komunikacijska omrežja in storitve, ki je lani jeseni ugotovila, da imajo slovenska gospodinjstva povprečno po 2,3 naročnini na mobilno telefonijo. Povprečno plačujejo po 17 evrov mesečno na uporabnika, raje pa bi manj kot 15 evrov (kdo pa ne bi plačeval manj od trenutnih stroškov?), natančneje bi »povprečnemu« vprašanemu ustrezna cena za storitve mobilne telefonije zdela 14 evrov in pol. V družinski ponudbi se lahko povežejo največ štirje člani iste družine. Niti ni nujno, da so sploh v sorodu oz. kakor koli povezani, samo na isti naslov stalnega prebivališča morajo imeti. Več jih je, večji je popust za vsakega. Naročniški paketi so enaki, kot jih že poznamo, z enako vsebino. Pri paketu Več je pri dveh uporabnikih evro in pol popusta, pri vsakem naslednjem pa še dodatnega pol evra. Za paket Še več gre od dveh do štirih evrov znižanja, pri paketu Največ pa od dveh do šestih evrov. Če uporabimo tabelo s končnimi cenami, to izgleda takole:

  Več Še več Največ
1 član 7,5 € 17 € 22 €
2 člana 6 € 15 € 20 €
3 člani 5,5 € 14 € 18 €
4 člani 5 € 13 € 16 €

Vsak od članov te »družine« ima tisto ceno, ki velja za skupno število povezanih naročnikov. Če bi torej štirje uporabniki na istem naslovu imeli vsi paket Največ, bi vsak od njih (ali pa oče na skupni položnici) na mesec plačeval po šest evrov na mesec manj, ali kot izpostavljajo v Telemachu, 288 evrov prihranka na leto. Zadeva se pravzaprav izplača šele, ko so povezani vsaj trije ali za nenaročnike na Telemachove fiksne storitve, kajti za dva uporabnika, ki sta v hiši oz. stanovanju s fiksno naročnino že tisti popust prinese enake cene. Tu pa pridemo še do možnosti »druga kartica SIM«. Če vzamemo, da imajo štirje vsak svojo naročnino na paket Največ (in so povezan), to znese 64 evrov na mesec. Enak je tudi znesek z dvema naročninama in dvema dodatnima kartica. Za fiksne naročnike bi bila taka kombinacija še celo štiri evre cenejša. Podobno je taka možnost za nekaj evrov cenejša tudi pri kakšni drugi kombinaciji. Razlika je zgolj v tem, da tista dodatna uporabnika izkoriščata iste količine kot nosilni naročnik, kar niti ne bi smel biti problem, kajti večina je neomejenega, pa tudi gigabajtov bi morali biti dovolj. In pa nakupa telefona s »subvencijo« za dodatne številke ni. Sicer pa so pri povezovanju cene za telefone enake, kot za naročnike, ki za pakete plačujejo polno cena. Je pa v vsakem primeru za pridobitev družinskih popustov obvezna dvoletna vezava, znižane cene pa ostanejo tudi po izteku vezave.

Tovrstne ponudbe lahko znižajo operaterjev povprečen prihodek na uporabnika in če zaradi nižjih cen ne pride dovolj naročnikov, so tudi skupni prihodki na koncu četrtletja oz. leta lahko nižji. Vendar v Telemachu predvsem računajo na manjši odliv uporabnik – tega so v zadnjem letu že uspeli opazno znižati -, vsaj delno zagotovo tudi zaradi novih vezav. In kot pravi direktor Adrian Ježina, so svoj cilj dosegli, če so uporabniki tako zadovoljni s storitvijo in ceno, da jih oglasi za mobilno telefonijo sploh ne ganejo več.  

Naslovna fotografija: Deposit Photos

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
1 komentar
  • Delni nateg, imo. Zaradi neupoštevanja 2 evrskega popusta za naročnike stacionarnih storitev.

    Hofer, Bob in T-2 so še vedno cca 30% cenejši…

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.