Telemachov EON Connect poskrbi za nadzor nad domačim omrežjem
Matjaž Ropret 10. marca 2021 ob 13:05

Telemachovim naročnikom je od tega tedna na voljo aplikacija EON Connect, ki so jo napovedali pred približno mesecem in po besedah podjetja omogoča »upravljanje in popoln nadzor nad hišnim internetom.« Razvili so jo znotraj inovacijskega centra United Cloud, ki skrbi tudi za storitev pretočnega videa EON in ostale oblačne ponudbe tega operaterja. In vsekakor predstavlja napredek pri upravljanju z modemom oz. usmerjevalnikom za manj vešče uporabnike (takih pa je verjetno velika večina).

Aplikacija omogoča, da uporabniki na mobilni napravi kadarkoli in od kjerkoli upravljajo domače žično in brezžično omrežje ter naprave v teh omrežjih. Prinaša t. i. starševski nadzor, saj lahko starši otrokom omejijo dostop do družabnih omrežij ali določenih kategorij vsebin, ki se jim zdijo neprimerne, nastavijo čas spanja ali v danem trenutku ustavijo oziroma začasno prekinejo internetni dostop na kateri koli napravi ali profilu. Poleg tega je mogoče enostavno preverjati, katere naprave so povezane, ustvariti ločeno brezžično omrežje za goste in z enim samim klikom lahko uporabniki »optimizirajo svoje omrežje Wi-Fi in tako zagotovijo najboljšo internetno zmogljivost v svojem domu.«

Aplikacija je na voljo v tržnicah App Gallery, App Store in Trgovina Play. Na voljo je vsem Telemachovim naročnikom, ki uporabljajo enega od modemov UBEE EVW32C ali TECHNICOLOR CGA2121. Vanjo se prijavijo z uporabniškim računom portala oz. aplikacije Moj Telemach in že lahko začnejo upravljati domače omrežje. Storitev je na voljo za naročnike paketov EON Full in EON Premium in obstoječi ali novi naročniki teh paketov lahko ustrezen modem dobijo zastonj, morajo pa seveda poklicati operaterja in se dogovoriti za obisk tehnika, ki bo zamenjal napravo.

Če vse skupaj malo dešifriramo, v bistvu nova aplikacija predstavlja na telefon (ali tablico) preseljeni ter poenostavljeni in grafično lepši vmesnik za nastavljanje ključnih parametrov omrežnega usmerjevalnika, obenem pa ponuja še možnosti blokiranja določenih vsebin in nekatere »čarovnike«, ki poskušajo samodejno prilagoditi in izboljšati določene vidike v delovanju naprave. Uporabnik v glavnem razdelku aplikacije vidi, ali je modem povezan, lahko vstopa v razdelek, kjer so prikazane na modem oz. usmerjevalnik povezane naprave, upravlja omrežja Wi-Fi, nastavi omrežje za goste, ustvarja profile ter njihove nastavitve (»starševski nadzor«) ter čarovniku prepusti optimizacijo brezžičnega omrežja. V razdelku Naprave se ponovi upravljanje naprav v omrežju in profilov, v razdelku Omrežje pa je še nekaj dodatnih omrežnih nastavitev, ki jih usmerjevalniki običajno omogočajo.

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Vse skupaj je seveda uporabno in smiselno pod pogojem, da operaterjev modem naročnik uporablja tudi kot glavno omrežno napravo v stanovanju. Kdor ga ima zgolj v vlogi modema in je nanj priključil dodaten usmerjevalnik ali naprave za porazdeljeno omrežje (mesh), lahko tudi tiste, ki jih ponuja Telemach, bo večino tega, kar omogoča EON Connect, opravil v aplikaciji ali spletnem vmesniku za ta dodaten usmerjevalnik. Še vedno pa lahko neposredno na modemu določa, kdo ne sme dostopati do določene vsebine.

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja